Dobrý den, pořád velmi tápu kolem papírování na ÚP kvůli rodičáku ☹ Po telefonu jsou dámy velmi neochotné vůbec poradit a nechci tam běhat několikrát zbytečně 😠
Prosím vás tedy o radu.
Od 24.6.2014 jsem byla v pracovní neschopnosti, 4.9.2014 jsem nastoupila na MD . Porodila jsem 12.10.2014 .
Když Md trvá 28týdnů, tak ji mám zhruba do 19.března 2015 😕 počítám dobře?
Kdy tedy mohu zažádat o rodičák abychom nezůstali bez peněz? ☹ Je třeba vyplnit formulář podepsaný manželem, k tomu RL dítěte a moje op , že? Je nutný formulář o výši pobírání mateřské? Výkon práce Brno, zaměstnavatel sídlo Praha. 😨 Která Čssz/Mssz mi to vystaví??? Mohu jít zde v Brně?
Další "problém" čerpání/vyplacení dovolené 😖 Požádám zaměstnavatele až budu čerpat rodičák???
Výši rodičáku budu asi měnit z vyšší částky na nižší, podle situace s rodinnými financemi 😢
Předem moc děkuji za každou odpověď a radu 🙂
Děkuju za odpověď 😉
To OSSZ ještě pozjišťuji a manžel na ÚP radši půjde se mnou 😅
Ještě jednou moc moc díky 🙂
Mohu se taky prosím zeptat, mám termín na 18.4.2015 na mateřskou budu nastupovat 7.3.2015. Těch 28 týdnů se tedy bude počítat od toho 7.3.2015? Děkuji
@stepulkkkka ano, těch 28týdnů od nástupu na md - tedy 7.3. 🙂
@jitousekh mě došel z ossz papír, kde jsem měla datum, do kdy pobírám mateřskou. mateřskou jsem měla do 8.1., měsíc předem jsem si sehnala z ossz potvrzení o denním vyměřovacím základu, které chce sociálka jako přílohu k žádosti o rodičák a tento týden jsem s tím šla na úřad. na vyřízení mají měsíc, tak aby mi to nějak navazovalo. na úp jsem doložila rodný list dítěte, svoji op, žádost o rodičák a tu přílohu vyplněnou ossz. ossz je vždy podle sídla zaměstnavatele, ale stačí tam zavolat nebo napsat a pošlou ti to poštou. aspoň já tam nebyla 😉 zaměstnavatel s čerpáním rodičáku nemá nic společného. jeho budeš v práci žádat o rodičovskou dovolenou a o dovolenou na zotavenou, md je ze zákona max. na tři roky. čerpání příspěvku je něco jiného a zaměstnavatele se to netýká 😉 občanku přítele jsem nepotřebovala. měla jsem jen jeho podpis v žádosti 😉
Holky prosím Vás když mám mezi mateřskou a rodičákem dovolenou posouvá se mi o tu dovolenou nástup na rodičák?
Myslím ze to běží současně. Prostě v jednom měsíci dostanete dvoje peníze.
Neposouva, bezi to soucasne. 😉
Ahoj, já si o rodičák žádala cca měsíc před skončením, aby mi stihli vše vyřídit. Ale prý se to dá i zpětně, což mi přijde dost naprd.
Jinak jsem také u zaměstnavatele zažádala o čerpání dovolené, která mi běžela současně s RD (žádala jsem někdy ke konci, kdy mi měla končit mateřská).
Nejdřív půjdeš na na OSSZ pro potvrzení o výši mateřské. Já byla v místě výkonu práce (trv. bydliště mám v Kolíně, pracuji v Praze, ale třeba kamarádka to má taky tak a vše vyřizovala v Kolíně).
No a s tím potvrzením + formulářem Žádost o rodičák půjdeš na ÚP a je to přesně tak, jak píšeš. Budou chtít, aby to podepsal i manžel a myslím, že budou chtít i jeho občanku. Tím si nejsem na 100% jistá, pže už si to moc nepamatuji, ale pro jistotu si jí vezmi taky. Taky chtějí RL dítěte a tvojí OP.
Tak snad jsem napsala vše, hodně štěstí 🙂