ahoj, chtěla jsem se zeptat, co vše a jak zařizuji já při přechodu z mateřské na rodičovskou. Co mám kde vyplnit, zažádat, kam to mám odevzdat, a taky do kdy to vyřídit, atd. Jsem zaměstnaná, mateřská mi končí koncem října.
Ahoj, právě taky přecházím. Dneska jsem byla na sociálce, kde mi potvrdili nárok na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku, formulář najdeš zde: https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit.....
S tímhle potvrzeným formulářem, vyplněnou žádostí, tu najdeš tady: https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit....,
rodným listem miminka a občankama (Tvé i partnera) zajdeš na pracák. Vyřízeno by to mělo mít do konce mateřské. Vyplácejí to prý ale i zpětně, když si to vyřídíš později.
Holky prosím vás zrovna vyplňuji ty formuláře a u toho POTVRZENÍ DENNÍHO VYMĚŘOVACÍHO ZÁKLADU, že pokud jsem zaměstnanec, tak mám doložit ještě "Přílohu k žádosti o peněžitou pomoc v mateřství vyplněnou za rozhodné období odpovídající výše uvedenému datu. Přílohu potvrdí zaměstnavatel. V případě více zaměstnavatelů doložte přílohu od každého zaměstnavatele zvlášť." Ale kde tu přílohu vzít? V těch formulářích jsem ji nenašla .. Poradíte prosím?
@arrowka Nemusí se to dokládat, pokud si čerpala PPM, ale pokud někdo volí rodičák přes otce, který na PPM nebyl, tak je ta příloha potřeba, bez ní to OSSZ nepotvrdí. Ono tys ji taky dokládala k žádosti o PPM, jen o tom nevíš, protože to za tebe vyřídil zaměstnavatel.
@elisset Tu přílohu bude mít partnerova účetní, je to stejná, jako zaměstnavatel dává ke každé delší neschopence.
@elisset Tak počkej, pokud si brala mateřskou, tak vyplňuješ špatný formulář - máš vyplňovat "Potvrzení dávek ovlivňujících rodičovský příspěvek" a jinak sice nárok na rodičák má každý, ale ten, kdo neměl nárok na mateřskou, tak nemá nárok volit a ten kdo ji měl malou, tak nemůže volit vysoký rodičák - obě skupiny tedy dost často volí přes partnera.
@xpila Jak by se mi prosím ta dovolená krátila kdybych si ji mezi MD a RD nevybrala??? To jsem nějak nepochopila. Děkuji za vysvětlení. Já jsem teda měla v plánu jít zítra na úřad práce a tam si hned vzít po MD tu RD...a dovolenou z práce si nechat až přijdu právě do práce pro případy kdyby byl prcek nemocnej nebo jsem si chtěla udělat třeba nějakou dovolenou s rodinou....tak jsem teď v rozpacích. Děkuji za odpověď.
@volodka162 Záleží na tom, kdy by byla ukončena MD a nástup na RD. Krátila by se standardně - za prvních 100 zameškaných pracovních dní 1/12, za každých dalších 22 pracovních dní také 1/12. RD se totiž nepovažuje za výkon práce. A hlavně, pokud o dovolenou zažádáš mezi MD a RD, tak ti ji zaměstnavatel dát musí. Jinak dovolenou určuje zaměstnavatel, takže může vyhovět a nemusí. A samozřejmě až nastoupíš do práce, tak ti opět začne nabíhat dovolená za odpracované dny.
Tady je to popsané i s příklady http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/mz....
@j.a.n.i Máš pravdu, jak byla novela, tak má zaměstnavatel povinnost určit čerpání dovolené hned po skončení překážek (§ 218, odst. 4).
@volodka162 Tak nejen, že by se ti krátila, ale zaměstnavatel by ti ji stejně nařídil hned, jak by ses vrátila do práce.
Díky za odpověď.
Já jsem z toho blbá. Všude možně se píšou jiné věci 😅
Takže:
1) zajdu na sociálku ?
2) zajdu na pracák ?
A když si chci vybrat v práci dovolenou - tak si mám požádat o rodičák a pak požádat o dovolenou? Bude to tedy jako kdyby zaráz? (jasně, chápu, že vybrání dovolené znamená, že mi jen přijdou peníze od zaměstnavatele za čerpání dovolené). Nebo mám jít nejdřív za zaměstnavatelem a pak oběhnout sociálku a pracák?
A když mi končí mateřská v půlce října - můžu už vyřizovat třeba koncem září?
Omlouvám se za schízování, již to tu asi v nějakém tématu je, ale potřebovala bych informace přímo na můj dotaz... 😔 Děkuji 😉
@lucyanek Rodičovský příspěvek vyřizuje sociální odbor při ÚP, takže jít na sociálku a pracák je to samé.
Zaměstnavatele vůbec nezajímá, kdy si požádáš o rodičák. Řádná dovolená ti bude navazovat na mateřskou dovolenou a na řádnou dovolenou ti naváže rodičovská dovolená. Zvolenou délku RD nahlásíš zaměstnavateli. Jak se tady neustále omílá, rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dvě zcela nesouvisející věci.
Jinak čerpání řádné dovolené se klidně může krýt s dobou pobírání rodičáku, ale není pro to žádný důvod, výhodnější je si peníze rozložit.
A kdy to všechno vyřizovat...no asi tehdy, aby ti to vyšlo a měla jsi to zařízené včas.
Vše se dá vyřídit poštou a člověk nikam nemusí ani chodit.
Dobrý den, stačí si vzít RL dítěte a zajít na sociálku, nic víc vyřizovat nebudete. Vyplníte papíry, zvolíte délku a výši dávky a žádost podáte. Pokud Vám končí mateřské koncem října tak bych tak v průběhu měsíce říjen na tu sociálku šla.