Prosím o radu-rodičovský příspěvek. Měla bych znovu nárok na mateřskou?

ssarka89
19. čer 2020

Ahoj,chci se zeptat, do konce roku pobiram rodicak, ale v dubnu letosniho roku jsem ukoncila prac.pomer, chci se zeptat, kdyz ted otehotnim, jak se to resi dal? Mam narok na materskou? Diky moc

bartunci2012
19. čer 2020

@ssarka89 Pokud jsi podala výpověď a do jiného zaměstnání nenastoupís a otehotnis, tak ti nema kdo vyplácet mateřskou, čili bys šla hned po narození miminka na rodičovský příspěvek. Musela by ses vejít do 180ti denní lhůty, což bohužel nevyjde.

ssarka89
autor
19. čer 2020

@bartunci2012 a pokud tedy pobiram rd do konce roku, tak co po novem roce, mam narok na nejake penize?

bartunci2012
19. čer 2020

@ssarka89 Nevím o ničem. Pokud nejsi momentálně v pracovním poměru, tak skončí rodicak a jsi bez příjmu

jitka_cv
19. čer 2020

@ssarka89 úřad práce, pokud budeš hledat práci, ti dá minimální podporu cca 4000 a postupně se snižuje.

ssarka89
autor
19. čer 2020

@jitka_cv takze kdyz mi skonci rodicak, tak se muzu hlasit na pracaku a rict jim, ze jsem tehotna a budu tedy pobirat nejake penize?

gruyerre
19. čer 2020

@ssarka89 pokud se budeš ucházet o zaměstnání, chodit na pohovory apod., tak jako všichni ostatní na UP budeš dostávat pár měsíců podporu v nezaměstnanosti, kterou budeš mít, jak už je tu zmíněno, cca 4000. To že jsi těhotná není třeba nikde nahlasovat.

ssarka89
autor
19. čer 2020

@gruyerre a co kdyz to na me bude videt?

bartunci2012
19. čer 2020

@ssarka89 Jít na pracak, říct, že jsi těhotná a chtít pobírat dávku v nezaměstnanosti ke podle mne holý nesmysl. Protože těhotnou tě nikdo nezaměstna. Takže pokud budeš chtít mít nějaký příjmy, pak jedině zkusit nejakou brigádu na dohodu o provedení práce, nebo pracovní činnosti, ale z toho ti mateřskou taky platit nebudou.

gruyerre
19. čer 2020

@ssarka89 to nevadí, že to bude vidět. Máš stejný nárok hledat si nové zaměstnání jako všichni ostatní.

gruyerre
19. čer 2020

@ssarka89 asi takhle. Na UP se chodí, pokud chceš pomoct s hledáním práce. Jako odměnu za tvoji aktivitu dostaneš podporu v nezaměstnanosti. Těhotenství není překážkou v hledání práce, těhotná smí hledat práci a smí pracovat. Žádné dávky speciálně pro těhotné nezaměstnané nejsou.