Ahoj, chtěla jsem se zeptat zda si při přechodu z mateřské dovolené mohu nastavit rodičovskou dovolenou na 3 roky a rodičovský příspěvek jen na 2, případně 2,5 let. Děkuji
Jj některé kamarádky to třeba tak udělali se staršími dětmi, když se vraceli už do zaměstnání, že pobirali tuto min. Částku. Ony počítali s tím navýšením, takže teď jsou spokojene😁😁😁
Žádné pobírané minimum není potřeba (v tomto případě). Pokud v práci nahlásíš RD na tři roky, tak jsi doma na tři roky. Na jak dlouho si dáš RP, je úplně jedno. Klidně na 2,5 nebo naopak na 4 roky. Já to měla u staršího. Vybrala jsem RP v maximální možné výši cca ve dvou letech a na další MD nastupovala až asi o půl roku později. Peníze mi tu dobu nechodily žádné (ale stále jsem byla na RD). Naopak u mladšího jsem si po 2 letech zbytek RP rozpočítala do 4 let a poslední rok byla na neplaceném volnu. Nemusela jsem se tím pádem starat o placení ZP v době neplaceného volna.
Jak si nastavíte, tak budete mít, ale nejdříve bych si při žádosti nastavila a nechala vypočítat na tři roky a pak před tím jen zvýšila částku, jelikož, když chcete mít na 3 roky, musíte pobírat měsíčně, myslím že je to min. Kolem 50kc za měsíc 👍👍👍jestli jsem to srozumitelně napsala. Avšak ještě poté ke konci, jelikož se částka zvedla na 300tis bude záležet, jaký máte vyměřovací základ z předchozího zamestani, ale i to se dá když tak vyřešit, že se vypočítá na manžela, který vydělával více.