Protože informace na webu OSSZ jsou dost polovičaté, tak mě napadlo se zeptat tady, jestli nemá někdo podobnou zkušenost nebo víc informací.
Nárok na PPM z DPČ má dvě podmínky - první je placení pojistného minimálně 270 dní za poslední dva roky. Ta je jasná, to mám pohlídané. Ta druhá je, že musí být žadatel v době žádosti aktivní v odvodu pojistného. Znamená to tedy, že kdybych nastupovala na mateřskou třeba 15. v měsíci, tak musím za období 1.-14. vykázat práci za minimálně 3500,-, aby se pojistné zaplatilo? A kdybych nastupovala od 1., tak se to počítá za ten měsíc předchozí?
Druhá věc, která mi není úplně jasná je, že na webu OSSZ se píše: "Pokud k nástupu na dávku dojde do 4 let věku předchozího dítěte u stejného zaměstnavatele, porovná se nově zjištěný DVZ s DVZ, který byl použit pro výpočet předchozí PPM. Pro stanovení nové peněžité pomoci v mateřství se použije vyšší denní vyměřovací základ." Ale ta omáčka, která je k tomu okolo vyznívá tak, že je to myšleno při stejné smlouvě jen třeba na nižší úvazek. Já jsem u stejného zamestnavatele a v podstatě na stejné pozici. Ale zatímco první PPM byla z HPP, teď by měla být z DPČ. Platí tedy to porovnání DVZ, nebo vy to bylo jen kdybych měla zase HPP?
Díky všem za názor. Na sociálku si samozřejmě zavolám, ale vzhledem k tomu, že tak jsou ženské schopné tvrdit blbosti i v jasnějších záležitostech, tak se chci ujistit i jinde...
Holky a neni to tak, ze ta smlouva na HPP jeste stale musi byt v platnosti? Resim ted neco podobneho...
@jana_zofie presne tak, musi byt stale platna a musi to byt to same zaměstnání.
@jana_zofie já se toho právě nikde nemůžu dopátrat :-/ přičítám i staré záznamy z různých online poraden a tam někde píšou že je to tak a někde že je to jinak :-/ v té jedné píšou, že záleží na tom, jestli DPČ přímo navazovala na ten vyprseny HPP nebo ne...
@kattyd tys měla teda taky DPČ mezi dětma? Nebo jen nižší úvazek na HPP?
@misak48 ja to mam podobne a jsem zvedava, co ti reknou na OSSZ. U nas jsem volala 3x, pokazde na infu jina informace s tim, ze mi to urcite presneji rekne sefka odboru ted nevim ceho, na kterou se jim me nikdy nepovedlo prepojit a na jeji klapku jsem se primo taky nedovolala a to jsem to zkousela nekolikrat. Premyslim, ze prasknu dotaz do datovky MPSV...
@jana_zofie možná to bude jediná možnost 🤷 já zkoušela volat na callcentrum ČSSZ, tam by třeba vědět mohli... Ale dneska jsem úspěšná nebyla... Budu to zkoušet příští týden znovu...
@kattyd díky za odpověď 🙂
@jana_zofie tak jsem se dnes dovolala na to callcentrum sociálky. Paní mi řekla, že vlastně neví, ale že si myslí, že by se ty DVZ měly porovnávat i tak. Ale že mi to zjistí. A asi za 5 minut volala zpátky s tím, že je to přesně tak, jak říkala @j.a.n.i a musí být HPP 😉
Jinak ještě doplním odpověď na tu mou druhou otázku, kdyby někdo hledal totéž. Že musí být smlouva v době nástupu na PPM plátna znamená, že má být zaplacené pojištění 3 měsíce před měsícem, ve kterém se na PPM nastupuje.
@misak48 Ty jsi poklad. To ovsem znamena, ze ja musim v prubehu roku zmenit typ smlouvy. HPP mam, ale tam jsem vedena na materske a mam privydelek DPP k tomu. Bohuzel to teda uz neni zase tak akutni. No coz. Nezdarilo se tentokrat, zadari se za chvili. Jen mi nekdo tu HPP bude muset prodlouzit...
@jana_zofie to mě mrzí :-/ já to taky řeším s velkým předstihem, kdoví jak to těhotenství zase dopadne... Ale pokud máš platnou smlouvu na HPP, tak tam je to v pohodě. Tam prostě pokračuješ s dalším dítětem další mateřskou na tu smlouvu a že máš k tomu DPP je podle mě jedno. U mě šlo o to, že mě během první mateřské ten HPP na dobu určitou vypršel a teď mám pouze tu DPČ :-/
Mám to taky tak, budu teď nastupovat na druhou mateřskou do 4 let prvního dítěte, HPP mi trvá a vedle toho mám DPP u jiného zaměstnavatele. Ověřovala jsem to u účetní a budu mít stejnou mateřskou jako u prvního. Aby původní HPP trval je nutné 🙂
@emamaira a to dpp mas do nebo nad 10000 mesicne? (Ptam se kvuli pojisteni)
@jana_zofie jak který mesic, ale většinou pres 10.000.
Pokud nastoupis na materskou do 4 let veku prvniho ditete, a na HPP sis vydelavala vic nez na DPC, tak PPM se ti bude pocitat z HPP jako u prvniho. Pokud mas na DPC vic, tak ti to vypocitaji z te vyssi mzdy, tak aby to pro tebe bylo vyhodnejsi. Me to mile prekvapilo, materskou u druheho jsem mela vyssi nez plat co jsem brala mezi detma jak mi to spocetli stejne jako u prvniho 🙂