Holky, prosím o radu. Když jsem otěhotněla, měla jsem smlouvu na dobu určitou, která mi během MD skončila. Vyplácení rodičovského příspěvku jsem si zvolila na 2 roky, protože jsme se s bývalým zaměstnavatelem takto dohodli - vzal místo mě paní, která měla 2 roky a kousek do důchodu a potom že mě zase vezme zpět. Jenomže teď jsem se s ním byla domluvit, že bych teda v létě opět nastoupila do práce a on mi řekl, že dal paní smlouvu na celý rok, tudíž mě letos do práce ještě nevezme. Rodičovský příspěvek mám do června (kdy dostanu posledních 1500 Kč) a pak nevím co dál do konce roku. Buď si můžu jeho vyplácení prodloužit nebo se registrovat na ÚP, kde bych prý měla nárok na podporu v nezaměstnanosti - ale nízkou, protože mojí poslední činností byla péče o dítě. Nevím, co zvolit. Když se registruji na ÚP a řeknu jim, že od ledna mám jistou práci, budou mě i přesto nutit chodit stále na nějaká sezení apod.? Jde mi taky o to, že jsem nikdy na ÚP nebyla, jen kdysi dávno na týden - tehdy jsem nevěděla, že tam ani nemusím chodit, a chovali se tam ke mně dost ponižujícím způsobem - mám VŠ, jsem zdr. sestra a od školy pracuji, nikdy jsem se práci nevyhýbala a oni po mně tehdy chtěli, ať si udělám nějaký rekvalifikační kurz - nechápala jsem na co, když mám VŠ, cítila jsem se tehdy fakt jak nějaký odpad a díkybohu, že to trvalo jen pár dní, protože práci jsem si hned sama našla, ale bojím se, jak by to bylo tentokrát po RD. Poradí mi někdo?
pokud dovybereš poslední peníze, můžeš si do 3 let věku dítěte prodloužit rodičovskou dovolenou (ne r.příspěvek) a být doma tedy až do ledna, ovšem bez pobírání dávky. Na úp jsem byla, 3m, byli velmi slušní, korektní.
@rituska88 ahoj, normálně bych si našla nějakou práci na půl úvazku klidně i dřív než od června - může dítě už do školky nebo máš možnost hlídání? Pokud víš, že tě fakt v lednu vezme, šla bych v létě někam na brigádu, to je míst dost.A je jedno co budeš dělat, třeba roznos novin, to můžeš i s kočárkem, spousta míst je i na DPČ ( dohodu o pracovní činnosti) , kde ti platí od výdělku 2 500 zdravotní a soc. pojištění. To bys měla super, nebo berou do call center - volíš si pracovní dobu i kolik dní chceš týdně pracovat... uvidíš, jestli by tě něco zaujalo. Mezi UP a prodloužením není výrazný rozdíl, asi bych si prodloužila RD a našla si přivýdělek, nebudeš se muset hlásit na UP, chodit tam atd. Pokud se na up nahlásíš, počítej s tím, že pravidla jsou daná, eviduješ se, platí za tebe zdravko, chodíš tam dle pokynů.
@lv píše, že jí vypršela pracovní smlouva, tudíž není na rodičovské dovolené a nemůže si ji prodloužit 😉
@blahova_andrea
@xpila uf, měkne mi mozek, holky
@xpila Děkuji moc za radu. Jsem z toho pořád docela v šoku, protože to nakonec bude tak, že paní, která už by měla být v důchodu, tak bude pracovat, a já, která mám dítě a práci potřebuji, budu doma zadarmo nebo na ÚP. Dost mě to štve, ale vím, že zaměstnavatel dostává na tu paní nějaké dotace z ÚP, protože ji vzal, když tam byla v evidenci uchazečů o práci, a na mě by dotace neměl, tak je jasné, že si raději nechá co nejdýl ji. Celkově jeho chování ke mně před odchodem na MD bylo k zblití, ale stejně se tam chci vrátit, protože jsem tam měla dobrou pracovní dobu, kterou bych jen tak někde neměla a navíc to mám kousek od domu a nebudu muset nikam dojíždět, což by mi s prckem vyhovovalo. Jen prostě tohle je pro mě čára přes rozpočet a přemýšlím jak vyplnit ten půlrok. Nevíš náhodou, jak se to potom počítá např. při odchodu do důchodu (i když pochybuji, že někdy do nějakého půjdu) - jestli je rozdíl v tom jestli budu dál jakoby pečovat o dítě nebo půjdu na ÚP?
@lv Ono asi jak kde, ke mně se teda moc slušně nechovali, připadala jsem si, že berou všechny ty lidi tam jako lidi, kterým se pracovat nechce nebo jsou neschopní. Z některých otázek mi šla hlava kolem, prostě jsem na to nebyla zvyklá. Jo, o tom prodloužení péče o dítě (nebo jak to říct 🙂 ) taky uvažuji, jen právě přemýšlím, která z těch tří variant by byla nejlepší...
@konik_mischel On je právě problém, že tady u nás té práce moc není (region s hodně vysokou nezaměstnaností - Bruntál), v mém obou vůbec ne. Sice se mi podařilo najít pár příležitostných brigád, ale to je vždycky tak na 1-2 dny nějaká výpomoc v obchodě apod., ale na půl úvazku mě asi nikdo nevezme, i když bych za to tomu dotyčnému líbala ruce 🙂 Přítel pracuje na 12tihodinové směny a máme babičku s dědou, kteří v případě, že bysme byli zrovna oba v práci, by malýho pohlídali, ale ani tak si nemůžu dovolit jezdit někam moc daleko (malej je prostě ještě moc malej na to, abych byla celý den pryč). Právě přemýšlím nad tím, že když se eviduji na ÚP, že budu muset plnit jejich pokyny, což nevím jak je teď, ale tehdy před těmi 5ti nebo 6ti lety to bylo docela drsný - za ten týden co jsem byla v evidenci jsem tam musela 2x a pořád do mě něco hustili a neexistovalo, aby člověk nepřišel když měl - to snad omlouvala jedině smrt.
Ještě jedna věc - chceme se s přítelem brát, svatba bude asi v červnu - neví někdo, jak je to potom na konci roku, když se vyrovnávají daně? Jestli by mu mohli něco vrátit, když budu dál doma s malým a už bez příspěvku? Asi je můj problém, že jsem si ho zvolila jen na 2 roky a tak asi nic, že?
@rituska88 ahoj, na UP mám svůj názor a není právě lichotivý, ale fakt je ten, že za tebe při evidenci stát platí zdravko, tak je podle mě nejmenší problém se tam jednou za čas ukázat. Pracuji v oboru, většina dnes chodí tak 1x za 2 měsíce a ano, termín máš dodržet, což mi ale přijde logické, stejně jako u zubaře nebo kdekoli, kde mám v určitý den být. Omluvit se samozřejmě můžeš, pokud jsi např. nemocná nebo máš pohovor atd... všude je to o lidech, můžeš narazit na tupce, co tě bude koupat, stejně jako na příjemného člověka, co ti bude chtít pomoct. Co se práce týká, neříkej, že to nejde, pokud jsi se nedívala. Není to lehké ( vlastní zkušenost), ale moc nechápu, proč se chceš vracet do firmy, kde se asi nechovají moc dobře. tady je namátkou pár prací ... je to vždy otázka priorit, můžu dělat v oboru, ale budu mít nějakou prac. dobu nebo budu dojíždět, nebo vezmu cokoli v místě bydliště, protože je prioritou dítě... málokdy bohužel klapne, že je to job snů. http://www.praceunas.cz/volna-mista/bruntal/ind...
http://www.praceunas.cz/volna-mista/bruntal/ind...
psala jsi, že máš zdravku, ty místa jsou mimo obor, ale zase zkrácené úvazky, žádné stresy a někde i flexibilní doba... zvaž si, co je pro tebe priorita, možností máš několik
@konik_mischel Já jsem se ale dívala. Vím, kde bydlím a vím, co jsou tu za možnosti 🙂 Dokonce jsem se ptala, nejbližší nemocnici (jsem zdr. sestra) mám 15 km a tam mi řekli, že budou dokonce propouštět. Další mám 40 km. Abych vzala práci, kde víc projezdím než vydělám, to se mi bohužel nevyplatí, viz. většina nabídek na internetu. Přítel pracuje na směny a taky potřebuje auto, takže pokud bych někam dojížděla, musím spoléhat na autobus, který nejezdí pořád a všude (kdo to tu zná, moc dobře ví). Teď v lednu mám jednu brigádu, v únoru další dvě, ale bohužel ze zdravotních důvodů mám zakázáno pracovat na směny a zvedat těžká břemena, takže nemůžu brát úplně každou práci, kterou bych třeba chtěla. Jak jsi mi poslala ten odkaz na pečovatelku, tam jsem kdysi pracovala, měla jsem tam brigádu 🙂 , práce mě tam moc bavila, ale byla to neskutečná dřina, kdy člověk jenom tahal lidi (nepracovali tam žádní chlapi, takže všechno bylo na nás ženských) a když jsem si pak odečetla kolik jsem projezdila a strávila času na cestě, tak jediné plus téhle práce bylo, že jsem získala cenné zkušenosti 🙂 Jinak většina těch odkazů má místo výkonu práce Krnov, to je sice stejný okres kde bydlím, ale mám to tam už skoro 50 km a spojení prakticky žádné ☹ Takže ono to není o tom, že bych se nedívala, ale není to tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. A na úklid apod. většinou když někam zavolám tak mi řeknou, že je to vyhrazené pro OZP nebo důchodce ☹ Těch důvodů, proč se chci vrátit tam, kde jsem pracovala, je víc. Měla jsem to kousek od domu, nemusela jsem nikam dojíždět a ztrácet tak čas a peníze cestou, byla jsem si tam sama svým pánem a nemusela spoléhat na to co udělají nebo neudělají kolegové, práce mě moc bavila a polovina pracovní doby se dala přizpůsobit podle toho jak jsem zrovna ten který den potřebovala. Celkově jsem tam byla spokojená a vím, že takové místo už by se mi nikde v okolí najít nepodařilo. Bydlím v malé obci, kde jsou jen 2 lékaři a já měla to štěstí pracovat u jednoho z nich. I když jeho chování nebylo vždy ukázkové, tak vím, že všude je něco, a radši zkousnu občas nějakou hloupou průpovídku než třeba aby mi zaměstnavatel za práci neplatil nebo mi nevyhověl když bych měla nemocné dítě apod., člověk musí vždy zvážit všechna pro a proti. Ze začátku, když jsem tam začala pracovat, jsme ještě i hodně dojížděli, několikrát týdně za každého počasí jsem musela autem do jedné zapadlé vesničky, skoro 30 km vzdálené, kam se v zimě nedalo skoro vůbec dostat, sama, protože doktor jezdil odjinud, a mnohdy už v 5 ráno jsem musela být na místě, protože před ordinací bylo třeba obejít staré lidi, vzít jim krev apod. Přes léto to bylo super, zato v zimě neskutečné stresy. Pak to tam doktor ukončil a další 3 roky už jsme byli jen tady a v nejbližším okolí, tak jsem byla ráda. Je to těžké, když má člověk i nějaké zdravotní omezení a k tomu bydlí na vesnici, moc vybírat si tu nemůžeme, proto si vážím práce, kterou jsem měla, a nechci si ji nechat uniknout a místo toho někam daleko jezdit. Kromě toho zdravotní sestra se musí celý život dál vzdělávat a získávat kredity a pracovat v oboru, aby jí byla prodloužena registrace, takže pokud si nechám práci uniknout a pak už v oboru brzy nenajdu, studovala jsem prakticky zbytečně.
volila bych možnost být půl roku bez příjmu nebo jen brigády, nehlásit se na pracák a jen na pojišťovně nahlásit, že jsi pečující osoba o dítě...
Tak jsme se doma o tom ještě bavili a pobírali to ze všech stran a nakonec to asi udělám tak, že si prodloužím RP do konce roku, takže budu brát sice míň peněz, zato můžu být v klidu. Volný čas se pokusím nějak vyplnit občasnou brigádou a ještě si pořádně užiju malýho a od 1.1.2017 zase nastoupím do své původní práce 🙂
@rituska88 Samozřejmě to je na tobě. Když se registruješ na ÚP, tak budeš mít peníze navíc. Do rekvalifikace pochybuju, že by tě nutili, tak to možná bylo dřív, ale teď je těch peněz na rekvalifikace opravdu málo (např. přítel má taky VŠ a chtěl si udělat rekvalifikaci, ale řekli mu, že s VŠ má smůlu).
Ale teda neříkala bych jim, že máš pak práci jistou.
Jinak máš ještě třetí možnost - po dobrání RP se hlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě a sice budeš bez příjmu, ale budeš mít hrazené zdravotní pojištění.