Prodloužení rodičáku a vyčerpání státní podpory

monikazubtech
1. led 2019

Ahoj holky mam dotaz, rodicovsky prispevek jsem si dala na 1,5 roku tudiz ted v breznu mi to konci, synovi budou 2 roky dala jsem si schvalne na 1.5 roku ,ze jsme chteli jeste jedno a jelikoz jsem spolehala na to , ze nam to vyjde hned na poprve jako u prvniho , tak ten rok a pul se mi zdal idealni,ale ted vim ze jsem udelala kravinu, v dubnu 2018 mi skoncil pracovni pomer a smlouvu mi neprodlouzil( na to jsem take spolehala,ze nema lidi a
prodlouzi mi smlouvu)porad cekam, že do brezna to vyjde,ale radeji se musim pripravit na tu horsi variantu.jake mam podle Vas moznosti?jit na pracak,nebo si rodicovsky prispevek prodlouzit stim ze uz ji mam vycerpanou,nebo mi napadla jeste ta varianta ze od Noveho roku maji zvysit rodicovky prispek.mate nektera zkusenosti? Dekuji za vase odpovedi

petrafletna
1. led 2019

Rodičovský příspěvek si prodlužte do ledna 2020, abyste dostala dalších 80 000kč. Jinak i kdybyste ho dobrala teď, tak můžete být na zdravotní pojišťovně hlášená jako osoba pečující o dítě mladší 7 let.

jaja01k
1. led 2019

Můžeš si rozložit si rodičák. Částku můžeš měnit každé 3 měsíce, takže když si to teď prodloužíš, pak otěhotníš, můžeš si to zase zkrátit.
Nebo se po vyčerpání příspěvku můžeš nahlásit na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, aby sis nemusela platit zdravotní pojištění. Tam je omezení kolik hodin měsíčně (přesně nevím, kolik to je) může dítě chodit do školky.

monikazubtech
autor
1. led 2019

@petrafletna proc dalsich 80 000kc? Myslela jsem,ze je jen 40 000 kc?omlouvam se,ale ja jsem na todle hroznej blbec .a vyplaci se to nekdy az v lete ? Takze ted si to prodlouzim a cca pul roku mi nic nebude chodit az neldy kolem leta tich 40 tisic.rozumim tomu dobre ?

petrafletna
1. led 2019

@monikazubtech současná výše RP je 220 000, od ledna 2020 to má být 300 000, tedy +80 000.

vikysek123
1. led 2019

@monikazubtech Omlouvam se, ze vstupuju do diskuze, pouze me zajima, to uz je uzakonene, ze od ledna 2020 bude RP navysen o 80.000 Kc nebo je to porad otevrene a jedna se o tom?

babikadaska
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
2. led 2019

@vikysek123 Ne, zatim nic schvaleneho neni.

monikazubtech
autor
2. led 2019

@vikysek123 co jsem se docetla tak uz by tomelo byt od ledna 2019 ,na urad pujdu koncem ledna tak dam kdyztak vedet jak to je ci neni

j.a.n.i
2. led 2019

@monikazubtech Nojo, ale to bys nesmela verit novinarskym kachnam.

monikazubtech
autor
2. led 2019

@j.a.n.i na kazdem sprochu pravdy trochu, az se neco dovim napisu jak to tedy je.

vineta
2. led 2019

@monikazubtech Varianta zvýšení o 40 tisíc od ledna 2019 padla, vláda teď podporuje variantu zvýšení o 80 tis. od 2020, nicméně sněmovnou (natož senátem) to ještě neprošlo, takže jistý zatím není nic.

vikysek123
2. led 2019

@vineta Takze stejne dostaneme kulove, ptz to opet nekolikrat zmeni.

vineta
2. led 2019

@vikysek123 Já myslím, že to projde, je na tom dost shoda napříč politickým spektrem... Od 2019 to zařízli kvůli tomu, že s tím nepočítali ve státním rozpočtu na 2019.

j.a.n.i
2. led 2019

@monikazubtech No, tak na tomhle je pravdy pouze tolik, ze o tom jedna vláda, coz ma ke schválení jeste daleko, to jen nekteta mefia to prezentuji jako hotovou vec.