Mohu nastoupit na MD později? Pokud to zdravotní stav dovolí ráda bych pracovala co nejdéle do porodu. Jak to je pak čerpáním MD po dobu 28 týdnů? Počítá se tahle lhůta od předpokládaného nástupu na MD (6-8 týdnů před porodem) nebo od skutečného nástupu na MD?
Nutno nastoupit nejpozději 6 týdnů před porodem
Holky a co kdyz nastoupim 6 tydnu pred TP, ale porodim treba uz za 3 tydny?? To je ok, nebo mi to taky nejak zkrati? 😂
@kackaw to ničemu nevadí. Nastup byl dle termínu.
@jennisek můžeš nastoupit v podstatě kdykolik ale když nenastoupis nejdéle 6 týdnu před porodem, tak se materska o to krátí.
Já jsem teď na rodicaku, ale čekáme druhé a na mateřskou bych měla nastoupit 31.3.,ale kuli dovybrani rodicaku jsem si dala nástup 1.4.. Je to Jeden pitomý den a už jsem byla upozorněna, že se to o ten jeden den zkrátí.
Krátí se období čerpání MD. Můžeš klidně dál pracovat i po nástupu na MD, jen ne v pracovním poměru, na základě kterého čerpáš MD. Tedy buď pro jiného zaměstnavatele (účetně jiného) nebo pro stávajícího zaměstnavatele na základě jiného pracovního poměru (důležité je odlišné vymezení pracovní pozice a pracovní náplně). Zda-li se jedná o pracovní poměr vzniklý na základě pracovní smlouvy, DPP nebo DPČ je pak už jedno...
já myslim, že musíš nastoupit nějak v období 6-8 a když dýl, např. jen 4, tak že se ti pak nějak krátí mateřská, ale nevím to na 100%. Určitě Ti to odpoví někdo zkušenější 🙂