Ahoj, syn se narodil 23.7.2017 a tudíž mi bude končit rodičák. Současně jsem na vedlejšák OSVČ, neplatím dobrovolné sociální pojištění, takže na mateřskou nárok nemám. Platím jen zdravotní.
Budu tedy na RP celý červenec a nebo jen do toho 23.7.?
Jsem těhotná a termín máme 14.9.2021. Vím, že další RP můžu začít čerpat až ode dne narození dítěte.
A teď k mým otázkám.
Co byste zvolily jako nejlepší řešení toho cca jednoho měsíce mezipauzy? Můžu si převést živnost na hlavní a zaplatit tak cca 5tis za zdravotní a sociální (teď platím zdravotní nějaký cca 300,-), nebo si mám živnost přerušit a nahlásit se jako osoba pečující o dítě do 7let a nebo na ten měsíc jít na pracák? A nebo mám ještě jinou možnost?
Děkují za rady 🙂
@somalicats Pro posouzení hlavní/vedlejší se nebere začátek měsíce, podmínky pro vedlejší je třeba splňovat po celý měsíc.
A o RD nic nepsala...
Plus dva RP jsou irelevantní, když má dítě v červenci 4 roky, tak ho prostě protáhnout nemůže, i kdyby chtěla.
@luciiiiiiik Jak se to bere s RP v měsíci, kdy dítě dosáhne 4 roky, netuším, asi bych raději pozastavila tu živnost ještě před tím 23.7.
@j.a.n.i Jo, blbe pocitam, narozeny 2017 a timpadem ctyrlety.
Ad hlavni/vedlejsi cinnost - ja to ted resila u manzela, ktereho zamestnavatel prihlasil az v pulce mesice na zdrav.poj, i kdyz smlouvu mel uz od 1., museli jsme to opravit, jinak by byl osvc hlavni, i kdyz za nej odvody ze zamestnani sly za cely mesic.
@luciiiiiiik blbe jsem pocitala vek, u ctyrletaka plati, co psala @j.a.n.i., pozastavila bych pred 4.narozeninami.
@somalicats teď jsem si vygooglila, že jako osoba pečující o dítě můžu být stále osvč na vedlejší činnost s stále budu platit jen to moje zdravotní 300,- Limitované by to mělo být jen omezenou docházkou do školky, což se nás teď do ledna netýká. Takže bych nemusela pozastavovat.
@luciiiiiiik Já si nejsem jistá, jak je to se sociálkou. U zdravotní pojišťovny, jo, ale u socky nevím, to bych si na Tvém místě radši ověřila.
@somalicats já myslela, že sociální je dobrovolné úplně pro všechny osvč 🙈 zjistím, děkuju
@somalicats Ano, to souhlasí, ale není to protože by to musel splňovat k začátku měsíce, ale protože to musí splňovat celý měsíc, a to přihlášením až v půlce měsíce nesplňoval.
@luciiiiiiik To už sakra dlouho neplatí, sociální je pro OSVČ povinné a péče o dítě není z pohledu sociálního důvodem pro vedlejší činnost. Pro zdravotní ano, takže zdravotní by zůstalo těch 300,- ale sociální bys musela platit plné.
@j.a.n.i Jj, já to blbě vyjádřila, každopádně zakladatelka by i v tom září byla OSVČ hlavní, když by začala RP pobírat až v půlce měsíce.
@luciiiiiiik No to není, sociální je povinné, a teď to @j.a.n.i potvrzuje, že pro socku péče o dítě neplatí a platila bys plnou zálohu.
Osobně bych na Tvém místě živnost pozastavila a obnovila ji až od října (nebo od září, pokud bys rodila dřív a porodila už v srpnu).
@somalicats holky děkuju. Takhle jsem to měla v plánu, rozešlu faktury a půjdu to před narozeninami raději pozastavit 🙂 díky
@luciiiiiiik Trochu máš pomotaný rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou. Dovolená končí dnem 3. narozenin dítěte, to se Tebe ale netýká, nejsi zaměstnanec, takže na RD nejsi. Pobírání RP si můžeš nastavit, jak chceš, max do 4 let věku dítěte.
Tvůj problém je, že pokud máš RP nastavený tak, že poslední dávku vybereš za červenec (přijde Ti v srpnu), tak nemáš pokrytý srpen ani září, takže budeš OSVČ hlavní ne jeden, ale 2 měsíce. Pokud máš dostatečné výdělky, tak je to asi jedno, ale v každém případě zacvakáš zálohy v plné palbě za 2 měsíce.
Vzhledem k termínu porodu bych volila asi přerušení živnosti od 1.8., protože další RP můžeš začít pobírat až ke dni porodu a pro posouzení, zda jsi OSVČ hlavní, nebo vedlejší, se bere začátek měsíce. Dva RP v jednom měsíci pobírat nemůžeš.