Přítel na RD - co, kdy a kde zařídit?

gnusnow19
21. zář 2015

Dobrý den, na konci prosince mi končí MD, ale budu se vracet zpátky do práce. Na RD bude nastupovat partner a vůbec netuším kam jít zažádat, jaké dokumenty si vzít a kdy tam zajít? Ještě prosím o názor, kdy je vhodné, aby přítel ve svém zaměstnání oznámil, že bude nastupovat na RD? Bohužel nemá příliš tolerantního šéfa a máme strach, aby mu nezačal dělat v práci problémy, až to oznámí. A zas není fér to říct na poslední chvíli...díky

somalicats
21. zář 2015

@gnusnow19 Oznámit nástup na RD by měl přítel co nejdřív, tedy k jakému datu a na jak dlouho (běžně se bere do 3 let věku dítěte, ale může se domluvit i na době kratší). RD tedy je povinen poskytnout zaměstnavatel. Co se rodičovského příspěvku týče, o ten si bude přítel žádat sám, na úřadu práce, k tomu bude potřebovat potvrzení ze sociálky o denním vyměřovacím základu. Na zpracování žádosti má ÚP měsíc a další měsíc pak na vyplacení první dávky, takže podle toho uzpůsobte termín podání žádosti.

dankakotrbova
21. zář 2015

Ahoj, přítel je na RD od půl roku malého. Chvíli jsem pobírala RP já, pak jsme zašli spolu na pracák a nechali přepsat na něj.
V zaměstnání to může oznámit ze dne na den, záleží na něm.

somalicats
21. zář 2015

@dankakotrbova Tak za takového zaměstnance bych byla fakt ráda, kdyby mi řekl, že od zítřka ho v práci 3 roky neuvidím...

jitavrtule
21. zář 2015

Přesně jak píše somalicats - rodičovskou dovolenou musí oznámit zaměstnavateli, na to žádný oficiální dokument není, leda by měla firma nějakou vlastní univerzální (papírovou) žádost.Jinak stačí i mailem, uvést ke kdy nastoupí a na jak dlouho, resp. do kdy.
Žádost o rodičovský příspěvek si muž bude muset podat sám (jako my všichni 🙂 ), na místě příslušném Úřadu Práce. Odevzdává se oficiální žádost plus ještě právě ten papír co musí potvrdit sociálka (oblastní správa sociálního zabezpečení).
Tiskopisy si může vyzvednout na Úřadu Práce nebo jsou k dohledání online, ale nevím jak dobře se to bude tisknout (ani jak se na to budou na ouřadě tvářit). Nicméně jsou to tyhle dva:
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit.....
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit....
Žádost o rodičák podepisuje i druhý rodič (tj. ty). Doložit pak stačí jen svojí občanku a rodný list dítěte, od druhého rodiče (ve vašem případě od tebe) žádné doklady nechtěli.

jitavrtule
21. zář 2015

@somalicats Tak on nikdo neříká, že to je vůči zaměstnavateli košer. Na druhou stranu - pokud ženská oznámí, že je těhotná, že je jí blbě a odchází na nemocenskou, následovanou mateřskou, a pak ještě rodičákem, tak to je kolikrát taky ze dne na den a nikdo se nad tím zrovna dvakrát nepozastavuje.
Toliko k genderové rovnosti 😉

gnusnow19
autor
21. zář 2015

Díky za info 🙂

j.a.n.i
21. zář 2015

@jitavrtule No, nepozastavuje... pokud si může vybrat,tak si raději vybere preventivně někoho jiného než ženu, u které toto hrozí...
A jinak tedy žádost o RD bych zaměstnavateli fakt mailem neposílala, pokud by došlo na lámání chleba, tak těžko prokážu, že on něco dostal.

gnusnow19
autor
21. zář 2015

@somalicats No, já právě nemám ráda, když se to oznamuje na poslední chvíli. Jenže u nás v práci je to toto férové jednání ceněno a vím, že by mi nikdo problémy nedělal. Jenže přítel pracuje v malém městě a tam nikdo nečeká, že půjde chlap na RD. Navíc ten jeho šéf je zvláštní, když si chtěl přítel vzít dovolenou na můj porod, tak mu řekl, že rodím přece já a ne on ☹

somalicats
21. zář 2015

@jitavrtule Tak nemocenskou beru, to se může stát i chlapovi - stačí třeba blbá autohavárka. Ale sama bych jako zaměstnavatel přistupovala jinak k chlapovi, který odejde na nemocenskou, protože je fakt nemocný nebo měl úraz, a jinak k chlapovi, který by minimálně půl roku věděl, že chce jít na RD, a neřekl to včas... To si pořád zaměstnanci stěžují na zaměstnavatele, že jim nevychází vstříc a podobně, ale že taky zaměstnanci umí dělat zaměstnavateli sviňárny, to už se tolik neříká....

somalicats
21. zář 2015

@gnusnow19 No, RD je daná i legislativně, to je něco jiného, než žádost o dovolenou v průběhu roku. Takže já osobně bych to řekla včas - pokud budou chtít dělat trable, tak je budou dělat tak jako tak a budou je dělat i po návratu z RD.

dankakotrbova
22. zář 2015

Psala jsem jen, že je to na něm, kdy to oznámí. Nic víc, nic méně. Není nikde dáno, že to musí být v té a té lhůtě. Toť vše. Zda a co je fér nebo nefér jsem nehodnotila.
A jak tu už bylo psáno, u nás v práci je to naprosto běžné, že ženské odpadají ze dne na den na nemocenské, pak mateřské atd. a zatím to firmu nepoložilo, opravdu platí, že každý je nahraditelný.

gnusnow19
autor
1. říj 2015

@dankakotrbova
@somalicats
@j.a.n.i
@jitavrtule

Holky, tak pro info. Takže jsme se chtěli zachovat férově a výsledek? Šéf partnerovi nutí výpověď dohodou ☹, prostě hajlz no.... Ale co dál? Partner to samozřejmě nepodepsal...

xpila
1. říj 2015

@gnusnow19 Prostě to nepodepíše, donutit ho k tomu nemůže.

somalicats
1. říj 2015

@gnusnow19 Nepodepisovat. Dokud bude na RD, nemůže dostat výpověď, po návratu z RD může, ale pak pěkně s odstupným a výpovědní lhůtou.

j.a.n.i
1. říj 2015

@somalicats Tak on ještě na RD není, pouze ji plánuje, takže výpověď dostat zatím může... což nic nemění na tom, že bych dohodu taky nepodepisovala, pokud by nebyla sakra výhodná 🙂

somalicats
1. říj 2015

@j.a.n.i Jo, jasně. Ale pokud ho vyhodí před nástupem, tak zase dostane výpověď s výpovědní lhůtou a odstupným, takže na dohodu bych taky nepřistoupila, to už by opravdu musela být extra výhodná...