Dobrý den. Chtěla bych prosím radu. V listopadu budou synovi tři roky. Mám tak nastavenou i RD. Do školky nejde, nastoupila bych na 0,5 úvazek. Když bych chtěla RD o půl roku prodloužit, musím žádat zaměstnavatele, ikdyž bych pracovala na ten 0,5 úvazek? Děkuji moc
@malenka3 To není tak úplně pravda.
Na úpravu úvazku má nárok, a zaměstnavatele musí vyhovět pokud to existence neovlivní provoz.
Takže normálně písem e požádat o úpravu úvazku a hotovo.
Nechcou tomu moc vyhovět, ale to pak záleží na zaměstnanci zda se bude dožadovat dodrženo zákona nebo sklapne a odejde.
@terry1512 ano, to máš pravdu. Zákonný nárok existuje, ale bohužel v zákoně existuje klauzule, že zaměstnavatel nemusí, pokud to narušuje jeho provoz.
Psala jsem, že pokud jí půl úvazek nepovolí... Nedá se asi předpokládat, že pokud se spolu rozumně nedomluví, že ona zaměstnavateli řekne, že ze zákona on musí a on jí na to najednou kývne. To, že to ovlivní provoz, je tak snadné říct, že by se paní musela soudit, že on kecá a v praxi jsem ještě nikdy neslyšela, že by to opravdu vyšlo (nebavím se o tom, že se normálně rozumně na zkrácení úvazku domluví).
Ale technicky máš pravdu, zákonný nárok na to je.
@alusekf neschopenku bys měla z toho půl úvazku. PPM, když bys nastoupila do 4 let věku dítěte, tak by bylo ve stejné výši jako byla na 1. dítě.
@lenoulinkaa moc děkuji
Rodičovská dovolená je maximálně do tří let, poskytuje ti ji zaměstnavatel (pozor, není to totéž, co čerpání rodičovského příspěvku, to s tím nesouvisí). Pokud tedy čekají, že po 3. narozeninách nastoupíš, máš možnost se s nimi na půl úvazku dohodnout, ale oni nemusí souhlasit. Pak můžeš žádat o neplacené volno, ale s tím taky nemusí souhlasit. Pokud nebudou souhlasit, budeš muset nastoupit na plný dle tvé smlouvy nebo dát výpověď.