Maminky máte někdo zkušenost s tím, jak se převádí RD na otce? Je možné ji na něj převést kdykoliv? Kolik pak bude dostávat a jak je to v jeho práci? Zaměstnavatel mu musí držet místo? Musí to v práci nahlásit nějak dopředu?
@finlay RD se na otce nijak nepřevádí, převádět se dá tak maximálně pobírání rodičovského příspěvku, ale ten nemá s RD nic společného.
Jinak o RD může požádat kdykoliv od narození dítěte až do jeho 3 let a musí mu být vyhověno a to i opakovaně. A s držením místa je to tak, že pokud se z RD vrací v době, kdy má žena nárok na MD (tedy do cca 5 měsíců dítka), tak mu musí vrátit jeho "židli", po návratu z RD později, tak ho musí zaměstnat podle pracovní smouvy, zde tedy záleží jak moc přesně je formulovaná.
@finlay Vzít zpět ho musí v každém případě... a ve smlouvě nehledej zmínku o RD, ale přesné označení pozice. Dám příklad, pokud má ve smlouvě "účetní" a aktuálně pracuje jako vedoucí účetních, tak by ho po RD pohli dát na obyč účetního, ale pokud má ve smlouvě "vedoucí účetní" tak i po návratu zase musí dostat místo vedoucího.
Já jsem se o převedení RD na otce trochu zajimala a zjistila jsem toto: střídat se na rodičovské můžeme kdykoliv a teoreticky i kolikrát chceme, výše rodičovské bude taková jakou jsem vybrala já při přechodu z MD a také její delka zůstane stejná. Co se zaměstnání týče tak je to stejné jako u ženy - nemusí držet pozici. Manželův šéf trval na nahlášení RD aspon 2 měsíce předem, ale vyhovět musí i kdyby žádal na druhý den, jen teda nevím jak by to vypadalo po návratu 😉