Ahoj holky, od pátku začínám pracovat na dohodu, přitom jsem na rodičáku. Týká se to nočníních směn (3-4), taže s malým je tatínek. Mám to někde nahlásit nebo tak něco?
jj, nemusíš nic nikam hlásit
O rodičák nepřijdete určitě a výše výdělku se nesleduje. Jen si nejsem jistá tím, že nemusíte nikde hlásit. Źiji v tom, že jakoukoliv změnu je třeba hlásit na zdravotní pojišťovně a sociálce. Obzvlášť, pokud za vás bude zaměstnavatel odvádět zdravotní a sociální. Ale je možné, že se pletu. Tak za zavolání tam nic nedáte, tak si to raději ověřte přímo u nich.
O veškeré potřebné hlášení se musí postarat tvůj nový zaměstnavatel, pokud to bude nutné 🙂
Prý to chtějí od prázdnin zatrhnout :/
@verulevrtule A co by měli chtít zatrhávat?
@miklovka Dobry den, a co kdyz to zamestnavatel nenahlasi? Kdo pak bude popotahovany? Dekuji.
@j.a.n.i Privydelek na rodicaku. Pry to ceka jen podpis prezidenta. Uprimne doufam, ze to neprojde, asi nemalo maminek by bylo v ...
Zřejmě myslíte toto. - viz článek nekolidující zaměstnání na DPP.
@lenoulinkaa nic o přivýdělku v době RD tam nevidím, týká se pouze nezaměstnaných vedených na ÚP
@victress Oni si to asi berou tak, že si nemůžou na rodičáku přivydělat na DPP. A to není pravda. Týká se to pouze těch, co jsou v evidenci ÚP. O jiné zásadní změně, co se týče DPP nebo přivydělávání na rodičáku nevím. Právě o tomto mluvili nedávno na Primě, tak vzniká tak trochu panika.
@lenoulinkaa a odkdy to má platit? od října jdu do práce, tak mi to bude stejně už fuk, kdyby náhodou něco...
@victress Kdyžtak si pusť reportáž je to od cca 23.30 minuty
http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/zpravy-f...
@verulevrtule To je nějaká blbost, žádná taková změna není.
@j.a.n.i Nerikala jsem, ze je, ale ze se chysta...
@victress na ÚP mi sdělili, že poslední rodičák mi zašlou za červenec a na srpen by mi už nezbyly peníze, ačkoliv syn je narozen 28. srpna. a nebudu pojištěná. Rodičovský příspěvek jsem chtěla čerpat do 3 let věku. Dost jsem se tomu divila, ale tady se může stát všechno. Takže jsem si poslední rodičáky za dubem, květen, červen a červen nechala rozpočítat na 5 měsíců včetně srpna. A chodím na brigádu a syn do školky.
@verulevrtule Tak pokud by to čekalo jen na podpis prezidenta, tak už by se to jen nechystalo, ale bylo by to jak sněmovnou, tak senátem schválené. Každopádně je to blbost a nic takového se nechystá, naopak se nebude sledovatdocházka dítěte ani do 2 let. A pokud tvrdíš, že sno, tak by to chtělo doplnit relevantním odkazem.
@kaja2016 Shlédla jsem ty zprávny na primě, jak tu dávala @lenoulinkaa odkaz a musím konstatovat, že novináři jsou opravdu pitomci... protože ta změna se jak psala týká zákona o zaměstnanosti a ten řeší pouze ty registrované na UP.
@j.a.n.i Jako prisel s tim muj milostpan, a opravdu bych byla rada, kdyby to byla pitomost. Sama mam tento mesic 100 odpracovanych hodin a nevim, jak bych to bez prace delala..
@verulevrtule Pak buď v klidu - je to pitomost, to jen novináři netuší, kdo je registrovaný na UP (a tedy se to na něj vztahuje) a kdo ne... Ale jinak tedy při 100 odpracovaných hodinách měsíčně bys měla mít pracovní poměr a ne DPP, pokud to není tedy jednorázovka na 2-3 měsíce.
@j.a.n.i No, ja mam DPČ...
@victress
Raději si to zkontroluj, v tomhle státe je možné snad všechna. u prvního dítěte se mi to teda nestalo, ale u druhého syna ano. Absolutně netuším, jak peníze na rodičkovský příspěvek rozpočítavají. Fakt je, že u dcery jsem pobíbrala dvouletý rodičáka a na poslední 2 měsíce jsem měla nižší příspěvek, protože jsem už asi měla méně peněz a na to jssem navazovala PPM na syna.
@verulevrtule Tak DPČ se ta změna netýká ani u těch registrovaných na UP, změna je pouze v tom, že registrovaní na UP si nebudou moci vydělávat na DPP... s čímž upřímně já souhlasím, protože fakt nevidím důvod, proč by si měli pracovat na DPP a my ostatní jim hradit to zdravotní pojištění.
Řešila jsem něco podobného na ÚP mi sdělili, že od 2 let věku dítěte mohu dávat dítě do školky na celý měsíc a jít pracovat třeba na celý den. Výdělek se nesleduje a o rodičák nepřijdu. Synovi budou 3 a já se mák vracet do práce od září, ale musela jsem si nechat rozpočítat rodičák za poslední 4 měsíce na 5 měsíců, jinak bych byla v srpnu doma nepojištěna a zadarmo, tak si hledám brigádu.