ahoj Holky, když mám rodič. příspěvek na dva roky - syn má dva roky koncem října 2018, kdy nejpozději můžu požádat o změnu na prodloužení na 3 roky? děkuji!
je to přesně jak píše jaja. nejmenší možná částka je 50,- takže tak, aby ti vyšlo dost peněz na to rozložení
díky holky! pokud počítám tak 50kč x 12 měsíců je 600,- a když mi má poslední částka v říjnu přijít 11 000 ? jak to udělat aby mi tam na říjen zůstalo jen těch cca 600,- ? to už je asi na konzultaci na UP, že? 🙂
@kristiin a proč bys chtěla, aby ti tam zůstalo jen těch 600,-? měnit to můžeš každé tři měsíce a částku si můžeš v rámci 50,- + napočítat sama jak chceš. můžeš si to změnit teď a spočítat si to tak, aby ti teda do října zůstalo jen 600,- a pak měnit znovu nebo si to změň teď jednou a rovnou si to, co ti tam zůstává rozpočítej od teď až do těch tří let. na úp se moc nespoléhej. nebývají tam často příjemné paní. jejich obvyklá odpověď je, že si to máš spočítat sama jak chceš, vyplnit formulář a oni to pak dají do pc. málo která je ochotná to tam s tebou propočítávat. ale na to není potřeba vysoká matematická. to fakt zvládneš v klidu sama doma 😉
Nezáleží náhodou na tom, zda je pracovní poměr na dobu neurčitou či určitou (s tím, že už skončil)?
Zkuste si přečíst komentáře k mému prvnímu dotazu na mé zdi ze 7.2.
V případě pr. sml. na dobu neurčitou myslím není nutných těch 50 Kč měsíčně.
@blahova_andrea já zrovna loni narazila na paní, co mi naopak hodně pomohla, všechno mi rozpočítala a to mi rodičák za měsíc končil : - )
@kaneshiro kéž by takové byly všude 🙂
@daisymaminka co jsem pochopila z tvého dotazu a prvních tří odpovědí, tak je rozdíl jinde než vyloženě v pracovní smlouvě.
pokud máš rp na dva roky, ale rd na tři, tak nemusíš pobírat poslední rok nic, ale pojištění ti hradí stát z titulu rd.
pokud jde ale o to, že máš rp na tři roky a chceš být doma čtvrtý, tak musíš buď pobírat rp min. 50,- a nebo se nahlásit na pojišťovnu jako matka pečující o dítě. protože rd už nejsi a tudíž si musíš najít jiný titul z jakého ti stát bude platit pojištění nebo si ho začít platit sama.
já třeba pracovní smlouvu stále mám, ale rd už mi skončila, tak musím pobírat rp nebo být na pojišťovně a v práci na neplaceném volnu.
@blahova_andrea Já to myslela spíš tak, že autorce zde bylo doporučeno, že min. měsíční částka musí být 50 Kč. Na základě čeho? Přece nemusí pobírat nic ne? Pokud tedy neberu v potaz to, že něco pobírat ten poslední rok chce.
@daisymaminka no ale právě otázka zněla tak, že pobírat chce. ona se ptala na natažení rp a proto jí bylo jasně řečeno, že min. je 50,- odpovědi byly dány na konkrétní otázku 😉 ale ano, doma může být a pobírat rp nemusí, to je taky možnost.
@daisymaminka je mi jedno jestli budu pobírat 50,- kč měsíčně nebo nic 🙂 chtěla jsem se jenom vyhnout tomu, abych si ten třetí rok nemusela platit soc. + zdrav. pojištění. a tím že bych si vybrala celý rodičovský příspěvek koncem druhého roku dítěte, tak myslím že bych byla vyřazená z ÚP. ale zase je pro mě nová informace, že pokud mám rodičovskou dovolenou v práci nahlášenou na 3 roky (což mám) a prac. smlouvu na dobu neurčitou, tak soc. + zdrav. pojištění platí zaměstnavatel.
@kristiin sociální ti zaměstnavatel rozhodně nehradí. a zdravotní vlastně taky ne. sociální je hrazeno pouze z příjmů, který ty teď nemáš. započítáno do důchodu to máš jako náhradní dobu, ne díky placení pojistného. zdravotní za tebe hradí stát z titulu rd a pobírání rp. pokud máš RD do tří let, tak klidně můžeš být doma, nic nepobírat a nic neřešit. dál to budeš řešit až kolem toho třetího roku podle toho zda se chceš nebo nechceš do práce vrátit.
@kristiin
@blahova_andrea Tak jsem to myslela. Taky jsem v tom neměla jasno, proto jsem odkazovala na ten dotaz a hlavně odpovědi v mém blogu.
Z příspěvku autorky nebylo jasné, zda má PS na dobu určitou či neurčitou. A ano, pochopila jsem, že pobírat něco chce. Ale ta informace, že min. měs. příspěvek musí být 50 Kč, není tak úplně pravda. Ne v jejím případě.
@blahova_andrea Prosimte muzu se te zeptat? Ja porad nekde ctu rodicak do tri let, do dvou let. Ja si tedy nepamatuji, ze bych si nejakou lhutu nastavovala, pouze jsem uvadela castku. Ted jsem to nedavno take snizovala na 100Kc, protoze jsme pocitali v tuto dobu jiz z druhym ditetem a to neprichazi. Je potreba nekde jeste teda hlasit zmenu ohledne let? Abych neco neprosvihla...
Nehlasi se to nahodou u zamestnavatele? Protoze me skoncil pracovni pomer pri pobirani materske, to bude mozna ono, ne? Takze jsem nikde nic nehlasila z toho duvodu.
@daisymaminka Ale je to pravda, pokud chce pobirat rodicovsky příspěvek, tak ten musi byt minimálně 50,- .
@kaja2016 no a myslíš fakt rodičák jako příspěvek nebo dovolenou v práci? příspěvek si nastavují maminky už nějakou dobu skoro jak chtějí a může se to měnit co tři měsíce, takže to není potřeba vlastně nikam hlásit, dokud to neukončíš. to pak musíš řešit situaci dál. v práci si buď zažádáš, že chceš do určité doby a nebo to máš automaticky na tři roky, to záleží jak to v práci máte. pokud si zažádáš o dva roky a chceš být doma tři, musíš to v práci řešit. stejně tak pokud nahlásíš tři a chceš se vrátit dřív.
tu lhůtu u příspěvku sis vlastně nastavila tou částkou 😉 dřív to bylo pevné a i teď si hodně maminek tu částku nastaví cca na ty tři roky např. tak je to spíš takové zažité to tak říct napsat.
jsi teda zaměstnaná? jak dlouho jsi doma?
@kaja2016 už to čtu, že už zaměstnaná nejsi. ne, dokud pobíráš RP, tak nic nikde řešit nemusíš. potom bude záležet na tobě, kdy ho dobereš, zda si hned najdeš práci nebo budeš chtít být ještě doma.
@blahova_andrea Dekuju za reakci🙂 Tak jsem rada, ze to tak je a nic jsem opet nepopletla, cert aby se v tom vsem vyznal..🙂
Proto radši používám vždy termíny jako "rodič.dovolená" a "rodič.příspěvek". Slovo rodičák je totiž děsně matoucí.
Neví někdo prosím, jak vyřešit situaci, kdy mezi 3. a 4. rokem dítěte zůstanu na neplaceném volnu (dítě např. nevezmou do školky ve 3 letech), je lepší ten RP pobírat až do toho 4. roku věku dítěte - kvůli pojistnému?
děkuji
@swetlusska jsem zrovna v té situaci. u mě v práci trvali na natěžení rp, aby mi volno schválili, tak jsem tak udělala. ale prý jde i nepobírat nic a na ten rok se nahlásit jako matka pečující o dítě na pojišťovnu. aspoň jsem to tu vyčetla v průběhu mého neplaceného volna 😉
Musis to stihnout driv, nez ti poslou posledni prispevek, takze v rijnu by melo stacit. A je nejaka minimalni mesicni castka, nejsem si jista, myslim ze 50 kc, tak si to spocitej, jestli ti vyjde rozlozit ten posledni mesicni prispevek na rok.