Dobrý den všem,
trochu jsem hledala v diskuzích, ale nenašla jsem podobný dotaz. Určitě tu budou zkušené matky, které mi poradí 🙂
V březnu mi měla končit RD, kterou jsem měla na 2 roky. Synovi budou 2 roky v únoru 2016 a od 1.3. nastupuje do soukromé školky, já jsem se měla ke stejnému dni vrátit do práce na HPP, kde mám smlouvu na dobu neurčitou. U stejného zaměstnavatele chodím také od října 2014 na DPČ.
Teď jsem ale neplánovaně otěhotněla a TP mám začátkem července 2016. Mám indikaci na sekci, takže mimi se narodí spíše koncem června 2016, ale to asi není důležité..
Můj dotaz je, jak to nejlépe vyřešit po stránce byrokracie. S manželem si myslíme, že nejsnažší je prodloužit RD (i když už nedostanou RP) do té doby, než budu moci nastoupit na MD a chodit dál na DPČ do práce - to dělám proto, že mě práce prostě baví a chci být v kontaktu s firmou a tak... Tím bych měla mít vše kryté a mít stejnou PPM jako u prvního dítěte.
Je to tak a je to ta nejlepší možnost, nebo je nějaká lepší/výhodnější? 🙂
Moc děkuji všem za příspěvky.
M.
Teď jsem řešila skoro to samé a dozvěděla jsem se, že existují jen 3 varianty. Tu první už jsi zmínila, potom, je možnost 2. jít na to mezidobí na úřad práce a nebo nahlásit na pojišťovnu, že doma pečuješ o dítě mladší myslím 7 let... U první varianty nemáš žádný příjem, u druhé varianty mi to přijde ponižující, chodit např v 8. nebo 9. měsíci na ÚP, když je jasné, že práci nehledáš a třetí varianta je na prd, protože nemáš placené sociální... Mně přijdou všechny 3 varianty pro matku nevýhodné, ale vybrat si musíš... ☹
Díky! Ten chybějící příjem tolik nevadí. Na MD nastoupím někdy v květnu, šlo mi hlavně o PPM a abych nemusela oblítat deset institucí 🙂
@tb88 Na úřad práce jít opravdu nemůže, když má platnou pracovní smlouvu a není nezaměstnaná. Stejně tak je naprosto zbytečné se hlásit na pojišťovnu, když má pracovní smlouvu a může si prodloužit RD. To, co ty píšeš, není opravdu její případ a motáš dohromady varianty, kdy jsi a nejsi zaměstnaná.
A u všech třech variant není placené sociálního pojištění, takže z hlediska tohohle to je naprosto jedno.
@magdalenan U tebe to je naprosto jednoduché tím, že budeš pokračovat normálně v RD (a je jedno, že už nebudeš pobírat RP).
@tb88 Já se musím @xpila zastat. Spousta holek tady (včetně Tebe) na různých diskusích týkajících se této problematiky píše nesmysly, a to pak může udělat problém tomu, kdo se ptá. Zrovna @xpila této problematice rozumí, a je naprosto normální, když natvrdo napíše, že píšeš blbost. Tohle není o různých názorech, tohle je o faktech, která buď znáš, nebo neznáš. A pokud je neznáš, tak je v těchto případech lepší se k tomu nevyjadřovat.
@xpila
@somalicats Děvčata, já jsem se omluvila za to, že jsem zakladatelku svou odpovědí mohla zmást. Každopádně jsem chtěla poradit a myslím, že nikdo není neomylný. Každopádně se dá vyjadřovat slušně. Asi jsme byla každá vychovávána jinak. Pro mě je výraz "motáš" absolutně nevhodný, použitý v konverzaci s úplně cizím člověkem. Tímto debatu na toto téma ukončuji. Zakladatelce se ještě jednou omlouvám za zmatečné informace, které jsem zde napsala.
@tb88 také se musím xpila zastat a nevidím na jejím vyjádření nic špatného. všechny si tu tykání a pokud nejde o osobní útoky, urážky, sprostá slova apod., tak je vše ok. na slově motáš opravdu nevidím nic špatného. stejně jako na tom, že jsi se prostě spletla, na to má taky právo každý.
Damy klidek 😀
Jeste me ale napadla jedna vec... Synovi budou 2 roky 13.2., takze bych mela do prace nastoupit 14.2., nebo od 14.2. tedy prodlouzit RD, ale uz bez naroku na RP. (Ted pobiram maximum a nechci to prepocitavat), s tim ze na MD muzu nekdy v kvetnu 2016, takze by me cekaly cca tri mesice v podstate bez penez.
Tak me napadlo, jestli teda neni resenim situace neschopenka? Kdyz bych ke 14.2. nastoupila na neschopenku, misto do prace nebo na prodlouzenou RD zadarmo, tak bych pobirala 60% puvodniho platu, coz je samozrejme i vic, nez kolik si privydelam v ramci part time, na ktery uz bych pak teda samozrejme chodit nemohla. A po trech mesicich na neshcopence bych proste presla na MD za 70% platu.
Mam velice vsticneho zamestnavatele a domnivam se, ze by mi takto mohli vyjit vstric, pokud to dava smysl a je to proveditelne tak, jak jsem popsala?
Moc diky za reakce!
@magdalenan Řešení to samozřejmě je, pokud ti ale doktor napíše neschopenku jen tak, aniž bys měla zdravotní problémy.
No ja jsem byla pri prvnim tehotenstvi na neschopence hned od 6tt kvuli spatne stitne zlaze a v tomhle tehotenstvi mam stejne problemy, takze si myslim, ze by to problem byt nemel. Nejsem na neschopence jen kvuli tomu, ze jsem na RD 🙂
@magdalenan Jasně, tak v tom případě tě tahle varianta samozřejmě vyjde nejlíp i finančně.
Super, tak diky moc za rady!
@magdalenan No, je je otázkou na jakou smlouvu máš ten part time na který si přivyděláváš, pokud na jinou, tak to tak udělat jde, pokud pracuješ na svoji původní, tak se ti neschopenka bude počítat jen z něj.
@magdalenan Ano, to je ideální řešení. Stačí jen zaměstnavatele požádat o prodloužení RD (uvést samozřejmě do kdy) a pak z RD rovnou půjdeš na druhou MD.