Zdravím vás.. 😊 Poprvé čekám miminko a v prosinci už mě to čeká.. A jdu jsi pro radu,mám takový problém a nevím jak to řešit a jestli vůbec mám na něco nárok.. Měla jsem práci ale jen dohodu jako brigádník, a to nestačilo tak jsem dala výpověď a i kvůli úřadu jsem musela protože stejnak bych z té práce nedostávala žádné
peníze.. Tak jsem přešla na uřád ale bohužel jsem jsi spletla datum tak mě hned vyřadili.. Tak už ani nejsem na úřadě práce.. A přítel vydělá málo pěnez.. Tak máme co dělat aby jsme malému vše stihli dokoupit.. A nevím kam bych se měla přihlásit abych dostala aspoň nějaké peníze.. A jestli mám nárok na porodné.. Děkuji za odpovědi..
@sabinapodrouzkova Prvně si vyreš zdravotní pojištění. Jeho neplacení je docela průser.
Nárok na porodné všechny nemají, společná domácnost nesmí překročit určitou výši. Nevím kolik je “málo”, co přítel vydělává. Tady si to snadno spočítáš https://www.penize.cz/kalkulacky/narok-na-porodne Každopádně pokud nemáš dopracováno, dostaneš jen rodičovskou. Zkus si zajít na sociálku, jistě ti poradí přesněji a podrobněji.
@anita003 porodné rozhodně nedostává každá.
@sabinapodrouzkova kolik přítel vydělá? Žijete ve společně domácnosti?
Přítel dělá na dohodu o vykonávání práce na minimální mzdu a ano bydlíme spolu
Vubec nerozumim tomu, proc te vyradili z pracaku. A ani to tomu, ze jsi skoncila s praci. Muzes to trochu rozvést?
Byt na tvem miste, tak si hledam praci, aspon formou jednorazovych brigad atd.
@anita003 Ano to vím že je důležité platit zdravotní pojištění.. Teď jsem právě to řešila..
Aha, tak jsem se zběžně mrkla a s tím porodným máte pravdu, vím, že za dob mojí mamky se to dostávalo automaticky a teď je z toho taková sociální dávka... Tak se omlouvám za mystifikaci 🙂
@luj89 Protože jsem měla jen Dohodu o provedení práce.. Jako pomocný číšník a tak ani Jsem neměla nárok na mateřskou protože tohleto v práci neřeší.. A když jsem zašla na úřad práce tak říkaly ať ukončím pracovní poměr abych se na úřadě mohla zařadit. Chodila jsem tam pravidelně ale jednou jsem bohužel zapomněla a spletla jsem jsi datum, tak jsem došla pozdě a to už mě vyřadili.. Po brigádách jsem se dívala ale bohužel nic momentálně není..
@michalelka Dobře děkuji.. 😊
@sabinapodrouzkova přítel ať si co možná nejdřív najde práci, která bude přinášet solidní výdělek. Pokud mu DPP vyhovuje, ok, ale pokud je to za málo peněz, tak ať si najde další práci. A ty doku budeš moct, tak také. Nic jiného vám nezbývá. Když bude třeba, tak kvůli lepší práci a vyhlídkám obecně změňte klidně bydliště. Teď je na to ještě čas, s dítětem bude vše horší.
@zuzineckah Ano to máte pravdu.. 😊 Chce to jinou práci... A já bohužel nemohu jak mu pomoci když budu mít prcka doma.. Ale aspoň koukáme na domácí práce a zatím jsem nic nenašla.. 😐 A kord když budeme mít miminko už v prosinci a to je celkem finančně drahé..
@sabinapodrouzkova proč to řešíš až teď? Kdy tě vyřadili z pracáku ?
@sabinapodrouzkova Tvůj přítel musí jít do práce na HPP, tedy na plný úvazek. A nejlépe za víc, než za minimální mzdu, jinak nebudete mít za co kupovat pleny. Na porodné asi nárok mít nebudeš, ale o rodičovský příspěvek nepřijdeš. Prvních 9 měsíců to budeš mít za 7600 Kč a pak zbylé tři a čtvrt roku na cca 3 500 Kč. Vydělávat k RD můžeš bez omezení.
@sabinapodrouzkova tím spíš by se měl ohánět muž. Proč jste to neřešili už dřív? Natáhnout ruku ke státu je to poslední řešení, za dítě jste především odpovědní vy dva. Ať se přítel rychle a pořádně porozhlídne, ty můžeš do společné kasy přispět, když dítko trošku odroste. Teď tě bude potřebovat nejvíc.
@sudylichozrout délka už není podmíněná vybráním na čtyři roky..
@sabinapodrouzkova tady ti budou chtit holky poradit, ale nevyřeší to za tebe.. hlavně se musí vzchopit tvůj přítel. Pokud není u vás práce a nic vás nedrží, vždy je možnost se přestěhovat. Trh práce je teď takový, že se firmy o zaměstnance “perou”, jen musí být snaha.
Ne všechny děti jsou “bezúdržbové” a když si spočítám, kolik nás první měsíce stál syn díky nemoci, speciálnímu um.. no není to sranda.
Termín máš v prosinci.. jak dlouho si přítel hledá novou práci? Přivydělat si můžeš i ty. Je to těžké, ale znám maminky, co jsou s miminkem samotné a po nocích lepí svíčky..
@michalelka délka už sice není podmíněná vybráním na čtyři roky, ale z čeho jí budou vypočítávat DVZ, když je nezaměstnaná a navíc vyřazená z pracáku, to teda nevím... leda by šel na rodičák chlap, ale...
@sabinapodrouzkova já ti teda tvoji situaci vůbec nezávidím, a zároveň mi přijde, žes to tak nějak nechala "vyhnít" ty starosti o to, co kde a jak na poslední chvíli.
Hledala bych informace na kompetentních místech, třeba zrovna právě na tom pracáku, kam spadáš, případně na http://portal.mpsv.cz/soc/poradce#
Pokud tvůj přítel nedělá na černo, tak by měl co nejdřív, včera bylo pozdě, nastoupit někam, kde vydělá za vás oba.
Ty si navíc ještě musíš platit sólo zdravotní, potom za miminko asi taky, to nejsou malý částky, nechápu že jsi to nechala, nebo že jste to nechali fakticky až takhle daleko zajít.
@j.a.n.i je zajímavý, že rodičovská nesmí přesáhnout nějaký procento hrubýho výdělku, nemůže být dávka vyšší než plat, když žádný není, tak jí jen tak dají možnost bez dvz takovouhle částku? No, prosím, když to takhle je, já jsem si řešila věci coby zaměstnaná a kamarádka coby studentka, tak benevolentní k nám nikdo nebyl.
No tak to se modli, abys měla mléko a mohla kojit jinak chudák dítě. Nezlob se na mě, ale udělat si dítě ve Vaší situaci je krajně nezodpovědné.
No, tak to je docela mazec co píšeš... proč jsi to celé neřešila dřív? Proč pracovní situaci neřeší tvůj přítel? Jak to je s tím ÚP? Moc se mi nechce věřit tomu, že jsi tam jednou nepřišla, omluvila se a oni tě hned vyřadili. Samozřejmě vím, jaká jsou pravidla, ale když se včas vzpamatuješ, omluvíš a začneš fungovat, tak se s nima jde domluvit. Občas se to prostě stane i když by nemělo. Zkoušela jsi se tam s nima nějak domluvit?
Rozhodně - co je nutné - přítel by si měl najít rozumnou práci na HPP. To, že dělá na dohodu je sice fajn, ale nemá tam žádné jistoty, mohou ho vyhodit téměř ze dne na den, nemá dovolenou atd. Takže radím, aby si našel normální práci, žádnou brigádu a začal zodpovědně fungovat. Bude muset.
Vám se asi situace díky rodičáku zlepší, ale i tak to řešte!
@xxx3d Holky mají pravdu s tou částkou RP a DVZ. Není to jediný případ, tak jsou nastaveny podmínky, je víc případů, když matka z ÚP má výhodnější podmínky než pracující matka na RD. Např. i do celkových příjmů se započítávají nebo nezapočítávají jiné příjmy nebo dávky rozdílně u matek z ÚP a u pracujících matek.
@xxx3d stačí kouknout na google, což platí i pro zakladatelku dotazu.
“Ti, kdo si v roce 2017 nemohli zvolit rodičovský příspěvek, a měli tak jen variantu na 4 roky, budou moci od 1. 1. 2018 změnit/zvolit rodičovský příspěvek na kratší dobu, tedy tak, aby po celou dobu dostávali 7600 Kč měsíčně. Při částce 7 600 Kč to vychází zhruba na 29 měsíců. Více na: https://www.maminka.cz/clanek/rodicovska-dovole... “
Ale handrkovat se o tom nebudu, kvůli tomu jsem do diskuze nepřispěla a zakladatelce to akorát zamotává hlavu. 🙂
Předně, i když nemáš žádné příjmy, tak tím, že nejsi vedena na úřadu práce, musíš každý měsíc odvádět částku na zdravotní pojištění, což je tuším minimálně nějakých 1600,- ... Jinak si zaděláváš ještě na dluhy a to už se tím tuplem bude těžko pečovat o dítě... Jinak jednorázové porodné si myslím, že dostává každá, ale zatím jsem to neřešila..