Je mi jasné, že na toto téma už tady nějaká diskuze byla, nicméně se stejně zeptám ;)
Jak a kde probíhá přechod z mateřské na rodičovský příspěvek? Jak je to z nevybranou dovolenou v práci? Díky za rady!
Jestliže máš mateřskou, znamená to, že ti ji vyřizoval zaměstnavatel, přišel ti dopis ve kterém tě informovali od kdy do kdy a kolik budeš dostávat, ze správy sociálního tuším.
Rodičovský příspěvek si už vyřizuješ sama na konkrétním úřadu práce, pod který patříš a s vyplněným formulářem, nejlépe doma vyplněným, protože si můžeš zvolit výši příspěvku, atd. se dostavíš na úřad práce, doporučuje se cca měsíc před tím, než ti doběhne mateřská. I když teď už podle mě fronty nebudou tak masivní, jako na konci loňského roku a na začátku tohoto.
Co se týká možnosti vyčerpání dovolené tak ano, můžeš ji vyčerpat, jen musíš v předstihu napsat volnou žádost zaměstnavateli aby ti ji poskytl.
Díky moc. A co si všechno mám vzít sebou na příslušný úřad? Rodný list miminka? Najdu někde výše zmíněné formuláře na netu?
@kozaci Požádej zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou. Zároveň mu oznámíš nástup na rodičovskou dovolenou. O rodičovský příspěvek si můžeš zažádat na úřadu práce 60 dnů před skončením nebo až 2 měsíce (možná 3) po skončení mateřské dovolené. Volíš si termín, od kdy ti ho začnou vyplácet a buď délku čerpání RP nebo výši měsíční částky. Na webu MPSV najdeš formulář se žádostí o RP, musíš mít své doklady, doklady mimina a doklady a podpis partnera (otce dítěte).
na dovolenou bych se zeptala u sveho zamestnavatele,zbytek by me taky zajimal...