Příspěvek v mateřství. Mám nárok?

lugilu
2. led 2021

Zdravím, v srpnu jsem nastoupila zpět do práce po mateřské dovolené, prckovi budou v únoru tři a nám se povedlo nyní otěhotnět. Mám nárok na příspěvek v mateřství? Těch 6-8 týdnu před plánovaným porodem, když mi budou chybět cca 2 odpracované tydny?

Děkuji za vaše odpovědi 🙂

pinkyy
2. led 2021

Musis byt v poslednich 2 letech ucastnikem nemocenskeho pojisteni 270 dni, coz jestli jsi pred nastupem do prace byla pred tim na materske a pak na rodicaku, tak se do toho pocita a nynejsi prace se take pocita, takze podle me narok mit budes.

lugilu
autor
2. led 2021

@pinkyy ano, nastoupila jsem vlastně po dvou a půl letech do stejného zaměstnání, kde jsem pracovala již 5 let. Myslela jsem, že musí být odpracovan rok, aby vznikl nárok na mateřskou, to tedy asi nemusí. Děkuji 🙂

pinkyy
2. led 2021

@lugilu ja vlastne byla taky zamestnana, pak jsem sla na materskou, pak rodicak, ted jsem od cervence na neplacenym volnu doma s ditetem a jsem znova tehotna a na Pssz mi rekli, ze narok mit budu, ze tam musi byt ta ucast 270 dni v poslednich 2 letech a byt v den nastupu zamestnana (nebo v ochranne lhute 180 dni od vypovedi).

jakreb
2. led 2021

@pinkyy No ale nech ti to daju písomne. Nakolko ak si na neplatenom volne tak nemas aktívne NP aj ked si zamestnana. Teda pokial si neplatis poistné. Aspon si myslim. Urcite sa najde niekto odo mna skúsenejsi.😉

lenoulinkaa
2. led 2021

@lugilu nárok mít budeš stejný nebo výhodnější pokud nastoupís na další Ppm do 4 let věku předchozího dítěte.

lugilu
autor
2. led 2021

@pinkyy super, děkuju moc 🙂