Přechod z rodičáku na rodičák

partyzanka91
28. pro 2015

ahoj maminky, obracím se na vás z dotazem na pár věcí. Totiž finance chci řešit hned po novém roce. Nejdřív vám napíšu jak si to představuju a potom ty dotazy.

Nyní beru rodičovskou na Míšu ve výši 9 800 a dávky mi vydrží až do září 2016 (v dubnu mi ty nedobrané propadnou to vím). Musela jsem si zažádat na partnera protože já měla nárok nejvýše na 7 600. Na ty poslední tři měsíce co zbývají do dubna bych si ráda zvýšila částku na stropových 11 600 aby mi propadlo co nejmíň peněz. AŽ se narodí druhé dítko chtěla bych na něj pobírat 7 600, bohužel tentokrát nemám nárok na MD take nastupuju skutečně ihned na rodičák. Abych nevyfásla 4letou variantu též to uděláme přes manžela. TAkto velký příspěvek by měl vydržet do konce prázdnin 2018. A tady jsou dotazy:

1. Bude možné si příspvěk na Míšu ještě zvýšit a budu opět potřebovat doklad o příjmu manžela?
2. Na které dítě budu pobírat příspěvek na duben když porodím 28. nebo 21. dubna (v případě sc)?
3. Kdy si můžu zažádat o příspěvek na druhátko, až po jeho narození s doložením RL nebo to stačí ukázat těhu průkazku s termínem a doložit manželův příjem předem a potom po narození už jen RL dodat? (nechce se mi totiž lítat po sociálce v šestinedělí).
4. Příspěvek na druhé dítě předpokládám mi připadne ode dne jeho narození? Je to tak?

lajla
28. pro 2015

1. Ano,ano
2. Na druhé
3.až se narodí
4.ano ale dostaneš ho za celý mesic

bajana
28. pro 2015

@partyzanka91 suhlasim s
@lajla az na bod jedna - ja som RP zvysovala na maximum a uz som nepotrebovala dokladat prijem partnera

jaja01k
28. pro 2015

Taky jsem si zvyšovala na maximum a znovu jsem manželův příjem dokládat nemusela.

lajla
28. pro 2015

@bajana
@jaja01k
Tak po mě to chtěli...asi jak na koho narazis🙂

xpila
28. pro 2015

@lajla Pokud to doložíš jednou, tak už to znova nedáváš.

blahova_andrea
28. pro 2015

znovu dokládat příjem nemusíš, už to tam mají uložené, strop je ale myslím 11500 ne 11600

lajla
28. pro 2015

@xpila já ti věřím🙂 asi jsem měla smůlu a neznaje podmínek stejně jako.ta za přepážkou jsme s tím měli kupu prace

verdos
28. pro 2015

Prosím, můžu se "vtěrnout" se svým dotazem - moje úřednice po mě pro další RP chce (mimo kupu jiných papírů a blbostí) "vyjádření, že mi nevznikl nárok na PPM ani nemocenskou související s porodem". Když jsem se jí ptala, jestli stačí napsat čestné prohlášení nebo je na to formulář nebo jak to je, tak mi napsala, že to je "forma čestného prohlášení". Z toho jako nejsem moudrá (kdyby napsala, že prostě napíšu čestné prohlášení, tak to chápu, ale tou formulací odpovědi mě dokonale zmátla...). Vzhledem k tomu, jak byla "ochotná", už jsem jí radši žádné další dotazy nekladla. Ale zajímalo by mě, zda s tím máte někdo zkušenost. Ptala jsem se ve skupince, která je se PPM a RP věnuje, ale nikdo mi nebyl schopen do dneška odpovědět. Tak budu za každou radu vděčná 🙂.

lajla
28. pro 2015

@verdos to by ti měli vyplnit na gynde a ty to podepises....papír k tomu na gynde mají aspoň u nás ano

blahova_andrea
28. pro 2015

@verdos je na to formulář, vyplní ti to správa sociálního zabezpečení. já dokládala dokonce i z práce, že když jsem měla nárok na ppm, že jsem ale nevybírala žádnou dovolenou.
tu gyndu teda neznám, s tím nemám zkušenost 😅

lajla
28. pro 2015

@blahova_andrea buď se teda sakra pletu...ale nárok na mateřskou mi vyplnila gynda a já jen podepsala že nárok nemám...a šla odevzdat

verdos
28. pro 2015

@lajla Ne, na gyndě je papír k PPM, ten chce taky (ten už mám 🙂), ale tohle je ještě něco jiného... (ona chce fakt snad všechno možné, dle jedné známé asi proto, že je nová, tak chce mít úplně všechno podložené nějakým papírem...)

lajla
28. pro 2015

@verdos aha...tak to nevím...asi mě to minulo🙂

verdos
28. pro 2015

@blahova_andrea A jak se ten formulář přesně jmenuje? Když jsem hledala podle toho, co mi napsala ta úřednice, tak jsem právě nebyla schopná nic dohledat :(.

blahova_andrea
28. pro 2015

@verdos zavolej nebo napiš si na českou správu a oni ti určitě poradí 😉 já když potřebovala od nich něco vyplnit, tak jsem se domluvila s paní, co mě má na starosti a ani jsem tam nemusela. byla zlatá, popsala jsem jí, co potřebuji a ona mi to vyplnila a poslala poštou domů, já si dovyplnila zbytek a šla na úp

blahova_andrea
28. pro 2015

@lajla možná nepleteš, já nárok měla, tak nevím, jak se to dělá v případě, že nemáš 😉

verdos
28. pro 2015

@blahova_andrea Tak já taky nárok na PPM měla - 2x. Ale teď nemám a vím z dřívějška, co jsem tady četla, že ten postup prostě je jiný. V tom případě pokud s tím nemáš zkušenost, tak asi máš na mysli nějaký úplně jiný formulář...?
Mimochodem, minule když jsem psala na sociálku podle bydliště tak mě odkázali na Prahu (neboť tam sídlil můj zaměstnavatel) a nechtěli se mnou nic řešit. V Praze byli zase děsně vytočení, neboť zaměstnavatel nenahlásil změnu mého trvalého bydliště... (a oni to posílali, ale na špatnou adresu) No, veselé to bylo. Teď bych teda zase asi musela podle bydliště, ale těžko říct vlastně...
A úřednici na ÚP jsem předtím taky měla zlatou, bohužel teď je tam místo ní tahleta nová, co chce milion a půl papírů, nedá se s ní ani pořádně domluvit, hrůza :(.

blahova_andrea
28. pro 2015

@verdos ano...sociálka to řeší podle sídla zaměstnavatele. proto jsem to taky měla z ruky a paní mi to posílala, abych tam nemusela jet.
paní na úřadě by ti měla dát všechny formuláře co po tobě chce vyplněné nebo tě odkázat přímo tam, kde ti ho dají a vyplní, na tom bych si trvala! 😉

lajla
28. pro 2015

@blahova_andrea no je to silene...já otehotnela ve zkusebce...prodloužení jsem měla slíbené ale bohužel...plat úžasný...furt říkám o kolik peněz jsme přišli když těch děti máme tolik🙂

xpila
28. pro 2015

@verdos Viděla bych to na potvrzení tohoto formuláře https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit.....
Jinak v jaké skupině ses ptala?

jaja01k
29. pro 2015

@verdos Mně na to dali podepsat formulář přímo na úřadu práce, když jsem si ten rodičák vyřizovala.

verdos
29. pro 2015

@xpila Ahoj, ptala jsem se ve skupince Rodičovské přispěvky a mateřská ( https://www.modrykonik.cz/group/6956/ ). Ale je tam nějak mrtvo 🙂.
Ten odkaz mi bohužel nefunguje, ale předpokládám, že tedy víš, jak se ten formulář jmenuje, případně jak se k němu dostat...? (ten odkaz s formuláři nikdy takhle nefunguje, když se hodí na web, taky už jsem jednou takhle někomu radila a zjistila, že to takhle nejde, mají to nějak blbě udělané).
Ale pokud je to formulář a dávají ho přímo na úřadě, jak tvrdí @jaja01k , tak snad to potřebovat nebudu, jen nechápu, proč mi teda ta úřednice odpověděla tak divně... :(.

xpila
29. pro 2015

@verdos Ta skupina nefunguje, měla ses zeptat v naší https://www.modrykonik.cz/group/5730/ (koukala jsem, že už ses tam kdysi na něco ptala). Formulář se jmenuj "Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku". https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/welcome

verdos
29. pro 2015

@xpila No, já jsem právě kdysi v nějaké byla a pak jsem se z ní odhlásila, protože jsem byla přesvědčená, že už to nebudu potřebovat... jenže jsem teď nedávno zjistila, že potřebuju a našla jsem tuhle, netušila jsem, že to je ještě jiná skupinka... Myslím, že je v tom trošku chaos v těch skupinkách, jak si každý může založit, co chce... Tak se moc omlouvám 🙂
A na ten formulář jsem se teda podívala, ale v podstatě tam není nic, co bych mohla vyplnit (i kdyby mi to paní úřednice dala přímo na úřadě podepsat). Jen své údaje a údaje dítěte, ale jinak tam pak sociálka vyplňuje, že nárok vznikl (ale žádný nevznikl) a nebo tam taky něco vyplňuje zaměstnavatel (toho, ale nemám). Nikde tam není kolonka, že nárok na nic z toho není. A místa pro podpis jsou tam taky na sociálku a zaměstnavatele a ne pro mě. Tak se mi to nezdá, no ale pro jistotu si to vytisknu, až tam půjdu... Díky.

blahova_andrea
29. pro 2015

@verdos to by ti právě měla vyplnit ta sociálka, že na nic z toho nemáš nárok

xpila
29. pro 2015

@verdos Jo, podle mě to ale právě myslela tak, že ti to má potvrdit sociálka, že ti nárok na PPM nebo nemocenské nevznikl. Protože jinak žádné unifikované čestné prohlášení prostě není - jediná sociálka ti to může potvrdit.

verdos
29. pro 2015

@xpila Aha, a tak mám teda kontaktovat sociálku podle místa bydliště? (minule to bylo špatně, muselo to být podle zaměstnavatele, ale teď žádného už nemám)... A potvrdí to, když na tom formuláři na tom není ta kolonka pro to, jo? :D Díky. Já jsem na formuláře fakt blbá 🙂.

xpila
29. pro 2015

@verdos No jako minimálně by tam vyplnili nuly 😀 A ano, podle místa bydliště.

blahova_andrea
29. pro 2015

@verdos vyplní ti tam nuly a dají ti tam razítko

verunkaa3
4. led 2016

Ahoj holky, můžu mít otázku? Teď jsem na rodičáku s malym, v červnu 2016 se mi má narodit druhý mimčo a zvyšovala jsem si rodičák takže mi končí přesně také v červnu. A teď v tom mám zmatek, asi nejspíš půjdu z rodičáku na rodičák že,na PPM mít nárok nebudu.První rodičák mám na 3roky,malýmu je 26měsíců. Díky za odpověď 🙂 A hezký Nový rok všem