Ahoj všem, chtěla bych se zeptat. Při přídavcích na dítě se řeší jen "rodiče" dítěte, nebo všechny osoby na konkrétní adrese? Mám přítelkyni, což pro stát není logicky rodič, ani nic společného s dítětem.. je tedy potřeba dokládat i její příjmy, nebo jen moje, pokud budu o příspěvky žádat?
Děkuju 🙂
Samozřejmě že společná domácnost, stačí si najít podmínky pro pobírání přídavky na netu
A do té domácnosti ti započítají i babičku žijící v samostatné místnosti, co jsem tak pochopila.
Bydlíme s rodiči a počíta se tam jen náš příjem rodičů dětí .
@ivkasolavova Právě, to řeším no. Protože přítelkyně jakoby nemá s dítětem z právního hlediska nic společného..
@misakrausz možná by bylo lepší zavolat na sociálku a zeptat se pro jistotu tam ,at pak nemusíte případně přídavky vracet
@misakrausz sestra resila ted to same,zije s partnerem,neni otec jejiho syna,a musela dokladat i jeho prijem,to same partner co s nim,zije,jeho byvalka zada zvyseni alimentu a musela i sestra dokladat prijem,vse se zapocitava...proste spolu ziji jedou spolu a tak to je...
@ivkasolavova to určitě udělám, jen mě napadlo jestli tu někdo nemá takovou zkušenost třeba 🙂
To, že z právního hlediska nemá s dítetem nic společného, není pravda. Pokud s vámi partnerka sdílí domácnost, podílí se na péči a výchově dítěte.
@mrs.duck Myslela jsem to tak, že z právního hlediska není rodič 🙂 ale "jen" sdílí tu domácnost.
@misakrausz Já to chápu 😉 Ale právě v zákoně je napsáno, že se má podílet na výchově a péči, takže nemůže jen sdílet domácnost a (v přehnaném případě) dítě ignorovat. Nějaká povinnost ze zákona vyplývá i pro partnera rodiče, přestože on sám rodič toho dítěte není 😉
@misakrausz pokud spolu žijete, tak se dokládá i příjem přítelkyně. Taky mám děti v péči jen já, příjmy dokladame oba, protože tvoříme společnou domácnost.
@mrs.duck Super, tím jsem si nebyla jistá 🙂 děkuju!
@ivkasolavova Protoze vy jste dva okruhy spolecne posuzovanych osob. Dve rodiny. Ovsem pokud byste zili jen jednim z rodicu,treba jen s tvoji matkou,byli byste posuzovani dohromady.
@misakrausz Ano,pritelkyne patri do spolecne posuzovanych osob.
@misakrausz na to pozor. Ony chodí i kontroly na udáni
@mydlova O tom vím, proto se raději ptám 🙂 určitě jí nahlásím, problémy nechci 🙂
@misakrausz
Pocitaji se pouze rodice
Celkem je tu dost blbosti. Tak v první řadě je potřeba rozlišit různé dávky. Je velký rozdíl přídavky na dítě a třeba příspěvek na bydlení. U příspěvků na bydlení se posuzuje příjem domácnosti. Tj všichni. U přídavku je to příjem rodiny. Tj rodičů , děti, či partnera rodiče. Pokud ale nemá na adrese trvalý pobyt, nikdo nemá jak prokázat ,že na adrese bydlí. Takže ji hlásit opravdu nemusíš. Vís co je takových samo živitelek ,ale ve skutečnosti žijí s partnerem?? A nikdy jsem o nějaké kontrole neslyšela.
Jo a dokonce ani trvalý pobyt hned neznamená, že se podílí na výchově tvého dítěte.
@kristyn86 Tak článek je tři roky starý, spousta v něm už neplatí. Co se týče kontrol, asi občas jsou ,jsou ale na udání. Někdo se vychloubá jak obírá stát, že je hlášenou samozivitelkou ,bere tisíce od státu....pak ji někdo nahlásí a kontrola přijde. Sam úřad kontrolu neudělá. Ještě jsem o žádné ani neslyšela, že by tu nějaká někde byla. Vždyť na to ani nemaj čas ani lidi. A takových fakt mám kolem sebe hodně. Vždyť je to vlastně i teď preferované, žijí na hromádce a partnera nehlásí. Jsou vedeni jako samozivitele. Proto jich je taky tolik. Ale ono jich zase tolik není.
@kristyn86 Tak to je fakt zmatek - kdesi když jsem v diskuzi psala, že je divné, že 2 samoživitelky si prostě společně nepronajmou byt na spolubydlení, tak jsem se dozvěděla, že ač budou mít reálně 2 domácnosti, tak formálně by je počítaly jako jednu a tím by přišly o většinu dávek a je pro ně výhodnější mít 2 menší byty, ač ve skutečnosti zaplatí víc. Podle mě absolutní šílenost.
@merope Ja delam jine davky nez je prispevek na bydleni. U prispevku na bydleni vim,ze nelze pobirat na jeden byt dve davky. I kdyby ty naklady byly na pul. Je to proste na bytovou jednotku. U nas jsem se s tim jeste nesetkala. Na zivobyti by mely narok obe,kdyz dokazou,ze spolecne nehospodari....Neni to tak jednoduche takhle vysvetlovat po netu.Je spizsta vyjimek atd...
@kristyn86 Vidíš, možná to i jde. Mně to tvrdila jedna aktivistická levicová politička, když řešila, jak jsou na tom matky-samoživitelky blbě a že musí bydlet na ubytovně a jak je to blbé prostředí a já někde řekla, že se divím tomu, že nebydlí ve spolubydlení v normálním bytě a jdou na ubytovnu. Tak mi právě říkala, že v ubytovně nárok na dávky mají a ve vlastním bytě by neměly. Zjevně by to tedy řešit šlo, jen místo aby jim případně poradila, bude "všeobecně" protestovat proti všemu a všem.
@klpoiu Ahoj, no ale ona má trvalý právě stejně, jako já. Žijeme spolu.
Řeší se společná domácnost 😊 také jsem pobírala přídavek na dítě na dceru s předchozího vztahu, jakmile se k nám nastěhoval současný partner tak mi nárok na přídavek zanikl jelikož už jsem musela doložit i jeho příjem.