Převod mateřské na otce a zpět, co vše to obnášelo?

riellka
25. únor 2017

Rada bych se zeptala nějaké maminky která má zkušenost s tím že napsala mateřskou na otce? Co vše za papírováni to obnaselo a zda to má nějaké negativa? Budu si poté moci vybrat délku rodičovské děkuji za informace 🙂

j.a.n.i
25. únor 2017

@riellka Tak to, aby šel na mateřskou otec jde - po tvém šestinedělí, ale pokud to chceš jen kvůli volbě rdičáku, tak je to zbytečný.

riellka
autor
25. únor 2017

@j.a.n.i přemýšleli jsme o dalším mimcu teď mám rodičovskou na 2 roky se synem pokud bych chtěla další musela bych znovu do práce jelikož jsem v práci měla smlouvu na dobu určitou.ktefa za 2 měsíce vyprší. Proto jsem se ptala jak by to bylo pokud bychom se prcka dočkali ještě dříve než mi tahle rodičovská skončí

pajounek
25. únor 2017

My to tak sice neudelali, ale cetla jsem o tom. Manzel by i pres to chodil normalne do prace? Pokud ano, ty bys byla doma pres sestinedeli (odecitano z RD), pak by nastoupil manzel na MD na 22 tydnu, po tu dobu by musel mit v praci smlouvu na jinou pracovni pozici - nemuze delat to same, na co by bral materskou - a ty prihlasena na pracaku myslim.
Po teto dobe zase pres papir predelani uz RD na tebe a tam by mela jit volit delka pres manzela, pokud ma odpracovano za posledni 2 roky 270 dnu.

j.a.n.i
25. únor 2017

@riellka ALe pro volbu rodičáku muž na mateřskou nemusí, stačí pokud na ni má nárok... tohle se doloží jedním papírem a ty volíš rodičák a bereš ho hned od porodu.

j.a.n.i
25. únor 2017

@pajounek Akorát že 99% zaměstnavatelů mu tu jinou smlouvu nedá - celkem z pochopitelných důvodů, je to jasné obcházení zákona a zaměstnavatelé nestojí o prudu ze strany OSSZ.

pajounek
25. únor 2017

@j.a.n.i ano, je to hlavne o dohode se zamestnavatelem, ale mozne to tak je. Papirove vsude podlozene a pokud si to tak nekdo vybeha, proc ne..

j.a.n.i
25. únor 2017

@pajounek No, protože dohoda povětšinou nastane pouze v případě, že je výhodná pro obě strany a pokud se nejedná o naprosto nepostradatelného zaměstnance, tak nějak žádnou výhodu pro zaměstnavatele nevidím. U toho nepostradatelného tedy taky ne, ale tam zas to vydírání celkem funguje 😎

riellka
autor
25. únor 2017

Děkuji děvčata já si myslím
Ze proste normálně nastoupim do práce a pak proste uvidíme 🙂 Manželovi by jistě jiný typ úvazků nebo práce nedali a v téhle době hypotéky apod si nemůžu a vlastně ani kvůli malému nechci dovolit být s malými penězi doma

rebe
26. únor 2017

Pro volbu délky rodičovské stačí doložit potvrzení o příjmu manžela v dostatečné výši, není vůbec potřeba, aby nastupoval na MD, tak to bylo dřív.

karlajasmine
26. únor 2017

@riellka pokud má manžel dostatečně vysoký příjem, můžeš mít opět Rodičovský příspěvek na 2 roky v plné výši. Akorát nebudeš mít PPM, o to možná jde?

riellka
autor
26. únor 2017

@pajounek podmínky pro to splňuje jen změna práce by v tak velké firmě byla zcela nemožná

j.a.n.i
26. únor 2017

@riellka Tak na volbu rodičáku stačí, že podmínky splňuje, akorát bys prostě ten vysoký rodičák brala hned od porodu, no.

pajounek
26. únor 2017

@riellka to je jasny 🙂 nekdo to udela proste jen naoko, ze mu vyjdou v praci vstric, do prace tatinek chodi porad a k jeho prijmu je materska a potom cely rodicak. Ale udela to jen uplne minimum zamestnavatelu. U tebe je asi lepsi jit na chvili do prace

lucy_89
26. únor 2017

Manžel byl na mateřské (ppm). Ja jsem nepracovala, takže jsem nárok neměla. Manžel ano. Po narození syna jsem si byla vyridit rodicovsky prispevek pres mqnzeluv plat (jinak bych musela mít 4letou variantu). Po sestinedeli jsme zasli na okresni spravu socialniho zabezpeceni. Podepsali jsme dohodu o predani ditete do pece otce (mají na to formular). A dali jsme jim papir od ucetni z manzelovy práce, kde byly rozepsany jeho platy za cely predesly rok. Takže jsme pul roku pobírali materskou. Ja v te dobe byla studentka deniho studia do 26let, takze pojisteni za mne platil stat. Po tom pul roce jsem opet presla na rodicak. Během toho pul roku manzel ve sve praci podepsal novou pracovni smlouvu na jinou pracovni pozici a byl tak dal zamestnany i pri materske. Toto je normalni zakonny postup, nic na cerno.
Ted cekame druhe dite a udelame to stejne, jen uz je mi vic nez 26 let, takze bud si budu toho pul roku sama platit zdravotni anebo se zkusim domluvit na pojišťovně, ze jsem doma s ditetem mladsim 6ti let (starsim synem) a pojisteni bych platit nemusela.

riellka
autor
27. únor 2017

@lucy_89 Dekuju za to ze jste věnovala čas mi to vysvětlit 🙂