Přídavky na dítě a rodičovšký příspěvek. Poradíte, prosím?

opeth
19. led 2021

Ahoj, prosím o radu (možná to tady někde bylo ale nedohledala jsem). Mám 4,5 letého syna a nyní 10 měsíčního prcka, s kterým jsem na RD a pobírám rodičovský příspěvek.

Ráda bych požádala o přídavky na dítě. Teď mě zajimá, zda mohu žádat jen na staršího nebo na obě děti (zda nevadí že už pobírám ze zákona rodičovský prispevek).

A druha vec je co donest - zadost, ctvrtletni prijmy manzela, rodne listy a ja kdyz jsem na RD dokladam prijmy jak? Oni si to najdou v systemu?

Dekuji za odpoved 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

gramar
19. led 2021

@opeth přídavky na děti můžeš žádat na všechny děti i když pobíráš RD, to se nevylučuje, doneseš potvrzený příjem od manžela za předchozí čtvrtletí, tedy říjen-prosinec, pokud budeš žádat od ledna, pokud chceš žádat zpětně (max. tři měsíce), tak ještě potvrzení červenec - září, vyplněnou žádost, případně doplňující údaje, rodné listy, občanky a to je vše.

opeth
autor
19. led 2021

@gramar děkuji moc moc 🙏🏻 Takze to chapu spravne ze ja nedokladam nic. A kdybych zadala i zpetne a dokladala cervenec-zari (to jsem pobirala jeste MD). Tak tam take nic nedokladam? Ja si porad rikam ze oni by si to pres ty urady mohli vyzadat ale nevim jiste.

gramar
19. led 2021

@opeth Vyplníš ten čtvrtletní příjem, je tam tuším kolonka RD/MD nebo tak něco. Jen pokud budeš žádat zpětně tak si sečti jestli máš nárok dle příjmů. Je to 2,7 násobek životního minima rodiny, tak abys nebyla přes.

kosi_cek
20. led 2021

@opeth ty dokládáš vesměs jen proškrtaný a tebou podepsaný papír o příjmech (ten samý jako manžel), dříve se šlo napsat na samostatný papír pro ty, co memají příjem- píšou se tam děti bez příjmů, teď je to jinak, ale žádnou kolonku, že pobíráš rodičák tam nehledej, není tam (je tam mateřská, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti a tak, ale rodičák ne). Jimak samozřejmě žádáš na všechny děti.

rnika
20. led 2021

Je to tak jak holky psaly( tvoje si dohledají v systému, manžel donese potvrzení z práce). Mě by jen zajímalo k romu rodičáku, započítavají do příjmů tu částku, která chodí na účet nebo tam započtou tu nejvyšší možnou co by mohla chodit?

gramar
20. led 2021

@rnika To co chodí na účet si myslím

rnika
20. led 2021

@gramar Já si to myslela taky ... NO jsem zvědavá s čím manžel odpol. příjde, poprvé jsme se rozhodli zkusit taky zažádat, přišlo vyjádření, že nemáme nárok, jenže to k čemu se oni dopočetli by bylo pouze pokud by počítali tu teoretickou 11ku nebo kolik to přesně je... Tak využíváme toho, že se do osmi dnů k tomu můžeme vyjádřit a chtít přezkoumání, protože by mě fakt zajímalo jak to je. Jestli se někdo neuklep nebo tak.

gramar
20. led 2021

@rnika a nemá tvůj muž živnost, to jsou potom částky 😎

rnika
20. led 2021

@gramar Ne, loni skončil s živností kvůli situaci teď a šel do pracovního poměru, abychom měli něco jistého, ale právě fin teda nic moc...

nick1234
20. led 2021

@opeth upřímně je to asi ztráta času protože vzhledem k tomu, že jsi vdaná a manžel pracuje tak na 99% nedosáhnes na přídavky. Já na ně nedosáhla ani když jsem byla na mateřské a manžel toho času pouze v invalidním důchodu 😠😡 vlastně krom mateřské jsme nikdy nedosáhli na žádné dávky od státu, ani v případě že jsem jako učitelka potřebovala "pokrýt" příjem přes prázdniny, kdy jsem musela čekat do září, než nastoupim do práce, a šla se zeptat na UP, jestli aspoň na ty dva měsíce máme nárok napr. na příspěvek na bydlení a hov...o,pardon že jsem sprostá, ale já byla vedena na UP, manžel porad ještě v ID, a nikdo nám nedal ani korunu, teď už naštěstí oba pracujeme, ale na pomoc od státu se už nikdy nespoleham, máme moc bílou pleť a asi málo dětí🤮

rnika
20. led 2021

Tak já jen doplnímco jsme zjistili a to, že za to období kdy jsme podávali , tak manžel měl vedené ještě přesně ty tři měsíce OSVČ na vedlejšák...( přestože na něj už nevydělával) tak se z toho k tomu co vydělal v zaměstnání počítá ještě nějaká hypotetická polovina minimální mzdy nebo co a proto jsme na to nedosáhli. NO aspoň, že nám to někdo vysvětlil... ( kdyby třeba někdo měl podobný problém a nevěděl proč)

gramar
20. led 2021

@rnika Hele pokud to měl jako vedlejší tak se počítá skutečný příjem, ne ta polovina...

rnika
20. led 2021

@gramar Mel to jako vedlejsak a rekli mu ze se pocita polovina a jeste pry z toho co videlal driv nebo co. Protoze uz v te dobe mel z toho prijem nula. Pak rusil i ten vedlejsak. No proste to podame za dalsi obdobi. Chlap je tu celej vecer nabrucenej, ze si prije jak blb a ze je to poprce a naposledy co to zkusil...

gramar
20. led 2021

@rnika Tak to bych je asi poslala na výlet, citace z webu https://www.kurzy.cz/prispevky-davky/pridavek-n... : Přídavky na děti OSVČ
OSVČ dokládají poslední daňové přiznání – za každý měsíc se započte jedna dvanáctina ročních příjmů. OSVČ se v rámci hlavní podnikatelské činnosti vždy započítá nejmíň 50% průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství (i kdyby tomu bylo ve skutečnosti jinak a příjmy by byly nižší) a u vedlejší činnosti se příjem započítá ve skutečné výši.

A loni to tak bylo taky, protože jsem to řešila přímo s SSP a tohle bylo i ofiko stanovisko, když bych se hodně posnažila, asi bych to našla někde

rnika
20. led 2021

@gramar No on mel ten vedlejsak( kde byl prijem nula) a k tomu uz pracovni pomer jako zamestnanec. No fakt nevim...asi mu to snad ani nereknu, uz takhle je vytocenej dost. Chjo... ale dekuju i za odkaz, clovek aby si fakt vsechno hledal dopredu.

gramar
20. led 2021

@rnika Jo ono je to s těma úřadama občas poněkud krkolomné a když tam jdeš a nevíš, tak jsi většinou dost nahranná :(

rnika
21. led 2021

@gramar ¨NO nakonec jsmem to muži ukázala a má sto chutí jim teda ještě alespoň napsat. Ono jak mají teď zkrácené úřední hry, tak je to taky na pytel :(

gramar
21. led 2021

@rnika Ono tam trošku záleží od kdy je zaměstnaný, kdy jste to podávali (za jaké období) a dle toho je výpočet. Zkus mi napsat více info do zprávy, zkusím na to juknout jak to v konkrétním případě je a proč vám to tam počítali takto... Ona je ta spleť těch úředních nařízení dost na ho... 😝

rnika
21. led 2021

@gramar :D

kosi_cek
21. led 2021

I u vedlejšáku na ŽL se to počítá z té fiktivní částky, to by z toho vedlejšáku už muselo být daňové přiznání, ne? Ale nevím, jestli celková částka, celá je 17000..Manžel si k hlavnímu pracovnímu poměru onehdy chtěl takto přivydělávat a okamžitě jsme o vše přišli, i když nevydělal vůbec nic, spíš ho to ještě něco stálo, takže ŽL okamžitě ukončil a radši se už nesnaží, protože by si nevydělal ani polovinu započítavané fiktivní částky, natož celou...

gramar
21. led 2021

@kosi_cek Ne pokud v průběhu přejdeš z hlavní svč na vedlejší tak se ti to počítá z toho co jsi uvedla v daňovém přiznání děleno 12 (nebo počet měsíců kdy jsi podnikala).

kosi_cek
21. led 2021

@gramar , já to myslela tak, že byl jako hlavní zaměstnanecký poměr, ten prostě trval nepřetržitě a činnost na ŽL byla založena jako vedlejšák, takže se ten ne-příjem nikam ještě ani nedokládal a hned nám tam započítali fiktivní příjem pro SVČ i když tedy nevím, zda v plné výši nebo třeba tu polovinu, ale započítali..

gramar
21. led 2021

@kosi_cek Tak tam bude nějaký koeficient pro přepočet, přesně nevím ale jaký, jestli je to potom např. čtvrtina, ale to bych kecala... Pravdou je že získat přídavky není úplně lehká disciplína pokud člověk opravdu příjem má... Vždy když toto musím někde řešit tak mě už dopředu jímá děs a hrůza a rovná se to několika hodinám zkoumání konkrétní situace... 😵😂

ankaa25
13. únor 2022

@gramar mam nárok na přídavky když manžel pracuje a videlava 25000 a já nepracují neberu sociálku nic mám nárok nebo ne

gramar
13. únor 2022

@ankaa25 to záleží na tom kolik členů je v rámci posuzovaných osob, jak staré jsou děti (tedy jaké mají všechny posuzované osoby životní minimum)... Nárok může být i když je plat 50 tisíc... 😉

ankaa25
13. únor 2022

@gramar 1 dítě 5 let 🤣 právě každej říká manžel vidělava tak že nemám nárok

kosi_cek
14. únor 2022

@ankaa25 mě vychází (kalkulačka na netu je spolehlivější, než jedna paní povídala), že váš měsíční příjem může být 29648 a do toho příjmu máte nárok na přídavek na dítě 😉. Můžete žádat i 3 měsíce zpětně, ale je třeba doložit příjmy za příslušné čtvrtletí.

ankaa25
14. únor 2022

@kosi_cek jo dobře já to zkusím až v dubnu protože 10 11 12 měsíc byl Manzel v Německu a tam měl víc peněz ....🤣🤣akurat já nedostávam nic ani sociálku nic prostě

nick1234
14. únor 2022

@ankaa25 a to jste vedena jako “žena v domácnosti”? Nebo z jakého důvodu nemáte žádný příjem?

gramar
15. únor 2022

@ankaa25 jak je uvedeno výše, pokud v rámci posuzovaných osob jste dva dospělí a dítě do šesti let, je rozhodná částka 29684,- měsíčně a pokud alespoň jeden z rodičů pracuje je nárok na zvýšený přídavek (v žádosti je zaškrtávací políčko). Potvrzení o příjmech musí doložit oba rodiče, potvrzení osoby bez příjmu je v tomto případě vyplňuje pouze za dítě.