Prodloužení RD. Co je potřeba udělat?

gabi95m
31. kvě 2021

Ahoj ☺️
mám dotaz ohledně prodloužení RD, co je potřeba udělat. Mám RD do 2 let dítěte, ale potřebovala bych si ji nechat prodloužit možná až do 3 let věku dítěte. U zaměstnavatele mi již skončil pracovní poměr (doba určitá) a tak mě zajímá, když si prodloužím vyplácení rodičovského příspěvku a tím si prodloužím RD, jestli tuto skutečnost musím hlásit u zaměstnavatele?

Postačí tedy jen změnit výši vyplácení rodičovského příspěvků tak, aby se mi RD natáhla na 3 roky?

Moc děkuji za rady. ☺️☺️
Gabka

netopejr
31. kvě 2021

RD je u zaměstnavatele, takze kdyz ho nemas, toto neresis. Pokud pobírás RP a chces dobu prodloužit, jen oznamis UP do kdy, muzes az do 4 let věku, cokol8 mezitim, menit jeste. Ale musi Ti vyjit castka na počet měsíců.
Staci oznamit pisemne, znenu provedou do 30 dnu, s tim jepotřeba počítát, ze to zmeni az od dalsi davky.

malenka3
31. kvě 2021

Rodičovskou dovolenou už nečerpáš. Skončila ti dnem, kdy ti skončil pracovní poměr na dobu určitou.

Jediné, co aktuálně máš, je pobírání rodičovského příspěvku. To ale není rodičovská dovolená, na to mají nárok jen zaměstnanci. Pokud aktuálně pobíráš rodičovský příspěvek do dvou let, stačí zajít na úřad práce si to nechat natáhnout, jak přesně potřebuješ, klidně až do čtyř let. Tuto skutečnost nikde hlásit nemusíš.

lachtanice86
31. kvě 2021

@gabi95m pleteš si pojmy rd a rp. Ty rd nemáš, protože nejsi zaměstnaná. Pobiras rp a to lze prodloužit až do 4let věku dítěte.