V únoru (3.2.) mi končí rodičovská s prvním synem. Termín porodu 2. dítěte mám 8.4., na mateřskou bych tedy měla nastoupit 25.2., takže mi tam vychází cca 3 týdny nekryté. A teď dotaz, co je lepší / výhodnější možnost - už nyní si prodloužit rodičovskou o ten jeden měsíc (ale co když se dítě narodí dříve) nebo nastoupit na nemocenskou (mám smlouvu na dobu neurčitou a s prvním synem jsem měla nemocenskou mnohem vyšší než nyní rodičák) a nebo jít na mateřskou už 8 týdnů před termínem, tím pádem mi tam vznikne pouze týden nekrytý...
Nemáte někdo zkušenost prosím?
Děkuji
Me se to taky nekrylo a tak mi v praci dali vybrat dovolenou
@lavita mě ale asi na dovolenou nárok nevznikne, když už tam nejsem třetím rokem, ne? já nevím, nerozumím tomu právě a nevím, kde se zeptat... v práci mi nabídla hned tu nemocenskou, ale zase mě zaskočil známý tím, že říkal - a nezkazíš si tím průměr na výpočet mateřské? ale přitom s prvním synem jsem byla taky cca 4 měsíce na neschopence než se narodil
@lucciem nemocenska se do vypoctu PPM nepocita, strasi te zbytecne. Fin.vyjde lepe neschopenka.
@absintka19 super, díky moc! Prislo mi to právě divné, když u prvního syna jsem byla dost dlouho doma a mateřskou jsem měla slušnou... Ale je to už téměř 3 roky zpátky, tak jsem si nebyla jistá, jestli neproběhla nejaka změna třeba. Děkuji
Holky obnovují diskuzi😉 1.7 mám TP a dnes jsem si byla zkrátit RP který budu pobírat do konce dubna a 15.5 budu nastupovat na MD.Má otázka zní: vadí když nebudu mít krytých těch 14 dní? Paní na OSSZ mi tvrdila že to nevadí, ale přišla mi nějaká zmatená, tak si to chci raději ověřit.. Počítám s tím že dostanu za květen jen půlku PPM což mi až zas tak nevadí ☺
@kachnicky já si volala na OSSZ, rodičák mi končí nakonec v lednu (zjištěno na ÚP, jen poslední výplatu dávky mám v únoru), koncem února (myslím že 25. nastupuji na MD), od 3.2.-24.2. budu na neschopence (3.2. se syn narodil a bude mít 3 roky, tak od toho dne si mám nechat napsat neschopenku). V práci mi sami řekli, ať jdu na nemocenskou a dr. s tím neměla problém, jen ať se pak připomenu. Na OSSZ mi paní přímo řekla, že budu muset od toho 3. nastoupit do práce, ať to mám kryté a když jsem ji řekla, že mi doporučili neschopenku, tak byla překvapená, že mi ji sami doporučili, že je to samozřejmě ta nejlepší možnost pro mě... ale můj syn bude mít v tom únoru 3, proto to musím řešit takto
Já řeším uplně stejný problém, akorát budu mít nekrytou delší dobu. Ono asi záleží jak moc potřebujete nějakou tu korunu... Co jsem o tom přemýšlela, tak mi přijde jako nejlepší řešení (z mého hlediska) asi ta neschopenka...
Ale pokud jsem správně informovaná (nejsem si tím stopro jistá), tak pokud ještě v únoru máte rodičák a zase pokud budete mít v tom únoru už PPM, tak jste minimálně pojištěná na celý únor.