Chtěla bych se vás zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s převodem RD na otce?
Na sociálce a v práci jsem nahlásila RD na dva roky, ty mi budou teď končit, ale malou nám do školky ještě nevezmou, ale tatínek by s ní byl rád doma. Znamená to, že rodičovský příspěvek bude už vybraný, o ten nám nejde, já bych se vrátila do práce, ale rodičovská by se o rok prodloužila a převedla na otce.
A mě zajímá, jestli to funguje tak, že za něj stát bude platit sociální a zdravotní, jako za mě, když jsem byla na rodičovské já? O to nám jde hlavně. Má prac. smlouvu na dobu neurčitou a je zaměstnán již dlouhou řadu let.
Dál mě zajímá, jestli někdo nevíte, jak to bude s tím navýšením rodičovské od roku 2020. Já vím, že bude možné zažádat zpětně o ten doplatek 80 tisíc, pokud je dítě do 4let věku a pokud nepobírám rodičovskou na další dítě...ale dotaz, musí ta rodičovská trvat? A nebo o ten doplatek mohu zažádat i v případě, že mi rodičovská už skončila a já chodím do práce, ale dítěti ještě 4 roky nejsou a rodičák na žádné další nepobírám?
Díky
@etna1 řešit, jestli bude doplaceno nebo ne, je zatím předčasné, protože ty dvě ministryně mají každá jiný názor na to, za bude a nebude doplaceno po vyčerpání i když dítěti ještě nebudou 4 roky. Pokud by si tatínek požádal v práci o rodičovskou dovolenou, tak by mu ji měli umožnit kdykoliv do 3 let věku dítěte. Pokud se vrátíš do práce, tak manžel bude na rodičovské dovolené a bude pojištěncem státu.
@lenoulinkaa Já jen doplním, že i kdyby zakladatelka zůstala doma a manžel šel na RD taky, tak stát bude platit zdravotní za oba. Pouze na důchod by se to počítalo jen jednomu z nich.
@j.a.n.i na vzp píšou toto.. ***Mateřská a rodičovská dovolená ale náleží jen zaměstnancům (je na ni nárok podle zákoníku práce). Mateřská dovolená – jak vyplývá ze samotného toho slova – se týká jen maminek dítěte, na rodičovskou dovolenou (ev. její část) může jít místo ženy muž. Konkrétní sociální dávka a nárok na platbu pojistného na zdravotní pojištění státem však náleží samozřejmě vždy jen jednomu z nich. Jsou-li v rodině děti dvě, je možné, aby si "na každé z nich" uplatnil při splnění příslušných podmínek nárok na platbu státem jiný z rodičů.***
že by byly oba rodiče současně na rodičovské dovolené jsem se zatím nesetkala, takže tam jsem si právě nebyla úplně jistá, jak je to pojištěním. Ale u RD to je asi jedno.
@lenoulinkaa RD je rodičovská dovolená a nárok na placení zdravotního mají oba a pokud tohle fakt píšou na VZP, tak tam píšou pěkné bludy...
Díky moc za rady 🙂
Tak jsem mela dohadovani u doktorky i na mzdove uctarne v praci a vsude mi tvrdili, ze v pripade prac. neschopnosti 8 tydnu pred terminem..tak jsem se nastvala a volala na ČSSZ a tam mi potvrdili to, co jste tu psali, ze i v pripade prac.neschopnosti si mohu zvolit 6 tydnu predem. Zadny takovy predpis, ze bych v pripade prac neschopnosti musela na materskou nastoupit 8tydnu pred terminem porodu pry NEEXISTUJE a nemame se nachat odrbavat..plati pry paragraf 59 odst j.
Takze devcata, nedejme se 😉
To navýšení ještě není schválený a zda musí rodičovská trvat nebo ne taky není jisté 🙂