Prodloužení rodičáku nebo pracovní neschopnost

martinazunt
2. únor 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat a zároveň si nechám trochu poradit, jak postupovat dál 😉. Dceři budou v listopadu 3 roky, RP jsem si nastavila na 3 roky. S manželem plánujeme druhé miminko. Co je, co se týče peněz lepší...? Prodloužit si rodičák nebo až "doběhne" vrátit se do práce s tím, že bych stejně jako s prvním miminkem šla na nemocenskou? Pracovní poměr mám na dobu neurčitou. Z čeho by se zpětně vypočítávala? Když jsem marodila, měla jsem cca 13000. Věřím, že se najde někdo, kdo to má nebo měl stejně a chápe mě.. Moc děkuji za odpovědi

chaira
2. únor 2018

Dobry den,taky to ted resim, synovi budou 3roky v unoru. Zatim jsem si rodicak prodlouzila do cervna a nevim jst neudelam zmenu a nepujdu na nemocenskou nez se narodi druhe ditko. Asi zavolam movu na socialku a uvidime jst budou vedet co je lepsi financne. Urcite bych se do prace nevracela, kdyz planujete druhe.

wynn
2. únor 2018

Já jsem přesně v této situaci. Ke konci ledna jsme se měla vrátit do práce, ale jsem těhotná, v dubnu mám termín, tudíž k začátku bžezna opět nastupuju na mateřskou,
Vyřešila jsem to tak, že jsem v práci rovnou nahlásila, že ke dni nastoupení do práce budu nastupovat na nemocenskou kvuli rizikovému těhu...na měsíc. Přišlo mi to jako fer jednání vůči vedení a zaroven jsem nekomplikovala směny atd.

Navíc mám takový pocit, že kdybych si prodloužila rodičák, ztratila bych tím výhody případného nástupu zpět v budoucnu....mám takový pocit, že když se vrátíč do 3 let, máš právo na své místo, když později, zaměstnavatel ti může přidelit i místo jiné.

Ohledně peněz....vše se počítá podle tvých puvodních čísel. Mělo by to být podobné, pro výpočty se budou zadávat udaje ty tři roky staré....

martinazunt
autor
3. únor 2018

Děkuji za příspěvky ☺ ono s prací to mám tak, že do budoucna se tam, i kvůli manželovo náročném povolání, vrátit stejně nebudu moct. Aspoň ne na dlouhou dobu. Dělala jsem dvanáctky na dlouhý a krátký týden, vracela se domů po desáté večer a dojížděla autem 35km jednu cestu. Čili kvůli malé a školce si pak stejně budu muset najít práci v místě bydliště. Navíc, jak jsem v příspěvcích četla a mám to stejné, mají za mě náhradu a tím, že nastoupím na pár měsíců, akorát vše zkomplikuji..

swetlusska
3. únor 2018

Finančně nejlepší je vybrat rodič.příspěvek a vrátit se do práce a do 2. dítěte pracovat. Nebo se vrátit a jít na neschopenku (nevýhodou jsou vycházky). Nebo být na "neplaceným volnu" do 4 let věku dítěte a zatím plánovat druhé dítě....?

swetlusska
3. únor 2018

Pokud se 2. dítě povede brzo, tak je lepší vybrat rychle ten první rodič.příspěvek na max.výši, aby nic nepropadlo no a co se týká dovolené, tak v práci třeba hned nastoupíš plynule ze stávající rodič.dovolené na novou mateřskou dovolenou.

martinazunt
autor
3. únor 2018

Jde mi spíš o to, zda když otěhotním během roku (čím dřív, tím líp ☺), jestli se dá rodičák na dceru zkrátit a jít v práci na neschopenku a nebo dobrat rodičák tak jak mám vypočítaný a pak jít marodit, jestli budu mít vůbec na něco nárok a případně kolik, cca? A nebo si rodičák prodloužit, abych pak plynule přešla na novou mateřskou a vlastně být doma za nic.. 😉

martinazunt
autor
3. únor 2018

Jen pro upřesnění, aby si o mě někdo nemyslel, že nechci do práce atd. Nikdy jsem nebyla vedená na ÚP a první nemocenskou jsem měla až když jsem byla s dcerou těhotná a to hlavně kvůli pracovní době a nevolnostem.. čili před tím jsem pracovala 9let v kuse a z toho 6,5 roku v nynějším zaměstnání...

blahova_andrea
3. únor 2018

@wynn tvé místo ti zaměstnavatel drží jen po dobu mateřské, tudíž 6 měsíců, do tří let ti pak nabídne jiné místo, obdobné tomu, co máš ve smlouvě. pokud chceš být doma déle než tři roky, tak si sice můžeš navýšit rodičák, ale rd prodloužit nejde. zaměstnavatel by ti musel odsouhlasit neplacené volno. v tvém případě šlo jen o měsíc, vyřešila jsi to dobře. tak jen pro info, že ten zbytek nebyly správné úvahy 😉

blahova_andrea
3. únor 2018

@martinazunt rodičák na úp si můžeš natahovat a zkracovat co tři měsíce. ale rd v práci takto pružná není. pokud jsi nahlásila, že budeš doma tři roky, tak ti žádný zaměstnavatel nedovolí zkrátit rd jen proto, aby jsi místo nástupu šla na nemocenskou. to je prostě blbost. proč by to dělal? zatím ani těhotná nejsi, takže ty úvahy jsou mimo mísu. to řešení situace bývá různé právě i podle doby o jakou jde. ty zatím nevíš jak velkou dobu budeš chtít a potřebovat řešit. jestli jsem to tedy dobře pochopila 😉 každopádně pokud nenastoupíš do práce den po třetích narozeninách dítěte, tak možnosti jsou následující: vyřídit si neplacené volno - už ti ale nemusí držet místo, což jsi psala, že ti nevadí. no ale taky ti to volno nemusí dát a navrhne ukončení. nebo tedy den po třetích narozkách dítěte jít ne nemocenskou, ale být limitovaná vycházkami. nebo to v práci ukončit, jít na pracák. nebo se jít na hlásit na pojišťovnu jako matka pečující o dítě do 4 let. finančně nic z toho není žádná sláva. nejlíp vychází na neschopenka, ale tu ti musí být dr. ochotný vypsat a mít staršího prcka a k tomu omezené vycházky...to teda taky nic moc.

martinazunt
autor
3. únor 2018

https://www.modrykonik.cz/blog/blahova_andrea/
Takže pokud to dobře chápu. Kdybych v průběhu roku otěhotněla a v den, kdy bych se měla vrátit do práce přinesla neschopenku, nezůstanu úplně bez finančních prostředků? A z čeho se neschopenka tedy vypočítává? (Samozřejmě bych chtěla miminko co nejdříve, ale přechod z rodičáku na mateřskou už jaksi nestíhám 😔)

martinazunt
autor
3. únor 2018

Nebo jak píšete, ukončit PP a jít na pracák, ale která z těchto variant je finančně nejlepší? Jak jsem psala v předchozích dotazech, kdyby to bylo jen na pár týdnů či měsíců.
Samozřejmě, kdyby se miminko nepovedlo během tohoto roku, nastoupit bych musela a hledala bych si jinou práci. Tím bych měla jedináčka..

blahova_andrea
3. únor 2018

@martinazunt rodičák je max. do čtyř let, ten stíháš. nestíháš přechod z rodičovské na mateřskou 😉 jsou to jiné pojmy. já neschopenku mezi dětmi neměla, tak ti nechci kecat, ale asi by se to mělo počítat z původní mzdy. stejně jako výše druhé mateřské. ale třeba se mýlím.

blahova_andrea
3. únor 2018

@martinazunt já si myslím, že finance nejsou jediné kritérium, které je potřeba zvážit. ne u každého to finančně nej vítězí jako volba. pokud si to myslím dobře, tak finančně nejlíp vychází neschopenka. ale jen finančně.

martinazunt
autor
3. únor 2018

To máte určitě pravdu ☺ Jsem ráda, že jste mi to trochu objasnila, dál se zkusím zeptat účetní, ta to musí vědět 😉 moc Vám děkuji

kladpol
3. únor 2018

Kdyby jsi do dvou měsíců otěhotněla, tak by ti to pěkně vyšlo přejít z rodičáku na mateřskou, jak by jsi věděla že jsi těhotná, tak by sis to mohla navýšit, ať to stihneš všechno vybrat 🙂.

blahova_andrea
3. únor 2018

@martinazunt na účetní bych se úplně nespoléhala, ale zeptání je zdarma 🙂

wynn
3. únor 2018

@blahova_andrea Děkuji moc za upřesnění🙂

priefi
3. únor 2018

@martinazunt Urcite bych nedoporucila prodlouzeni RD, a to z toho duvodu, ze zamestnavatel ma povinnost Ti drzet misto pouze a jenom do 3 let ditete. Jakmile chces mit 4, u zamestnavatele nemas RD, ale neplacene volno, ale to jen a pouze, pokud Ti to zamestnavatel svoli, nejcasteji dochazi k ukonceni pracovniho pomeru. Takze urcite nemocenskou. Zaklad pro vypocet bude tentyz, jako u 1.tehu.

chaira
3. únor 2018

@priefi Myslite z prumerne mzdy pred tehotenstvim? Bude tedy podobne jako PPM? Dekuji za info.

priefi
4. únor 2018

@chaira Ja myslela PPM, ze to bude ze stejneho zakladu, jako pred tim. DPN bude jina, na rozdil od PPM, ktera se myslim bere z prumeru 12 odprac.mesicu bez DPN, DPN se pocita z posledniho kvartalu, nebo z predpokladane prum.mzdy na zaklade mzdoveho vymeru, coz by byl nejspis postul po nastupu z RD.

chaira
4. únor 2018

@priefi Takze myslite, ze DPN se bude pocitat po RD z posledni kvartalu RD nebo PPM? To by byl asi rozdil.

priefi
4. únor 2018

@chaira podle mzdoveho vymeru, bude to predpokladany kvartalni prumer 😉 kdyby to nebylo podle MV, tak pak jedine podle posledniho odpracovaneho kvartalu pred nastupem na DPN nebo PPM. Ale spis bych rekla, ze to bude ten predpokladany prumer dle MV.

luj89
4. únor 2018

Ja si hlavne myslim, ze to resis predcasne. Zacala bych to resit az kdyz bys otehotnela. nechci nic privolavat, ale treba se druhe ditko nepostesti hned. Jinak je podle me financne nejlepsi pracovat (co treba se dohodnout na zkracenem uvazku?), na druhem miste pn (nikdy ale dopredu nevis, jestli ti zase bude spatne nebo budes mit rizikove tehotenstvi...), no a na tretim miste je prodlouzeni rodicaku ci pracak.

fifina86
4. únor 2018

@martinazunt neschopenka se ti bude pocitat ze mzdy pred MD a RD ;)

martinazunt
autor
4. únor 2018

https://www.modrykonik.cz/blog/luj89/
Začala jsem tuhle debatu, protože mě to zajímá a jak čtu, tak ne jen mě ☺. Samozřejmě, že je to předčasné něco plánovat a když to shrnu kolem a kolem, je pro mě nejdůležitější mít zdravé miminko 😉 peníze tak naštěstí úplně řešit nemusím.
V práci mi zkrácený úvazek nedovolili už když jsem čekala dceru, takže si nemyslím, že by se něco změnilo u druhého. V práci jsme byli na každé směně jedna, plus někdy na výpomoc brigádnice, takže to i chápu.