Holky, najde se zde nějaká hodná duše, která mi pomůže (poradí) jak je to s vyplněním formulářů pro přechod na rodičovský příspěvek?🙄 Co vše ve formuláři vyplnit a kde s tím jít. Já jsem v těchhle věcech totálně nemožná 🤯🤯.
Normálně si vezmeš papír, žádost o rodičovský příspěvek a tam to vyplnís. Není to žádný složitý formulář. Jméno, příjmení tvoje dítěte rodná čísla částka. To stejné my vědět nemůžeme. A s čím si nebudeš jistá paní pomůže.
https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-rodicovsky-prisp...
Tady na té stránce je proklik na online vyplnění. To si vyplníš, vytiskneš a doneseš na úřad práce. Pokud si nejsi jistá, tím co vyplnit nech to volné a na ÚP ti poradí (třeba částku). S sebou si vezmi svůj op a rl dítěte.
@areh super, díky🙏🏼. A na okresní správě sociálního zabezpečení nic neřeším?🤭 Pouze na pracáku?
Ano, pouze na pracáku. Oni si s čssz vykomunikují co potřebují (denní vyměřovací základ)
Já žiju v táboře a bydliště mám na Praze 8. Okopirovala jsem malého rodný list, svoji občanku, vytiskla a vyplnila jsem jejich Žádost o rodičovský příspěvek a v obálce jsem jim to hodila do schránky, když jsme jeli o víkendu k našim do Prahy. Radila jsem se s paní z Úřadu práce a ta mi to takhle doporučila 😊
Pak jsem jen dala vědět zaměstnavateli, kdy nastupuji na rodičák a že chci, aby mi tam vyčerpal zbytek dovolené.
@anet_98 děkuji mnohokrát 🙏🏼. A podle čeho jste vyplnila výši dávky?🤭
Výši dávky si snad spočítat ne? Podle toho do kdy chceš být doma s dítětem. Možná by bylo fajn si o RP zjistit alespoň základní informace .
@leniczka23
🤦🏼♀️ prosím Vás. Myslíte si, že bych zde psala, aniž bych si něco sama zjistila?🤷🏼♀️ Chápu, že Vy zřejmě rozumíte všemu a mé dotazy se Vám zdají absurdní. Ale nikdo Vás nenutí, abyste mrhala svým časem a odpovídala.🙏🏼Já prosím o radu někoho, kdo je ochoten poradit, nikoliv chytračit.
Samozřejmě bych se úplně nejlépe poradila na ÚP, tam mi však bylo řečeno, že vyplněný formulář pouze hodit do schránky.👍🏼
Ale chápeš, že tohle je úplně základní věc, takže sis zjistila velký ho***, lenost to je. Ale chápu, jako anonym si tu na mě budeš otvírat pusu.
Na víc já odpověděla, že částka se bude odvíjet od toho jak dlouho chceš být s dítětem doma.
Ale ty zřejmě chceš aby ti to někdo i spočítal?
@leniczka23
mějte hezký den!🙏🏼🌸
Teď mi paní poslala zprávu, ve které mi vysvětlila, JAK výši rodičovského příspěvku vypočítat a proč tomu tak je, ať si mohu být jistá, že mám formulář vyplněný správně.🙏🏼Děkuji, že jsou zde i takové, které pomáhají bez toho, aniž by z Vás udělaly totálního vola.🤭
Hezký den Všem a děkuji i za rady výše!🌸
Odpocitala jsem kolik měsíců mi zbývá do 3 let dítěte a vydelila to 😅 ale dala jsem si prozatím 10 tisíc. Navýšit se to pak může.
Stačí dojít na pracák, formulář dostaneš. Částku jsem taky nevěděla jakou zvolit, ale bylo mi řečeno, že si můžu zvolit jakoukoliv. Nejnižší je 50,- a nejvyšší by Ti měli být schopni říct, to je ten denní vyměřovací základ. Výši si můžeš měnit každé tři měsíce, dle Tvé situace. Ten denní vyměřovací základ by Ti právě řekli na ossz, ale byla by to zbytečná cesta a ztráta času, když to ví i na pracáku. Do formuláře bude potřeba zapadat RČ Tebe, tatínka a miminka + potřebuješ rodný list dítěte. Já si vždycky myslela, že dojdeš na pracák a řekneš, že chceš čerpat např. do 3 let dítěte a automaticky se Ti vypočte 300 tisic děleno zbylými měsíci do třetích narozenin dítěte. Ale ne, Ty si opravdu volíš částku jakou chceš (ne vyšší, než denní vyměřovací zaklad) a záleží na Tobě, do kdy sumu vyčerpáš.
@kiluau děkuji mnohokrát 🙏🏼🙏🏼.
Jo, přesně tak. Já taky myslela, že nahlásím příspěvek na 3 roky a oni to už rozdělí.🙄 Tak mě právě zmátlo, že si ty dávky mám stanovit sama 🤷🏼♀️. Už tomu rozumím,👍🏼
Jak ti jako anonymu poslala zpravu? 🤔
@hezz17
Já kontaktovala jí, cca před čtyřmi dny, když jsem pročítala staré diskuze na toto téma🥲. Viděla jsem, že rozumně radila ohledně peněžité pomoci v mateřství, tak jsem usoudila, že bude zřejmě z oboru. 👍🏼 Poslala mi však zprávu až včera, kdy jsem mezitím psala i zde.
Ještě něco?❤️
Ahoj, ja to kdyžtak sepsala z praxe tady: https://www.mazanamatka.cz/2020/12/15/rodicovsk...
Info o rodičáku a přechod z mateřské na RP, kdy se to má začít řešit, i kdy dostaneš prví platbu RP. Třeba to bude užitečné 🙂
@mazanamatka děkuji, mrknu❤️
Vyměřovací základ lze zjistit i z výše peněžité pomoci v mateřství (mateřské). A výpočtu rodičáku je to jednoduché, od věku do kterého chceš být doma s dítětem odečteš počet měsíců které pobíráš mateřskou a tím vynásobíš 300000,- vyjde ti částka na měsíc. Také je dobré zauvažovat nad tím, že když máš dítě narozené např. v červnu, tak aby ti případně rodičovská byla vyplácena do srpna/září než půjde dítě do školky. Čerpat rodičák můžeš maximálně do čtyř let věku dítěte (43 měsíců pokud vznikl nárok na mateřskou), co do té doby nevyčerpáš propadá.
@gramar děkuji Vám mnohokrát 🙏🏼❤️
Jdi na pracák. A tam už ti poradí 😀.