Dobrý den 1rokem pobiram rodičák a mám ho na 2,5roku chci si ho prodloužit na 4 roky..Jak mám zažádat zaměstnance jestli mi to schválí? Je na to nějaký formulář? A potom s tím zajdu na úřad? Nebo...V tomto se nevyznám..Děkuji za odpověď ❤️ A když budu chtít na brigadu můžu si vydělat do 10tis aby mi nestrhavali sociální a zdravotní že?
Pobírání rodičovského příspěvku a rodičovská dovolená jsou dvě různe věci. Rodičovská dovolená je pouze do 3let, pak už zadate o neplacené volno. Pobírat rodičovský příspěvek můžete do 4 let věku dítěte
hlavně zaleží jak k tomu přistoupi zaměstnavatel, ten ti drží misto jen 3r, mohl by neplac volno, ale mě konkretne přijde vypoved, pokud nenastopim den po 3. narouźeninach dcery. Jinak je dobre si i vypocitat castku, bude to vcelku malo no
Co chceš prodlužovat? RD a nebo RP.?
Zaměstnavatel má povinost držet pracovní místo do věku 3 let dítěte, takže až mu budou 3 roky a 1 den, tak by jsi měla nastoupit zpět. Pokud zpět nechceš, můžeš se s ním zkusit dohodnout, zda tě nechá ještě další rok doma ( do 4 let) ten rok ale už není jeho povinost držet ti tvé stále místo a může tě při návratu dát na jinou pozici. Stačí uzavřít buď ústní nebo písemnou dohodu mezi Vámi dvěma.
Pokud chceš pobírat i rodičak finančně do 4 let, zajdeš na sociálku a necháš si ho rozpočitat do 4 let. Na Zdravotní pojišťovně se pak nahlásíš jako osoba pečující o dítě do 4 let. A to je vše 🙂
@werik153 děkuji ❤️❤️
Jak už se to napsalo, dovolenou přímo se zaměstnavatelem (do tří let). Rodičovský příspěvek na úřadě-jde to vyřídit i online přes bankovní identitu (vlastní zkusenost, zabralo to asi pět minut, jen je potřeba mít spočítanou částku).
U zaměstnavatele máš rodičovskou dovolenou, ta je max do 3 let, pak musíš žádat o neplacené volno, ale nemusí ti vyhovět. Co se týče příspěvku, ten s tím nemá nic společného a můžeš si ho měnit jak uznáš za vhodné, stačí vyplnit na úřadě jeden papír.
Pri rodičáku si muzete vydělat kolik chcete rodičak prodloužit si můžete zajít na úřad a nechat si to tam vypsat jen zaměstnavatel je povinen vám drzet místo do 3 let věku dítěte tam se sním budete muset domluvit