Ahoj, řeším pomalu dilema co bude po ukončení mé současné rodičovské (listopad). Malýho mi nevzali do školky, takže pokud by se nám nepovedlo otěhotnět potřebovala bych s ním zůstat doma a nehce se mi platit sociální a zdravotní. Jsem OSVČ jaké mám možnosti?
Prodloužit rodičák do příštího září?
Zažádat o Péči o dítě do 7 let?
V případě druhého těhu jít na nemocenskou?
Co se mi vyplatí nejvíc?
Taky mě to napadlo, že bych měla dostat nemocenskou kdybych otěhotněla, akorát bude trošku problém v tom, se s dítětem se kolikrát nedá plánovat aby nákupy a podobně vyšly v době vycházek. Pokud vím, teď není možné abych dostala nemocenskou a neomezené vycházky.
@ppalomino Aby stát hradil pojištění, je nutné si "nechat" na každý měsíc min. 50,- Kč z rodičáku.
Neomezené vycházky už nejsou, můžeš dostat max. 6 hodin denně, ale pokud bys otěhotněla a šla na nemocenskou, asi bych se snažila co nejvíce věcí vyřídit v době vycházek a pokud máš rozumného doktora/doktorku (jakože si myslím, že to každý doktor pochopí) tak se domluvit, že pokud by přišla kontrola v době, kdy vycházky nemáš a nebyla bys doma, tak by ti vydal potrvzení tom, že jsi byla na kontrole. Je jasné, že když máš malé dítko, nebudeš s ním pořáda zavřená doma.
j.a.n.i. já si nemocenskou platila kvůli mateřské, takže nárok na případnou nemocenskou mám.
Tak to by se ještě dalo stihnout. Dík
@ppalomino Musí to být 3 měsíce přesně, tedy pokud se přihlásíš 15. srpna, tak nárok vzniká15. listopadu... ale bude tě to stát o jedno sociální a zdravotní víc, než když se přihlásíš až k 1.9. a nárok pak vznikne od 1.12., ale zase ti nevznikne nárok na mateřskou... i když to už nestíháš ani s přihlášením teď, pokud to IVF vyjde.
Ahoj, sociální a zdravotní platit nebudeš muset v každém případě, pokud zažádáš o prodloužení rodičáku, rozpočítají ti zbytek peněz, které ti ještě nevyplatili do toho dalšího roku, tedy záleží kdy bys o to žádala, pokud až v těch třech letech, tak už bys nečerpala nic, to už by vyšlo asi na stejno jako kdybys žádala o péči o dítě do 7 let. Nejvýhodnější by bylo, kdyby se zadařilo otěhotněl a hned po skončení RD bys šla na nemocenskou (pokud jsi jako OSVČ měla nárok na mateřskou, tak bys měla mít nárok i na nemocenskou).