Dobrý den, na konci prosince mi končí MD, ale budu se vracet zpátky do práce. Na RD bude nastupovat partner a vůbec netuším kam jít zažádat, jaké dokumenty si vzít a kdy tam zajít? Ještě prosím o názor, kdy je vhodné, aby přítel ve svém zaměstnání oznámil, že bude nastupovat na RD? Bohužel nemá příliš tolerantního šéfa a máme strach, aby mu nezačal dělat v práci problémy, až to oznámí. A zas není fér to říct na poslední chvíli...díky
Ahoj, přítel je na RD od půl roku malého. Chvíli jsem pobírala RP já, pak jsme zašli spolu na pracák a nechali přepsat na něj.
V zaměstnání to může oznámit ze dne na den, záleží na něm.
@dankakotrbova Tak za takového zaměstnance bych byla fakt ráda, kdyby mi řekl, že od zítřka ho v práci 3 roky neuvidím...
Přesně jak píše somalicats - rodičovskou dovolenou musí oznámit zaměstnavateli, na to žádný oficiální dokument není, leda by měla firma nějakou vlastní univerzální (papírovou) žádost.Jinak stačí i mailem, uvést ke kdy nastoupí a na jak dlouho, resp. do kdy.
Žádost o rodičovský příspěvek si muž bude muset podat sám (jako my všichni 🙂 ), na místě příslušném Úřadu Práce. Odevzdává se oficiální žádost plus ještě právě ten papír co musí potvrdit sociálka (oblastní správa sociálního zabezpečení).
Tiskopisy si může vyzvednout na Úřadu Práce nebo jsou k dohledání online, ale nevím jak dobře se to bude tisknout (ani jak se na to budou na ouřadě tvářit). Nicméně jsou to tyhle dva:
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit.....
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit....
Žádost o rodičák podepisuje i druhý rodič (tj. ty). Doložit pak stačí jen svojí občanku a rodný list dítěte, od druhého rodiče (ve vašem případě od tebe) žádné doklady nechtěli.
@somalicats Tak on nikdo neříká, že to je vůči zaměstnavateli košer. Na druhou stranu - pokud ženská oznámí, že je těhotná, že je jí blbě a odchází na nemocenskou, následovanou mateřskou, a pak ještě rodičákem, tak to je kolikrát taky ze dne na den a nikdo se nad tím zrovna dvakrát nepozastavuje.
Toliko k genderové rovnosti 😉
Díky za info 🙂
@jitavrtule No, nepozastavuje... pokud si může vybrat,tak si raději vybere preventivně někoho jiného než ženu, u které toto hrozí...
A jinak tedy žádost o RD bych zaměstnavateli fakt mailem neposílala, pokud by došlo na lámání chleba, tak těžko prokážu, že on něco dostal.
@somalicats No, já právě nemám ráda, když se to oznamuje na poslední chvíli. Jenže u nás v práci je to toto férové jednání ceněno a vím, že by mi nikdo problémy nedělal. Jenže přítel pracuje v malém městě a tam nikdo nečeká, že půjde chlap na RD. Navíc ten jeho šéf je zvláštní, když si chtěl přítel vzít dovolenou na můj porod, tak mu řekl, že rodím přece já a ne on ☹
@jitavrtule Tak nemocenskou beru, to se může stát i chlapovi - stačí třeba blbá autohavárka. Ale sama bych jako zaměstnavatel přistupovala jinak k chlapovi, který odejde na nemocenskou, protože je fakt nemocný nebo měl úraz, a jinak k chlapovi, který by minimálně půl roku věděl, že chce jít na RD, a neřekl to včas... To si pořád zaměstnanci stěžují na zaměstnavatele, že jim nevychází vstříc a podobně, ale že taky zaměstnanci umí dělat zaměstnavateli sviňárny, to už se tolik neříká....
@gnusnow19 No, RD je daná i legislativně, to je něco jiného, než žádost o dovolenou v průběhu roku. Takže já osobně bych to řekla včas - pokud budou chtít dělat trable, tak je budou dělat tak jako tak a budou je dělat i po návratu z RD.
Psala jsem jen, že je to na něm, kdy to oznámí. Nic víc, nic méně. Není nikde dáno, že to musí být v té a té lhůtě. Toť vše. Zda a co je fér nebo nefér jsem nehodnotila.
A jak tu už bylo psáno, u nás v práci je to naprosto běžné, že ženské odpadají ze dne na den na nemocenské, pak mateřské atd. a zatím to firmu nepoložilo, opravdu platí, že každý je nahraditelný.
@dankakotrbova
@somalicats
@j.a.n.i
@jitavrtule
Holky, tak pro info. Takže jsme se chtěli zachovat férově a výsledek? Šéf partnerovi nutí výpověď dohodou ☹, prostě hajlz no.... Ale co dál? Partner to samozřejmě nepodepsal...
@gnusnow19 Nepodepisovat. Dokud bude na RD, nemůže dostat výpověď, po návratu z RD může, ale pak pěkně s odstupným a výpovědní lhůtou.
@somalicats Tak on ještě na RD není, pouze ji plánuje, takže výpověď dostat zatím může... což nic nemění na tom, že bych dohodu taky nepodepisovala, pokud by nebyla sakra výhodná 🙂
@j.a.n.i Jo, jasně. Ale pokud ho vyhodí před nástupem, tak zase dostane výpověď s výpovědní lhůtou a odstupným, takže na dohodu bych taky nepřistoupila, to už by opravdu musela být extra výhodná...
@gnusnow19 Oznámit nástup na RD by měl přítel co nejdřív, tedy k jakému datu a na jak dlouho (běžně se bere do 3 let věku dítěte, ale může se domluvit i na době kratší). RD tedy je povinen poskytnout zaměstnavatel. Co se rodičovského příspěvku týče, o ten si bude přítel žádat sám, na úřadu práce, k tomu bude potřebovat potvrzení ze sociálky o denním vyměřovacím základu. Na zpracování žádosti má ÚP měsíc a další měsíc pak na vyplacení první dávky, takže podle toho uzpůsobte termín podání žádosti.