Ahoj maminky 🙂
ráda bych se zeptala těch zkušenějších z Vás, jak je to s výpočtem příspěvku na dítě. Až budu žádat o příspěvek (čekáme první miminko), tak se berou v potaz příjmy matky i otce. Na internetu jsme našla spoustu kalkulaček, ale nejsem si jistá, jaký můj měsíční čistý příjem se uvádí - bude to příjem, který dostanu jako mateřskou (PPM) + příjem manželka? A pokud manžel pracuje v pohostinství, kde jak je známo má na pásce jakési minimum, tak uvádím to? A můžu si zažádat znovu o příspěvek ve chvíli, kdy už nebudu pobírat mateřskou ale rodičovskou, kde mi úroveň příjmu klesne velmi výrazně? Děkuji mockrát za odpověď :o))
Děkuji za odpověď 🙂 Sice mi není úplně jasné, proč se zohledňují příjmy z více než rok staré minulosti, toto číslo pro mne přeci aktuálně není vůbec relevantní, ale s tím asi nic nenadělám. Alespoň nebudu zbytečně trávit čas na úřadě a budu ho věnovat rodinně 🙂
@herina Protože Ti za ten plat zaceok zprůměrují a podle toho se vše poté vypočítá.
To chápu, že to průměrují, ale přeci moje finanční situace před rokem absolutně nemusí odrážet moji aktuální finanční situaci, kdy může i relativně nízký příspěvek znamenat např. pro matku samoživitelku hodně. Dle mého je to trochu nelogické.
Ptala jsem se na to na úřadě a tam mi řekli, že je to kvůli osvč, kteří mají příjmy za upnuly rok až na konci června následujícího roku, tedy roku, kdy se žádá.
@herina Pro příspěvek na dítě se uvádí příjmy víc jak rok zpětně, pokud bys žádala třeba teď od října, tak se udává příjem za rok 2015.