Prodloužení rodičovské dovolené o rok - musí to schválit zaměstnavatel?

fikus12
9. led 2019

Dobrý den, ptám se ještě raději zde. Dnes jsem byla na sociálce, protože si chci prodloužit vyplácení rodičovského příspěvku. RD mi končí v září 2019( 3 roky) a já chci prodloužit vyplácení rodičovského příspěvku do 2/2020. Na sociálce mi řekli , že stačí jen občanský průkaz a vyplnit jeden formulář. Na dotaz, zda musí schvalovat něco zamestnavatel, mi řekla, že nic.Chci prodloužit RD na více jak 3 roky dítěte. Jak to tedy je.

petulejan
9. led 2019

@fikus12 no nemám zkušenost,ale myslím si,že by to zaměstnavatel vědět měl,jelikož drží místo pouze tři roky ne? Pokud nenastoupíš další mateřskou.

becicka
9. led 2019

A ty chceš prodloužit příspěvek nebo dovolenou nebo oboje? Nějak jsem to z toho úplně nepochopila.

lenoulinkaa
9. led 2019

@fikus12 den po třetích narozeninách dítěte máš nastoupit do práce. Tam se musíš domluvit na neplacené volnu nebo nějak řešit dál pracovní poměr. Pobírat příspěvek muzes déle, to neni závisle na délce rodičovské dovolené v práci.

jaja01k
9. led 2019

@fikus12 Rodičovský příspěvek ti prodlouží na pracáku, opravdu stačí občanka a vyplníš jeden formulář.
Rodičovská dovolená je nejdéle do 3 let věku dítěte, pak musíš požádat zaměstnavatele o neplacené volno, které ti může, ale taky nemusí poskytnout.
Jinak ty dvě věci spolu nesouvisí. Můžeš nastoupit do práce a stále pobírat příspěvek nebo naopak být na rodičovské dovolené bez příspěvku, když si ho vyčerpáš rychle.

fikus12
autor
9. led 2019

V září 2019mi končí RD a já chci prodloužit čerpání rodičovského příspěvku do února 2020.Na sociálce mi řekla, že od zaměstnavatele nic nepotřebují, tak jsem se chtěla zeptat zde, jak se to pak řeší u zaměstnavatele , když R.dovolena mi končí v září

lenoulinkaa
9. led 2019

@fikus12 to si ho prodluz. To zaměstnavatele nezajímá, ale pores si v práci, co s tebou bude po třetích narozeninách, kdy ti končí rodičovská dovolena

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
dzogobela
9. led 2019

A to si prodluzujed kvuli tomu moznemu navyseni rodicaku od 2020? Pokud chces nastoupit do prace v tom zari, tak to zamestnavatel vedet nemusi. Pokud chces byt jeste doma, tak mu to samozrejme musis hlasit, jako jsi hlasila, ze chces byt doma do 3 let ditete. A tady navic jeste zadat o neplacene volno 🙂

jaja01k
9. led 2019

@fikus12 Pokud chceš jen prodloužit pobírání rodičovského příspěvku, tak to zaměstnavatele nezajímá.

j.a.n.i
9. led 2019

@fikus12 No a chces byt dal doma nebo ne?

a_nnysek
Autor odpověď smazal
Zobraz
kkubikula
10. led 2019

Domluv se v zaměstnání, jestli ti poskytnou pracovní volno bez náhrady platu (dle parag.199 Zákoníku práce) do určitého data.Nemusi to schválit.

kkubikula
10. led 2019

@fikus12 na UP ti stačí OP a domluvíš se tam.Kazdopadne se nespoléhej na informace,že to zaměstnavatele nezajímá.

j.a.n.i
10. led 2019

@kkubikula Tak zamestnavazele fakt zmena rodicovskeho prispevku nezajima.

kkubikula
10. led 2019

@j.a.n.i pokud RP nahlásila do 3 let a drží ji místo,tak ano.Uz minimálně zastupem.Mimochodem má u zaměstnavatele oznamovací povinnost.

dzogobela
10. led 2019

@kkubikula ale zamestnavatele nezajima rodicovsky prispevek, ale rodicovska dovolena... a to je to, co nevime, jestli chce tazatelks byt i dyl doma nebo ne.

j.a.n.i
11. led 2019

@kkubikula Ale nema, jake pobira socialni davky je ciste jeji vec a falt to nemusi hladit zaměstnavateli.

petulejan
11. led 2019

@j.a.n.i tahle otázka od tazatelky není moc pochopena,nikdo moc nechápe jestli chce pouze prodloužit dávky anebo i RD. Myslím že odpověď se vztahuje na prodloužení RD,v tom to oznámit zaměstnavateli musí,pokud jde o dávky,tak ne.

kittyy17
11. led 2019

@fikus12 rodičovská dovolená je něco jiného než rodičovský příspěvek.
Rodičovská dovolená je zaměstnavatelem poskytnuté neplacené volno za účelem péče o dítě, nejdéle do tří let věku dítěte.
Rodičovský příspěvek je sociální dávka vyplácena státem jako finanční podpora osobě pečující o dítě.
Od dvou let věku dítěte můžeš chodit do práce na plný úvazek, jít s dítětem na paragraf, na nemocenskou, dovolenou, a současně pobírat rodičovský příspěvek
Nástup zpět do práce se nijak neváže na ukončení pobírání rodičovského příspěvku

j.a.n.i
11. led 2019

@petulejan jasne jsem psala rodocovsky prispevek, tak se nauc cist.

bamak
11. led 2019

@fikus12 pro socialku žádné "povolení" od zaměstnavatele nepotřebuješ. Řidičák můžeš pobírat do 4 let. Ale musíš se se zaměstnavatelem domluvit jestli ti bude držet místo, protože to není jeho povinnost.

petulejan
11. led 2019

@j.a.n.i laskavě si přečti nadpis a neurazej jo??

petulejan
11. led 2019

@j.a.n.i a jestli sis nevšimla odpovědí,tak to nepochopilo více holek!

j.a.n.i
11. led 2019

@petulejan Me nazajima nazev diskuze, tys jasne napsala RP a k nemu zamestnavazele nic nezajima, tecka.

petulejan
11. led 2019

@j.a.n.i ty si asi hodně mimo děvče 😁

j.a.n.i
11. led 2019

@petulejan Spíš ty, já přesně vím co a o čem píšu.

petulejan
11. led 2019

@j.a.n.i no ale čtení ti nejde a už vůbec si nic nepochopila 😁 nazdar 🖐

fikus12
autor
11. led 2019

Děkuji všem za odpovědi, mám již vše vyřízeno a mnoho odpovědí a názorů mě k tomu pomohlo.

j.a.n.i
12. led 2019

@petulejan Ja na rozdil od tebe cist umim a chapu rotdil mezi RP a RD...

petulejan
12. led 2019

@j.a.n.i tak si moje příspěvky přečti znovu. Evidentně číst neumíš,tak se neztrapnuj a už dej pokoj 🙈