Pracovní smlouva na dobu určitoum podpora ÚP x nemocenská

gilraen999
1. únor 2021

Ahoj holky 🙂 potřebovala bych poradit od nějaké zkušenější. Jsem ve 22tt a v březnu mi bude končit smlouva na dobu určitou. Vím, že mi tím vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti. Měla jsem takto v plánu přejít ze zaměstnání právě na pracovní úřad. Ale v poslední době pro mě začíná být po fyzické i psychické strance prace velmi narocna a přemýšlím nad tím odejít na nemocenskou. (Dr. mě přemlouva už od listopadu). Dá se případně jít na ten měsíc na neschopenku a poté neschopnost ukončit a jít na ÚP? + jak je to s výplatou podpory kdyz bych pak na konci dubna nastupovala na mateřskou? To by mi pak zbylé měsíce propadly a už bych od úp ztratila nárok? A ještě bych se chtěla zeptat holky prosím Vás nevíte jak je to financne? Co je výhodnější zda jít na Úp nebo nemocenskou? A s kolika procenty platu můžu tak počítat? . Předem moc holky děkuju za jakoukoliv radu.

bara88
1. únor 2021

nastoupila bych na nemocenskou a byla na ni až do doby něž půjdeš na mateřskou

amazonkajanik
1. únor 2021

@gilraen999 jak už padlo,ale po finanční stránce výhodnější ta PN není a končí až porodem,není třeba ukončovat po vypršení smlouvy ...
Zase na druhou stranu,by měl zaměstnavatel zajistit pozici,adekvátní k vašemu stavu a pokud tak nelze učinit,máte nárok na to být za 100% platu doma,dokud neskončí pracovní smlouva. Tudíž byste byla cca měsíc bez příjmu,pokud nevzniká nárok na PPM .
Páč na PN naskakují procenta,kdy se startuje na 60% z platu a pak roste na max 72%

gilraen999
autor
1. únor 2021

@amazonkajanik pracovní neschopnost konci až porodem jo? I přesto že již budu pobírat PPM? To je trochu divny ne? Jaktoze bych byla měsíc bez příjmu? Můžu jit na nemocenskou nebo po skončení smlouvy na úp. A prave resim, jestli se to dá nakombinovat. Zamestnavatel zákonně nic neporušuje, tudíž za 100 procent doma nebudu. Spíš řeším tu výhodnost. To jak nemocenská snižuje ppm, kolik skutečně lidi cca dostali z nemocenské x na úp protoze už jsem slyšela že lidi pak nakonec ani těch 60 procent z čisté mzdy neměli.

amazonkajanik
1. únor 2021

@gilraen999 pokud nebude nárok na PPM,tak neschopenka navazuje na RP a nahrazuje PPM (já to tak měla,mě skončila smlouva v 1.trimestru a byla jsme na PN) jestli nárok je,tak bude trvat jen do té doby,než naskočí nárok na příspěvek.

amazonkajanik
1. únor 2021

@gilraen999 a hlavně na ÚP s těhotnou moc nezmohou,jelikož to je od toho,že člověk plánuje co nejdříve nastoupit do nového zaměstnání,což se vás netýká. Jinak PPM se může pobírat 6-8týdnů před TP. Takže,smlouva končí v březnu a porod má být v dubnu? Tudíž,bez příjmu byste být neměla ...

ema90
1. únor 2021

Kdyz mate tu moznost, rozhodne bych sla na nemocenskou (financne vyhodnejsi) a byla na ni az do doby nez pujdete na materskou.
Pracak bych do toho vubec netahala- neni to pro vas ani vyhodne.

gilraen999
autor
1. únor 2021

@amazonkajanik Smlouva mi konci v breznu , termín mám až v červnu. Na nemocensky bych byla max do konce dubna. S tehotnou moc na úp nezmuzou, ale zase se v klidu můžu pohybovat mimo domov. Teda nezapocitavam opatření vlády... z těch kalkulaček nemocensky a úp moc chytrá nejsem. Každá počítá jinou částku....

bara88
1. únor 2021

@gilraen999 a oni ti tedy chcou smlouvu ukončit?

bara88
1. únor 2021

@gilraen999 protože jinak nechápu proč by si tam nemohla pracovat než půjdeš na mateřskou

gilraen999
autor
1. únor 2021

@ema90 a jste si jistá že to je finančně výhodnější? Já co slyšela, tak holky co si vydělaly okolo 20 000 čistého pak na nemocensky dostaly 8 000. Proto mam vseobecne z nemocensky trochu děsy. A zároveň si říkám že ten pracak má výhodu v tom že můžu jet v klidu navštívit rodinu 40 km daleko a strávit tam neplánovaně víkend...

gilraen999
autor
1. únor 2021

@bara88 smlouva je na dobu určitou na rok a v březnu konci

bara88
1. únor 2021

@gilraen999 a oni ti ji neprodlouží?

bara88
1. únor 2021

@gilraen999 vždyt jimn nemusíš hned hlasit že si těhotná ne?a pracovat pak můžeš normálně i jako těhotná

gilraen999
autor
1. únor 2021

@bara88 oni ví že jsem těhotná. Jsem v 6. měsíci těhotenství, už bych to ani neutajila ;) doteď jsem normálně pracovala. Smlouvu mi neprodlouzi.

bara88
1. únor 2021

@gilraen999 bože já jsem vůl odpovídám na dvě kz najednou a popletla sem si tě s tou druhou🙏radši jdu spát🙂

ema90
1. únor 2021

@gilraen999 Mne tedy nemocenska vzdy sedela tak jak mela.
Naopak na pracaku dostanete prvni dva mesice 65%, dalsi dva mesice 50% a posledni mesic podpory 45% z vaseho platu. Potom uz nic.
Navic i kdyz napriklad vydelavate 50 tisic, tak maximum vyse podpory na kterou lze dosahnout je nejakych 19 tisic.
To by treba pro me vyhodny nebylo.

Nemocenska se pocita jinak, tam zalezi na vic faktorech a ty ma kazdy clovek jiny. Pokud se nekdo hodi marod na tyden, tak to vyhodne neni.

Ale samozrejme mate pravdu, ze kdyz budete na pracaku, tak si muzete jezdit kam chcete 😀
Asi by to chtelo si to spocitat primo pro vas, zda-li se vam vyplati to nebo ono.

gilraen999
autor
2. únor 2021

@ema90 takže Vám to podle těch kalkulaček normálně sedí?, můžu se zeptat kterou jste používala? No já bych byla zrovna marod 2 měsíce a 3 tydny maximálně, pak přecházím na mateřskou...

gilraen999
autor
2. únor 2021

@ema90 to stejný s pracakem tam by mi dali dva měsíce 65% a pak už asi nic pokud bych byla na mateřský. Nebo se to vyplácí i přes mateřskou? To by mě překvapilo...

andelka
2. únor 2021

@gilraen999 já jsem byla ještě v době trvání smlouvy na nemocenské, 2 měsíce, pak na ÚP a po 2,5 měsících nastoupila na mateřskou. Pracovala jsem dva roky,tak nárok jsem normálně měla a do ochranné lhůty jsem se vešla.
Nemocenská, podpora i ppm mi seděly podle předchozího příjmu normálně.

ema90
2. únor 2021

@gilraen999 Ja jsem si to podle zadnych kalkulacek nepocitala.
Proste mi prisla nemocenska, zkontrolovala jsem si na ucte jestli vse sedi jak ma a bylo to.
A naopak jsem byla prekvapena vysi nemocenske. Ze jsem si tak v duchu rikala, ze ten rozdil mezi nemocenskou a klasickym platem mi neprisel zas tak veliky na to, ze je sakra rozdil jestli je clovek doma a nebo kazdy rano, celej mesic chodi do prace 😀
Takze ja byla/jsem s nemocenskou spokojena.

Jinak podporu vam asi uz pak nedaji, kdyz nastoupite na materskou.
Ale ve vasem pripade to asi bude jedno co si vyberete co se tyce penez. Otazka je, jestli je to vyhodne/nevyhodne jeste v necem jinym 🤷🏼‍♀️
Jakoze jestli je vyhodnejsi byt na nemocenske nebo na pracaku i z jinych duvodu nez jen penize.
Ja to mam treba jasny, ja jsem na nemocenske prakticky od zacatku tehotenstvi, mam rizikove a cekam dvojcata.
A taky mi skoncila smlouva.
Ale uz behem toho, co jsem na nemocenske.
Takze ja se ani nijak nerozhodovala.

gilraen999
autor
2. únor 2021

@ema90 jé to je krásné, dvojčátka. Moc gratuluju. 🙂 no u mě hrajou roli i ty vycházky máme odděleně byt a zahradu a ráda bych na zahradě trávila dost času na na jaře. Prece jen lepší být u lesa a pastvy koní, než pořád zavrena v malým bytě.. nebo abych mohla dojet za rodinou, která bydlí dál a přespat. Kvůli tomu bych asi radši pracák.
No jestli je to tak, tak je to fajn 🙂 on člověk i většinou dost projede v mém případě najezdil 90 km denne. Takže to pak je taky cítit...

ninive211
2. únor 2021

@gilraen999 Takhle, v dnešní době covidu na kontroly nemocenských prý z pracáku ani moc nechodí, někdo to tu psal, že dělá na pracáku a že po kontrolách se teď nechodí (ale může to být jen ten konkrétní pracák, ne plošně, to fakt nevím), natož aby chodili kontrolovat těhotné...případně si můžeš u dr. nahlásit přechodný pobyt po dobu nemocenské - když si ho nahlásíš na chatě 60 km od místa bydliště, dost těžko tě tam pojedou kontrolovat ze sociálky, pod kterou spadáš dle bydliště, nemyslíš? 😉 Takže tohle bych zase asi až tak nehrotila a prostě to riskla...na nemocenské budeš, jestli jsem to dobře pochopila, cca měsíc, tak to snad nějak přečkáš.

ema90
2. únor 2021

@gilraen999 Dekuji 😊😊😊

No a pokud to tedy vyjde 50:50, tak asi radsi ten pracak, at mate klid. Skrz vychazky a tak.
Mne teda zatim zadna kontrola neprisla 🤷🏼‍♀️
Ale nespoleham na to.

S tim co pise pani vyse moc nesouhlasim... Musela by jste pokazde u sveho gynekologa hlasit zmenu pobytu a pokud tam jezdite treba na par dni a pak se zase vracite domu a takhle porad dokola, tak by vam taky gynekolog uz nemusel vyhovet. Neni povinen povolit caste zmeny pobytu.
Uz jen skrz to, ze to musi prepisovat, odesilat a je s tim proste trosku prace, takze menit pobyt co kazdy tyden nebo dva tydny, je blbost.

gilraen999
autor
2. únor 2021

@ninive211 no kdybych nastoupila na nemocenskou teď od pátku tak bych byla skoro 3 měsíce na nemocenské.... riskovat se mi to právě nechce a prechodny pobyt si na poli, kde máme takovou hodně intimní a soukromou zahradku nezaridim. Co by mi tam napsali.... :D

gilraen999
autor
2. únor 2021

@ema90 my se vracíme v rámci dne ze zahrady máme ji dvě vesnice za městem. Spíš si tak zjišťuju info... ono mi to i finančně asi vyjde na stejno. Spíš spekuluju ještě jestli se dá bezproblémově přejít z nemocensky na pracak. Protoze mi do koncr smlouvy zbyva mesic a uz mi neni moc dobre. A to doma ted dela vse chlap.... Aby s tím pak na ÚP nebyl problém @andelka vy jste prechazela jak? Bezproblémově z nemocenský na ÚP? Netvarili se tam blbe na těhotnou?

ema90
2. únor 2021

@gilraen999 To bych vubec neresila jak se kdo bude tvarit 😀
Kamaradka se sla taky evidovat na pracak jako tehotna.
Proste jste ukoncila neschopenku (to jim muze byt uplne jedno) a jdete se evidovat na UP. Na to mate narok 😀

gilraen999
autor
2. únor 2021

@ema90 no jo já řeším furt kraviny jako jak se kdo bude tvářit, mám to už v povaze :D

andelka
2. únor 2021

@gilraen999 netvářili se vůbec nijak. Jako já to hned nehlásila, prostě mi skončila smlouva a nemocenská mi skončila 3 dny před registrací na ÚP. Takže jsem všechno vyplnila, doložila, přiznali mi podporu. A pak teprve jsem měla schůzku se zprostředkovatelkou. A té jsem potom řekla,té jsem těhotná a za 2 měsíce můžu jít na mateřskou. Takže mi jen řekla kdy co mám doložit ohledně nástupu na mateřskou a hotovo.

gilraen999
autor
3. únor 2021

@andelka tak super moc děkuji za rady 🙂

gilraen999
autor
3. únor 2021

@ema90 i vám moc děkuji za odpovědi a přeji mnoho zdraví vám i miminkům