PPM z DPČ a nástup do 4 let věku staršího. Máte zkušenost, více informací?

misak48
7. led 2021

Protože informace na webu OSSZ jsou dost polovičaté, tak mě napadlo se zeptat tady, jestli nemá někdo podobnou zkušenost nebo víc informací.
Nárok na PPM z DPČ má dvě podmínky - první je placení pojistného minimálně 270 dní za poslední dva roky. Ta je jasná, to mám pohlídané. Ta druhá je, že musí být žadatel v době žádosti aktivní v odvodu pojistného. Znamená to tedy, že kdybych nastupovala na mateřskou třeba 15. v měsíci, tak musím za období 1.-14. vykázat práci za minimálně 3500,-, aby se pojistné zaplatilo? A kdybych nastupovala od 1., tak se to počítá za ten měsíc předchozí?
Druhá věc, která mi není úplně jasná je, že na webu OSSZ se píše: "Pokud k nástupu na dávku dojde do 4 let věku předchozího dítěte u stejného zaměstnavatele, porovná se nově zjištěný DVZ s DVZ, který byl použit pro výpočet předchozí PPM. Pro stanovení nové peněžité pomoci v mateřství se použije vyšší denní vyměřovací základ." Ale ta omáčka, která je k tomu okolo vyznívá tak, že je to myšleno při stejné smlouvě jen třeba na nižší úvazek. Já jsem u stejného zamestnavatele a v podstatě na stejné pozici. Ale zatímco první PPM byla z HPP, teď by měla být z DPČ. Platí tedy to porovnání DVZ, nebo vy to bylo jen kdybych měla zase HPP?
Díky všem za názor. Na sociálku si samozřejmě zavolám, ale vzhledem k tomu, že tak jsou ženské schopné tvrdit blbosti i v jasnějších záležitostech, tak se chci ujistit i jinde...

kattyd
7. led 2021

Pokud nastoupis na materskou do 4 let veku prvniho ditete, a na HPP sis vydelavala vic nez na DPC, tak PPM se ti bude pocitat z HPP jako u prvniho. Pokud mas na DPC vic, tak ti to vypocitaji z te vyssi mzdy, tak aby to pro tebe bylo vyhodnejsi. Me to mile prekvapilo, materskou u druheho jsem mela vyssi nez plat co jsem brala mezi detma jak mi to spocetli stejne jako u prvniho 🙂

misak48
autor
7. led 2021

@kattyd super 🙂 já v to právě doufala (na DPČ mám prd - dělám jen pár hodin po večerech z domova), ale zmátl mě ten výklad na stránkách OSSZ... Moc díky 🙂

jana_zofie
7. led 2021

Holky a neni to tak, ze ta smlouva na HPP jeste stale musi byt v platnosti? Resim ted neco podobneho...

j.a.n.i
7. led 2021

@jana_zofie presne tak, musi byt stale platna a musi to byt to same zaměstnání.

misak48
autor
7. led 2021

@jana_zofie já se toho právě nikde nemůžu dopátrat :-/ přičítám i staré záznamy z různých online poraden a tam někde píšou že je to tak a někde že je to jinak :-/ v té jedné píšou, že záleží na tom, jestli DPČ přímo navazovala na ten vyprseny HPP nebo ne...
@kattyd tys měla teda taky DPČ mezi dětma? Nebo jen nižší úvazek na HPP?

jana_zofie
7. led 2021

@misak48 ja to mam podobne a jsem zvedava, co ti reknou na OSSZ. U nas jsem volala 3x, pokazde na infu jina informace s tim, ze mi to urcite presneji rekne sefka odboru ted nevim ceho, na kterou se jim me nikdy nepovedlo prepojit a na jeji klapku jsem se primo taky nedovolala a to jsem to zkousela nekolikrat. Premyslim, ze prasknu dotaz do datovky MPSV...

kattyd
8. led 2021

@misak48 měla jsem mezi dětmi miniuvazek HPP ale na uplně jinou pozici a i jine pracoviště, u stejného zaměstnavatele.

misak48
autor
8. led 2021

@jana_zofie možná to bude jediná možnost 🤷 já zkoušela volat na callcentrum ČSSZ, tam by třeba vědět mohli... Ale dneska jsem úspěšná nebyla... Budu to zkoušet příští týden znovu...
@kattyd díky za odpověď 🙂

j.a.n.i
8. led 2021

@misak48 Tak HPP a DPČ je každé něco jiného, takže na to se pravidlo o těch 4 letech neuplatní, to je uplatní pouze v prípadě, že stále trvá HPP a jen snížíš úvazek.

misak48
autor
8. led 2021

@j.a.n.i dobře, díky

misak48
autor
11. led 2021

@jana_zofie tak jsem se dnes dovolala na to callcentrum sociálky. Paní mi řekla, že vlastně neví, ale že si myslí, že by se ty DVZ měly porovnávat i tak. Ale že mi to zjistí. A asi za 5 minut volala zpátky s tím, že je to přesně tak, jak říkala @j.a.n.i a musí být HPP 😉
Jinak ještě doplním odpověď na tu mou druhou otázku, kdyby někdo hledal totéž. Že musí být smlouva v době nástupu na PPM plátna znamená, že má být zaplacené pojištění 3 měsíce před měsícem, ve kterém se na PPM nastupuje.

jana_zofie
11. led 2021

@misak48 Ty jsi poklad. To ovsem znamena, ze ja musim v prubehu roku zmenit typ smlouvy. HPP mam, ale tam jsem vedena na materske a mam privydelek DPP k tomu. Bohuzel to teda uz neni zase tak akutni. No coz. Nezdarilo se tentokrat, zadari se za chvili. Jen mi nekdo tu HPP bude muset prodlouzit...

misak48
autor
11. led 2021

@jana_zofie to mě mrzí :-/ já to taky řeším s velkým předstihem, kdoví jak to těhotenství zase dopadne... Ale pokud máš platnou smlouvu na HPP, tak tam je to v pohodě. Tam prostě pokračuješ s dalším dítětem další mateřskou na tu smlouvu a že máš k tomu DPP je podle mě jedno. U mě šlo o to, že mě během první mateřské ten HPP na dobu určitou vypršel a teď mám pouze tu DPČ :-/

emamaira
11. led 2021

Mám to taky tak, budu teď nastupovat na druhou mateřskou do 4 let prvního dítěte, HPP mi trvá a vedle toho mám DPP u jiného zaměstnavatele. Ověřovala jsem to u účetní a budu mít stejnou mateřskou jako u prvního. Aby původní HPP trval je nutné 🙂

jana_zofie
11. led 2021

@emamaira a to dpp mas do nebo nad 10000 mesicne? (Ptam se kvuli pojisteni)

emamaira
15. led 2021

@jana_zofie jak který mesic, ale většinou pres 10.000.