Zdravím maminky,
chtěla bych se zeptat ohledně peněžité pomoci v těhotenství , pokud mám termín porodu 12.1.2019 a stále pobírám rodičovský příspěvek a jsem doma s prvním dítětem , tak mohu si zvolit termín na ppm 11.12.2018 ? Gynekolog říkal , že ano ,tak jsem to tam napsala a odevzdala to mému zaměstnavateli a potom doma jsem si to znovu ty týdny spočítávala, tak mne to vyšlo na 5 týdnů nikoliv 6 týdnů :( . Byl by z toho problém?
Děkuji za odpovědi a přeji hezký víkend 🙂 .
Ahoj, jestliže máš nárok na PPM, tak musíš nastoupit na PPM nejdéle 6 týdnů před porodem (jinak zbytečně přicházíš o peníze z mateřské). Ničemu jinému to myslím nevadí. Jde o to, jakou výši máš PPM. Pakliže je větší (což asi bude), než-li rodičovský příspěvek, tak bych nastoupila na mateřskou 30.11. Nevím, kdy jsi odevzdala zaměstnavateli papíry na mateřskou, ale třeba je ještě neodeslal na OSSZ.
Normálně bys měla nastoupit 1. 12., pak budeš krácená.
@vikinkav Takže by to nebyl problém potom na úřadě práce až mne skončí ppm nebo na sociálce ? Gynda to nějak spočítal a řekl , že by to šlo nastoupit 11.12. a já to hned vyplnila a předala zaměstnavateli , který to už odeslal 😥. Doma jsem to znovu přepočítávala a vyšlo to cca těch 5 týdnů nikoliv 6 týdnů právě.
@lenoulinkaa já už jsem ten formulář předala zaměstnavateli :(
@marry16 tak si oprav nástup na 6 týdnů před. Asi je lepsi mít ppm než rodicovsky příspěvek. Ta bývá vyšší.
@lenoulinkaa Ale ono to už je poslané , tak mám smůlu
@marry16 oni se jim to stejně nebude líbit a budou to chtít opravit. Normálně by to měla účetní přepočítat a říct, že takhle ne. Jinak bych řekla, že je dost aktivní a poslala to tam skoro měsíc dopředu.
a neupravil ti i termín porodu? Že by ti ho na tom papíru pro PPM posunul, aby si byla v té lhůtě 6 týdnů? Pak už nikdo nezkoumá, kdy si skutečně porodila...
@bublinka2015 Právě, že ne bublinko.
@marry16 smankote nemas smulu. Pokud firma ma externi ucetni, pochybuji, ze hned ten den perspnalistka letela a posilala dokument, ktery ma jeste furu casu, mzdivce. A pokud ano, taky se nic nedeje,.zavolaji mzdovce a ok, max budes muset prinest novy papir. Ale spis si myslim, ze ten stary Ti vrati a Ty si to prepises (anebo to nebudou hrotit a prepisou si to sami). Navic, pokud je mzdovka k cemu, sama.upozorni, ze uveden termin na papire je hovadina. Nestresuj se, neni proc. V pondeli zavolej do prace a vyres nesrovnalosti 😉
@marry16 rodicak Ti v prosinci padne tak ci tak, zalezi jak vysoky mas rodicak a jak vysokou budes mit ppm, min.pomerna cast rodicaku propadne. Nevim, jak mas stare starsi ditko, skoda, ze sis rp.nerozlozila, abys ho vycerpala do listopadu, ale nekdy to nejde no...
Tak to mate marnou mzdovku 😉 mno... bude treba to resit s cssz
@priefi No ona je celkem pomala ,ale asi co se tyce posilani formulari, tak asi hodne akcni typ 😁..A mam to hlasit uz ted na tom pracaku ? Nebo az mne prijde dopis od socialky? Ptala jsem se nasi ucetni a rekla mi : Nevim, zeptejte se na socialce , tak uz aby bylo to pondeli 🙂 .
@marry16 rekla bych ze tim padem celkove dostanes o 1 tyden ppm mene, proste ti ho neproplati. Je to stejne jako kdyz jdes na materskou treba s prvnim a chces zustat dele v praci nez tech 6 tydnu pred porodem