Zdravím všechny, měla bych dotaz. Doma máme roční holčičku a čekáme teď v dubnu druhé, tzn. Budu přecházet z rodičovské na mateřskou. Vzhledem k tomu, že nám propadne docela velká částka rodičovské mě napadlo, že přítel by sel na rodičovskou se starší dcerou a já bych byla na mateřské s mladším dítětem. Šlo by to takto udělat, pokud by přítel neměl práci a nejsme svoji ? Děkuji moc
@kristyna_525 Ne, nejde to udelat, je to vzdy jen na nejmladší dite v rodine.
Ne to opravdu nejde.
Taky nam ted propadnou penize, i kdyz ne tolik jako vam. Je to na hlavu, jak kdyby to nemohli nejak pricist k tomu nove narozenemu. Dite navic a penez min... :/
naštěstí nešlo
@kristyna_525 Tak pravidla rodičáku jsou jasne dana, tak pokud nechci aby mi penize propadli, tak se podle toho chovam.
@j.a.n.i 🙂 podívejte, mě to žíly netrhá, že to nelze. Jen mě zajímalo, jestli tam nějaká možnost je, abych se pak netloukla do hlavy, že jsem si to neoverila. Stačilo napsat: Ne, tato varianta nejde!!! Ale chápu, že se vždy najdou tací, kteří k tomu musí mít odborné připomínky. Každopádně i tak děkuji za odpověď 🙂
@nat ♥️♥️ děkuji, jsem ráda, že někdo pochopil můj dotaz 🙏🙏 stát už máme zadlužený až až, tak bych to moc s těmi sto tisíci, o které přijdu moc nevytrhla😂😂vlastně by mi měl přijít ještě děkovný dopis, že státu ušetřím nějakou korunu 😂😂
@nat
@kristyna_525 Ja taky slusne odpovedela, dalsi moje reakce byla az kecy o tom, jak je to hlavu...
@j.a.n.i mrzi mě, že zdejší odpovědi ve Vás vyvoly takovou reakci, přeji Vám lepší zítřky ☺️☺️
@kristyna_525 To bohužel nejde, ale můžete zvážit, jestli nečerpat "zbytek" rodičovského příspěvku přes přítele, pokud by měl vyšší vyměřovací základ. Samozřejmě jen do posledního měsíce před narozením dalšího dítěte.
Snažila jsem se to sepsat tady: https://www.mazanamatka.cz/2021/02/06/z-rodicov... a https://www.mazanamatka.cz/2021/02/13/kdy-se-vy....
@kristyna_525 Já na své reakci nevidím nic špatného, bylo to prosté konstatvání, ale
vypadá to na potrefenou husu 😎
@mazanamatka moc děkuji za info 🙂 jakmile jsme zjistili, že čekáme druhé, tak jsem se hned zařídila, abych vyčerpala co nejvyšší částku, ted už jsme jen polemizovali, zda neexistuje ještě nějaká varianta pro tu nevyčerpanou částku.
@j.a.n.i ahaaa 😂😂😂tak když nevidíte, tak je to v pořádku☺️👍
@kristyna_525 ano, to ze jsou pravidla dana a kazdy ma moznost se dle nich zaridit, je rozhodně v poradku.
@kristyna_525 myslím, že nejde. Vždy pobírate příspěvek jen na nejmladší dítě. Jediné, co se dá, je zvýšit si RP na maximum (ať už na tebe nebo přes přítele), pokud jsou děti takhle brzy po sobě, tak klidně hned jak zjistíš, že jsi těhotná, ale to jste určitě udělali. S narozením dalšího dítěte nárok na příspěvky na starší zaniká.