Přechod z rodičovské na mateřskou. Poradíte, prosím?

kristyna_525
8. bře 2021

Zdravím všechny, měla bych dotaz. Doma máme roční holčičku a čekáme teď v dubnu druhé, tzn. Budu přecházet z rodičovské na mateřskou. Vzhledem k tomu, že nám propadne docela velká částka rodičovské mě napadlo, že přítel by sel na rodičovskou se starší dcerou a já bych byla na mateřské s mladším dítětem. Šlo by to takto udělat, pokud by přítel neměl práci a nejsme svoji ? Děkuji moc

tynka9
8. bře 2021

@kristyna_525 myslím, že nejde. Vždy pobírate příspěvek jen na nejmladší dítě. Jediné, co se dá, je zvýšit si RP na maximum (ať už na tebe nebo přes přítele), pokud jsou děti takhle brzy po sobě, tak klidně hned jak zjistíš, že jsi těhotná, ale to jste určitě udělali. S narozením dalšího dítěte nárok na příspěvky na starší zaniká.

j.a.n.i
8. bře 2021

@kristyna_525 Ne, nejde to udelat, je to vzdy jen na nejmladší dite v rodine.

leniczka23
8. bře 2021

Ne to opravdu nejde.

svorly
8. bře 2021

Taky nam ted propadnou penize, i kdyz ne tolik jako vam. Je to na hlavu, jak kdyby to nemohli nejak pricist k tomu nove narozenemu. Dite navic a penez min... :/

lenickakl
8. bře 2021

naštěstí nešlo

lenickakl
8. bře 2021

@svorly a on tě někdo nutil si ty děcka dělat?

kristyna_525
autor
8. bře 2021

@lenickakl ježiš 😂😂jste mě rozesmála vaším komentarem...děti jsou radost, tak předpokládám že @svorly ani mě nikdo nenutil do dalšího dítěte 😍😍 ale samozřejmě kdo by nevyužil korunu navíc, když rodičovská propadne a děti jsou dve😊mějte krásný den 😊

j.a.n.i
8. bře 2021

@kristyna_525 Tak pravidla rodičáku jsou jasne dana, tak pokud nechci aby mi penize propadli, tak se podle toho chovam.

kristyna_525
autor
8. bře 2021

@j.a.n.i 🙂 podívejte, mě to žíly netrhá, že to nelze. Jen mě zajímalo, jestli tam nějaká možnost je, abych se pak netloukla do hlavy, že jsem si to neoverila. Stačilo napsat: Ne, tato varianta nejde!!! Ale chápu, že se vždy najdou tací, kteří k tomu musí mít odborné připomínky. Každopádně i tak děkuji za odpověď 🙂

nat
8. bře 2021

@j.a.n.i
@lenickakl nezlobte se damy,ale tyhle reci nejsou na miste,Vy se vyjadrujete,jako kdyby pani chtela zbankrotovat stat 😀 Pani se slusne zeptala,tak je na miste slusna odpoved a ne se chovat jak vesnicka chasa 😀 😀

kristyna_525
autor
8. bře 2021

@nat ♥️♥️ děkuji, jsem ráda, že někdo pochopil můj dotaz 🙏🙏 stát už máme zadlužený až až, tak bych to moc s těmi sto tisíci, o které přijdu moc nevytrhla😂😂vlastně by mi měl přijít ještě děkovný dopis, že státu ušetřím nějakou korunu 😂😂

j.a.n.i
8. bře 2021

@nat
@kristyna_525 Ja taky slusne odpovedela, dalsi moje reakce byla az kecy o tom, jak je to hlavu...

kristyna_525
autor
8. bře 2021

@j.a.n.i mrzi mě, že zdejší odpovědi ve Vás vyvoly takovou reakci, přeji Vám lepší zítřky ☺️☺️

mazanamatka
8. bře 2021

@kristyna_525 To bohužel nejde, ale můžete zvážit, jestli nečerpat "zbytek" rodičovského příspěvku přes přítele, pokud by měl vyšší vyměřovací základ. Samozřejmě jen do posledního měsíce před narozením dalšího dítěte.

Snažila jsem se to sepsat tady: https://www.mazanamatka.cz/2021/02/06/z-rodicov... a https://www.mazanamatka.cz/2021/02/13/kdy-se-vy....

j.a.n.i
8. bře 2021

@kristyna_525 Já na své reakci nevidím nic špatného, bylo to prosté konstatvání, ale
vypadá to na potrefenou husu 😎

kristyna_525
autor
8. bře 2021

@mazanamatka moc děkuji za info 🙂 jakmile jsme zjistili, že čekáme druhé, tak jsem se hned zařídila, abych vyčerpala co nejvyšší částku, ted už jsme jen polemizovali, zda neexistuje ještě nějaká varianta pro tu nevyčerpanou částku.

kristyna_525
autor
8. bře 2021

@j.a.n.i ahaaa 😂😂😂tak když nevidíte, tak je to v pořádku☺️👍

j.a.n.i
8. bře 2021

@kristyna_525 ano, to ze jsou pravidla dana a kazdy ma moznost se dle nich zaridit, je rozhodně v poradku.

svorly
13. bře 2021

@lenickakl tak ty mas dost :D