Ahoj maminky, chci se zeptat, kdy jit zadat na ÚP o RP? Jsem na MD, dcera ma tri mesice. Vyrizovala jste nektera aktualne? Kdy je nejlepsi cas, aby nebylo moc brzo a zadost nekde nezapadla urednici pod stul a zaroven pozde? S diky za zkusenosti 🙂
Mesic pred. Ted lze mejlem.
Ano, měsíc je akorát. 60 dní tuším je ta lhůta.
@jakreb Potvrzení nepotřebuješ, jen je dobré si pohlídat termíny pobírání dávek - do té žádosti píšeš datum ukončení pobírání PPM, takže datum začátku pobírání RP je dobré si zvolit tak, aby to nekolidovalo s PPM - nedostaneš v jednom měsíci zbytek PPM a celou výši RP (já mezi PPM a začátkem pobírání RP vždycky ještě čerpala dovolenou, než jsem přešla na RD a RP jsem si nastavovala podle toho).
@tyna229 Taky vždycky měsíc před. Teď naposledy teda žádal manžel na sebe (je OSVČ, teď bez práce, tak to pro nás bylo výhodnější, přes můj DVZ), posílal datovkou, vyřídili to během cca 3 týdnů.
@somalicats Aha. Vdaka.
U nas ho potrebujes. A napr.ak ti konci materska 27.2.tak dostaneš matersku davku za 27dni a RP za celý mesiac. Dovolenku netreba čerpať. 😉
@jakreb Tady ne, tady dostaneš PPM za těch 27 dnů, ale RP jen poměrnou část tak, aby součet nebyl vyšší, než by byla PPM za celý měsíc. Já si proto dávala RP vždycky až od dalšího měsíce. Tady doteď byla výhoda čerpat dovolenou hned po skončení PPM, protože jsi měla nárok na dovču za celý rok, pokud pobírání PPM trvalo aspoň 60 dnů (od letoška se to počítá jinak a tuším, že se to nějak krátí, ale to jsem zatím nestudovala). Pokud sis dovolenou nevyčerpala hned po PPM, tak jsi mohla potom po skončení RD, ale to už se ty dny dovolené krátily.
@somalicats U nas sa dovolenka nekrati tým ze ju nevyčerpes. Zostava ten nárok co máš. Čerpaním dovolenky vlastne nastúpis do práce a nie si chránená pred výpoveďou.... Ďalej sa oplatí si ju nechať tiez kvôli podpore po RD-mozes dosiahnuť max.vysku dávky....
@jakreb Tady se právě krátí. Jo, před výpovědí chráněná nejsi, to je pravda, zase pokud Tě vyhodí po RD, tak máš nárok na max výši podpory i tak.
@somalicats Naozaj? Zaujímave.
U nas zalezi od VZ za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu.
Kolko je u vas max.podpora?
@jakreb Tak to bych musela hledat, to se přiznám, že jsem nikdy nezjišťovala, páč se mě to netýkalo...
@somalicats Nevadí. Dik za info. Ja sa rada priučim. Co sa tyka SVK to mam "v maličku"...😉
@tyna229 Já to řešila měsíc před nástupem na RP.