Když budu žádat o porodné na 2. dítě. Jaké všechny tiskopisy budu potřebovat pro sebe a partnera. Partner pracuje a určitě bude dokladat příjmy, já jsem před porodem byla na rodičovské dovolené . Jsem už s těch úřadu zmatená 🙂
@verusakusak je to na netu ke stahnuti 😉 ja budu dokladat alimenty a nemocenskou...
@lenka56501 já teda nevím, rodila jsem v době, kdy se na druhé dítě porodné nedávalo, ale není náhodou porodné sice fixní částka, ale ne pro všechny, ale zase jen pro ty, co splní podmínku x násobku životního minima? proto to dokládání příjmů? mě to přijde logické
porodné na druhé dítě dělá 10.000,- a rodina nesmí přesáhnout příjem 2,7 násobku ŽM
U druhyho ditete zalezi, kolik je prvnimu, nad sest let se to mirne zvysuje 😉 U nas to je myslim do prijmu kolem 26 tisic, ja mam alimenty a PN( minimalni) a pritel je OSVC, ale bez prijmu, takze se mu bude pocitat 50% prumerne mzdy, takze se vejdem, o chlup, ale jo 🙂
Ale myslim, ze rodicak se do prijmu nepocita u zeny 😕
@lenka56501 Jak jsi na to přišla, že je porodné pro všechny? Omlouvám se, ale to je opravdu vtip dne, ne-li měsíce. Nárok na porodné se odvíjí od příjmu, opravdu se nejedná o nárokovou dávku.
@blahova_andrea tak asi ano.Ja dostala porodne na dve deti v roce 2003 a 2007.Tak si to uz nepamatuji,ze bych neco takoveho dokladala.
@lenka56501 plosne porodne je uz davno zrusene, jeste do minuleho roku bylo jen na prvni dote, ted od 2015 je i na druhe, ale jak pisou holky, je to pro lidi, co nemaji dostatecne vysoke prijmy 😝 no tez nejsem nadsena, ze jsem se zaradila mezi socky 😅
@lenka56501 no já nedostala ani na jedno, ale stejně vím, že dokládat se musí 😉
@blahova_andrea ja mela jeste tech 17000, jak bylo 😅
@blahova_andrea zadala jsem naposledy pred osmi lety,tak jsem taky asi nejspis neco takoveho dokladala.Clovek si to u napamatuje,ale dostala jsem porodne tenkrat na obe deti.
@lenka56501 protoze v roce 2007 to jeste byla plosna davka, mozna jeste v 2008, ale pak uz ne 😉
@sisstin tak proto 🙂
@lenka56501 ja jsem taky na prvni mela porodny automaticky a jeste zrovna to byla ta nejvyssi castka, jaka kdy byla... Ted me prekvapilo, ze budu mit narok i na druhe, je to docela novinka a bohuzel pritel odesel z velmi dobre placene prace, aby si zil svuj sen, ktery se mu zatim nerozjel, takze se radime mezi socky a narok mit budem 😝
@sisstin skoro závidím. to ani nevím, že bylo 😅 já byla u prvního pracující, takže moc bohatá, u druhýho nebylo porodný na druhý dítě, tak jsme utřeli, ač bychom ty peníze potřebovali a do tabulek se vešli, protože s penězma jsme na štíru
@sisstin v roce 2003 jsme dostali porodne 9000kc a v 2007 13000kc
@lenka56501 ja mela v 2007 17000, oni to prave hned pak zvysovali, ty mas o chlup starsi dite nez ja koukam...
@sisstin je fakt,ze jsem se po tom nikdy,nikde nepidila.Papiry nam dali,my vyplnili a co dali,dali... 🙂
@lenka56501 tak to jsi s tím porodným docela slušně zaspala dobu😀
Průměrný pár na porodné nedosáhne, natož ti co mají vyšší příjmy. Já na porodné také nedosáhla, asi kupuju kočárek a pleny levnějí než lidé z finančně slabších rodin které na dávku dosáhnou...
@veri0007 ono stačí mít blbější období, páč se to počítá za kalendářní čtvrtletí před porodem, kdyby se to počítala třeba o půl roku, tak se nevejdem ani omylem, to přítel měl jenom jeho plat mnohem vyšší, než má být příjem obou, bohužel ted je situace taková, jaká je a my se vejdem...jsem taky překvapená, že na to mám nárok, řekly mi to holky, jinak by mě vůbec nenapadlo to ani zjištovat 😔
@sisstin a teď koukám, že to bude Justýnka 🙂 gratuluji. krásné jméno
@sisstin Plosne to bylo i v roce 2009 😉 ...jen uz netusim kolik😀.
@halina0101 jj, já nevim přesně, jen vim, že se to z těch 17500 pak snížilo a pak to zrušili úplně 😝
jinak kdyby synovi nebylo už skoro 8, tak se nevejdem, ted to vyjde jako chlup 😕
@sisstin Ja mam pocit, ze to bylo kolem 13-14000.
Tak fajn, ze vam to vyslo, zvlast, kdyz to potrebujete.
Me se v 1.tehu zadny prijem nepocital,protoze jsem zadny nemela,studovala jsem a druhe tehu jsem s rodicakem navazovala.
Na treti por.neni a snad bude i ctvrte mimi.
@lenka56501 dřív se žádný příjem nepočítal, prostě měla jsi dítě = dostala jsi porodný, at jsi měla příjem 5 nebo 50 tisíc. Ted je to odstupnované tím příjmem 😉
@halina0101 tak neříkám, že by jsme bez toho porodnýho umřeli hlady, ale jako hodí se to no 😉 kor, když nic od nikoho na mimino nedostáváme, všechno si platím sama, takže jako finanční injekce to bude fajn, i když bych mnohem radši byla, kdyby jsme nárok neměli 😅
@lenka56501 OT-ale fakt obdivuji tu odvahu byt pak ve skoro ctyriceti bez praxe.
Na to jsem srab, ale ctvrteho sviste preju 😉 .
@sisstin Chapu, ono se to sejde a pomuze.
Myslim si,ze papiry o prijmu potrebovat nebudes.Na co?Castka porodneho je pevne stanovena a kazda maminka ji dostane.Papiry ti na dannem miste daji.Musis dolozit rodny list ditete,ale predpokladam,ze si zadost o porodne podas zaroven se zadosti o pridavek na dite.