Přijde mi od ČSSZ papír s výměrem mateřské?

nikketa
10. zář 2016

Ahoj, přišla mi na účet první mateřská, přijde mi i nějaký papír s výměrem od čssz? A další otázka, když mi zbylo 15 dní dovolené, to proplatí zaměstnavatel po novém roce? Vždy se mi dovolená posouvala do dalšího roku.

svatuse
10. zář 2016

@nikketa Ahoj, dovolenou proplati zamestnavatel po ukonceni materske.

blahova_andrea
10. zář 2016

@svatuse neproplatí, musí ji čerpat. dovolená se proplácí jen při ukončení pracovního poměru. je to slovíčkaření, ale je to tak. pokud si zažádá o proplacení, tak jí zřejmě nebude vyhověno. musí se žádat o čerpání dovolené po ukončení mateřské dovolené.

anve77
10. zář 2016

Ahoj. Mě dovolenou proplatil zaměstnavatel po ukončení mateřské. V klasickém výplatním termínu mi přišel výpl. lístek a peníze za vyčerpanou dovolenou. Zároveň mi přišla i mateřská nijak nebyla krácená. Proplatit to opravdu nejde, ptala jsem se účetní.Jen při ukončení prac. poměru. Je to ze zákona.Za tři roky v zaměstnání začnu klasicky bez nároku na dovolenou..tzn. až si ji zasloužím 🙂

ladyhacek
10. zář 2016

žádný papír o výměru mateřké mi nepřišel (ale pokud o něj zažádáš tak ho podle mě odtaneš) o dovolenou jsem si zažádala po mateřské

kami5
11. zář 2016

U nás v práci je to zavedeno tak, že žena na mateřské dovolené pošle do firmy papír - žádost o čerpání řádné dovolené v návaznosti na skončení mateřské, napíše od kdy do kdy a hned ještě přidává druhý papír, kde rovnou po tom žádá o čerpání rodičovské dovolené. Zaměstnavatel jí ze zákona musí vyhovět. Takto je to papírově a v praxi vlastně zaměstnavatel umoří ženě dny dovolené, které defacto má proplaceny a zároveň při tom již čerpá i rodičovský příspěvek.
Spousta maminek tady to o tom vyčerpání dovolené neví a pokud si u svého zaměstnavatele nezažádají, tak mají smůlu. Pozor na to!

rousss
3. lis 2016

holky jak je to když jsem těd na pracovní neschopnosti a od ledna nastupuju na mateřskou v březnu mám termín porodu a mám smlouvu v práci jen na rok, která mi bude končit 1.4.2017? Budu se muset přihlásit na úřad práce nebo budu pořád zaměstaná a musí mě smlouvu prodloužit? Co vše musím zařídit na tu mateřskou a pak na rodičovský příspěvěk a kdy?

blahova_andrea
3. lis 2016

@rousss v době nástupu na mateřskou budeš zaměstnaná, ale pak ti tedy smlouva vyprší a prodloužena nebude. od té doby jsi na mateřské, poté na rodičovské, ale už bez zaměstnavatele. papíry na mateřskou budeš včas řešit se svým gynekologem a zaměstnavatelem. s gynekologem se domluvíš, kdy chceš přesně nastoupit na mateřskou, on ti dá papír a ty ho odevzdáš v práci. tak ho vyplní a pošlou na čssz, ta ti potom vyplácet mateřskou. až ti bude končit mateřská, půjdeš si na úp odbor ssp vyřídit rodičák. vezemš si rodný list dítěte, občanku, vyplníš tam kolik peněz a jak dlouho chceš pobírat a hotovo. jen pozor...budeš omezená maximální možnou částkou dle svého denního vyměřovací základu. ten ti potvrdí také čssz 😉 na úp ti jistě poradí a dají všechny potřebné formuláře