Když jsme v září vyřizovali RP, tak nám řekli, že je nezajímá, co ted přítel dělá, když jsem papíry ale odevzdávala, tak druhá úřednice říkala, že jsme jí neřekli, že pracuje přítel v Rakousku a dali nám papír, kterej má doložit v Rakousku? V ČR mi RP pozastavili, dokud se nerozhodne jestli budu pobírat rodičovský příspěvek v Česku nebo Rakousku. Máte někdo s tímto zkušenost? 🙂
@monyszek No, co úřednice říká nebo neříká nehraje roli, v žádosti o rodičák tu kolonku máš, takže je třeba ji vyplnit pravdivě. Jinak pokud tobě tady netrvá smlouva, tak budete něco pobírat pouze z Rakouska, pokud by smlouva trvala a dávky z Rakouska menší než české, tak by myslím vypláceli ten rozdíl.
@shine2015 Jo, to velice pravděpodobně budou, konec konců, on je to podvod.
@j.a.n.i heled a jak to je kdyz muz tady ma firmu a podnika tady a ma obcss privydelek venku? Treba dva mesice tam pracuje a pritom tady ma firmu ktera jede...
Jinak pokud by tu mela smlouvu a i by bydlela tady v cr,tak je to dolozitelne (hypoteka na dum,lekari,pausal na tel atd) a rodicak by mohla pobirat zde...
No v ČR bydlím, ale nepracovala jsemm, otěhotněla jsem ke lonci studia..
@monyszek Njn,klasika... Paní na sociálce měla vědět hned,že pracuje v zahr. A poslat,myslím,E411Rakouskýmu úřadu,jestli si nepletu č.formuláře, tak ten by měl jasně vypovídat o tom,zda li máš v R. nárok na rodičák,příp.v jaké výši.Pokud bys nárok měla, ale nedosahoval by celkově výše českýho rodičáku,tak Ti ten rozdíl čssz doplatí.Ovšem to by úřednice měla vědět a ten formulář do Rakouska poslat sama-vím to,sama stále!-už rok a půl řeším to samé..s Belgií...Řešila jsem to dlouho sama,pže mi na ossz nebyly schopný poradit...Každopádně se proklikej na stránkách ÚP k formulářům a pošli si-tentokrát sama i f. o přídavky na dítě.Držím palec,ať to máš vyřízené rychleji než já;) Kdyby byl problém, tak doporučuju agenturu Solvit,která bezplatně poradí, případně s tím pohne...kdyby se to někde zaseklo
@monyszek pokud jsi nepracovala,budes muset zadat skrze manzela....a az vycerpas v rakouskutak si nechas vystavit papir kolik jsi vybrala tam, tak pujdes sem na up a pokud castka bude mene nez 220tis tak ti vypocitaji kolik budes dostavat tady....ale musis zit po vetsinu roku v cr....
Jinak na up strankach maji info linku....
@majkoz No právě, prvně jsem si byla vyzvednout ty papíry sama a když jsme je šli odevzdat, tak už byl přítel se mnou.. byly tam formuláře jak na porodné, tak právě na ten RP.. a přítel tam paní úřednici jasně řekl, že pracuje od července v Rakousku a ona že to je nezajímá, že je zajímá jen to čtvrtletí duben, květen, červen...a pak toto...
Jojo, to vím, že to bylo kvůli porodnému, jen že to nahlášené bylo, že pracuje v Rakousku, ... nejspíš fakt nedorozumění
@monyszek a ty tady mas smlouvu na dobu neurcitou?