Ahojky, máte prosím zkušenost, jak se počítají příjmy u OSVČ, který má paušál 80%? Chci zažádat o příspěvek na dítě , jelikož jsem bez práce a starám se o syna, který má podezření na autismus. Měla jsem rodičák na 4 roky, abych se mu mohla věnovat, co nejdéle. Máme speciální školku, ale je téměř pořád nemocný, takže je doma a já s ním. Zkoušela jsem si rok najít práci, ale bohužel mi nikdo nechce umožnit zkrácený úvazek(můžu max 6 hodin) , a to ani v bývalé práci, kde by mě normálně vzali jen na plný. Manžel má nejvíce práce na podzim a zimu, teď na jaře a v létě sice práci má, ale je jí méně , takže si bere noční brigády. Pokud bychom žádali o příspěvek, tak se bude počítat jeho příjem, ale nevím, jak to přesně zapsat do formuláře. Někdo mi říkal, že jsme snad nárok měli i při mém rodičáku, ale nikdy jsme o nic nežadali krom porodného.Kdyby situace dovolila a syn byl zdravý, chodím do práce a tohle ani neřeším. Vím že je, to pár stovek, ale zase pokud máme nárok, proč se o to připravit, když jde vše NAHORU? Před jeho narozením sem pracovala 8 let. Bohužel nemáme nárok ani na příspěvky na péči, protože lékař nechce uzavírat diagnózu, dokud si nebude 100% jistý, syn je atypický.
@j.a.n.i děkuji a počítá se průměrná za letošní nebo loňský rok? Musím dokládat i jeho daňové přiznání, nebo stačí jen výpis z živnostenského rejstříku a příjmy z brigády?Protože pokud by to třeba bylo za letošní rok, tak polovina průměrné mzdy je 20 tis Kč, na brigádě mívá různě, ale max 7 tis Kč, takže bychom se měli do toho příspěvku vejít.
Já bych možná zkusila spíš příspěvek na péči, jestli už máte obehana nejaka vyšetření a podloženo to papírové.
Zkuste se obrátit na Ranou péči, poradí vám se vším ohledně syna.
Polovinu prumerne mzdy.