Holky, prosím o radu těch, které ví 🙂
5.9. (8 týdnů před TP) budu nastupovat na MD, po ukončení MD mám v plánu výběr dovolené za rok 2019 + nově naběhlé za rok 2020. Nicméně mám smlouvu na dobu určitou do 30.4.2020. Prodlužovat nebudeme. Otázka: kolik mi naběhne dnů dovolené za rok 2020?
Účetní se raději neptám, protože nechci připomínat, že mám vlastně nějakou dovolenou k čerpání 🙂. Jinak odpracováno mám dost, pracuji v kuse 12 let.
@kkacca a jak si to spočítám? Je to určitý počet dnů za 21 odpracovaných dnů?
@miguelita88 tip top by ses měla vejít do 60odpracovanych dnů v roce 2020 (díky MD,to se bere jako odpracovaná doba), a tedy bys měla mít nárok na celou dovolenou v roce 2020.
@kkacca
@miguelita88 poměrná část to není. Z pravidla krácení je stanovena jedna výjimka, která říká, že krácení není možné v případě, kdy si zaměstnankyně vyčerpá dovolenou bezprostředně po skončení mateřské dovolené a následně nastoupí na rodičovskou dovolenou.
@ckei Celá dovolená? Opravdu? Vˇždyť mám smlouvu na dobu určitou do konce dubna 2020
@ckei Jenže to nekrácení platí ale pouze v případě, že pracovní poměr trvá do konce roku. Nejsem si tím jistá na 100%, ale dle mého má podle zákona nárok na celou dovolenou, protože má těch 60 dnů na MD. Ale protože má pracovní poměr jen do dubna, tak se pak musí ten plný nárok za 2020 krátit ne kvůli následné rodičovské dovolené (jak je uvedeno v zákoně, že se to nesmí krátit), ale proto, že nemá poměr do konce roku - tedy že bude mít nárok pouze na 4/12 z celoročního úhrnu dovolené, nikoliv celoroční úhrn.
Letos jsem to řešila. Na mateřské jsem byla od 27.12 2018 a smlouvu jsem měla na dobu určitou do 30.4. 2019. Mateřská mi končila až teď v řervenci, ale nemohla jsem si dovolenou vybrat, proplatili mi ji. Nebyla jiná možnost, protože nemůžeš vybírat dovolenou ve firmě, ve které už nepracuješ. Každopádně mi proplatili zbytek dovolené za minulý rok a poměrnou část za letošní rok, teda do toho 30.4. U mě to dělalo 8 a půl dne.
@nika_nadherna děkuji za odpověď, já to stihnu ještě po dobu smlouvy, jelikož konec MD mi vychází na 15.3., tzn. do 30.4. bude na vybrání čas. Počítám tedy s poměrnou částí dovolené za rok 2020 + celý zbytek 2019.
To záleží kolik mate dnů dovolené, jestli 20 nebo 25 🙂 je to poměrná část..