Ahoj holky,
Po hledání na netu a zjišťování informací jsem z toho mimo. 😃
Doma padá téma mimčo a tak zjišťuji, je to s nárokem na PPM a RD teď . Pracuji rok a 4 měsíce v jedné firmě,smlouva mi končí 31.12. 2021. Nicméně mi moje vedoucí tvrdí, že kdybych letos otěhotněla, nemám nárok na PPM, z důvodu toho, ze loňský rok, jsem byla bohužel v první vlně tři měsíce s dětmi doma, poté v létě jsem mela pretrhané vazy, tudíž 6 týdnů neschopenka, v říjnu do listopadu pak 3 týdny s Covidem doma.
Jak by to tedy bylo, mela bych narok na PPM a následně na RD? Lze případně řešit RD přes přítele?
Popřípadě měla bych nárok na PPM, ikdybych skončila v práci třeba během 2-3 měsíců? Bohužel situace s vedoucí začíná být psychicky vyčerpávající, vedoucí se po mně vozí, hází vse na mě . Nějakou dobu jsem uvažovala,ze skončím i z důvodu nízké hodinové mzdy a opravdu psychického teroru vedoucí. Jak by to tedy prosím bylo, kdybych tedy otěhotněla? Popřípadě mela bych nárok na podporu, kdybych skončila sama? Tím pádem, by se pak na mě ale nevztahovala ta ochranná lhůta, ze? Moc se v tom nevyznám, na děti jsem měla pouze RD, protože jsem předtím nepracovala. Moc děkuji za odpovědi.
@lalolita no, paní vedoucí je mimo, asi není účetní, že? Účast na nemocenském pojištění máš po dobu trvání zaměstnání. A to tedy i dny, kdy jsi na neschopence nebo Očr. Jako účast na nemocenském pojištění se dokonce počítá i doba na rodičovské dovolené, kdy nepracuješ, a dokonce i doba, kdy máš v práci neplacené volno. Takže v tomto ohledu buď bez obav. Navíc o zamítnutí nároku na mateřskou nerozhoduje vedoucí, ale sociálka na základě vyplněného formuláře vaší účetní.
@alilali ne, nemusí, já taky nejsem, ale pozice vedoucího ještě neznamená, že dáma ví, která bije stran nároku na mateřskou. A tadyta zjevně neví. Pokud by účetní byla, bylo by pochopitelné jí důvěřovat, ale pokud není, tak bych si z toho, co říká, nic nedělala. To je vše, co jsem tím dotazem chtěla naznačit 😉
Pro nárok na mateřskou musíš mít účast 270 dnů na nemocenském pojištění během posledních dvou let. Do této doby se počítá i neschopenka, Očr. Kdyby to tak nebylo, nechodilo by tolik ženských na rizikáč.
Pokud skončíš, musíš nastoupit na mateřskou dovolenou v ochranné lhůtě, která je u tebe 180 dnů.
Na následnou RD (tedy rodičovskou dovolenou) máš nárok jen v případě, že budeš zaměstnaná. Na rodičovský příspěvek budeš mít nárok vždy, ať se stane cokoliv.
Kombinaci s podporou nevím, jaký tam jsou omezení.