Prosím, asi jsem blbá, ale potřebovala bych dovysvětlit jednu větu týkající se porodného na 2. dítě. Jde o toto: "Nárok na porodné je vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v kalendářním čtvrtletí předcházejícím kalendářnímu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, musí být nižší než 2,7násobek životního minima rodiny." Jde mi o to, co se považuje za příjem v rodině. Počítá se tam můj RD, MD i čistý měsíční příjem manžela? Nebo co všechno konkrétně? Momentálně jsem na RD s prvním dítětem, 9.2.2016 nastupuju na MD s druhým a termín porodu mám 23.3.2016. Děkuji a omlouvám se za debilní dotaz 😀
Pocitaji se veskere prijmy rodiny tvuj RD pokud by jsi byla na MD tak i manzeluv plat 🙂
@812014 Pocita se cisty prijem ale pozor pri podani zadosti se nejdrive spocita zivotni minimum na rodinu a zapocitavaji se deti to znamena tvoje 1 dite i to druhe co se ti narodi .Na netu je mozne najit si kalkulacku kde se da spocitat ziv.minimum rodiny a zda mas narok na porodne ci ne
Pokud porodis v breznu, tak se pocitaji prijmy za rijen, listopad, prosinec jak manzelovy, tak tvuj RP
@812014 Nevím, kde to zde přítomné vzaly, ale rodičovský příspěvek se do příjmu nepočítá - https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/porodne
RD se opravdu nepočítá, i když to pracovnice úřadů rády tvrdí, i mně to tvrdila, dokud jsem jí neupozornila na odkaz od Elišky výše.
@nat
@slovakovalucie
@eliska_z
Takže když to shrnu. Pokud porodím v březnu, tak se do příjmu mé rodiny bude počítat za říjen, listopad a prosinec pouze čistý příjem mého manžela ze zaměstnání. Já kromě RD neměla žádný jiný příjem (a ten se do toho nepočítá) a manžel žádný další vedlejší příjem taky nemá.
A co Vyzivne na 1. dite a pridavek na dite ? To se zapocitava? Jde mi o to, ze otec 1.ditete neplati cely dcerin zivot vyzivne a aby nesel do vykonu trestu, tak jeho matka za nej cast uhradila. Bylo to tedy dluzne vyzivne.... budou mi ho zapocitavat do prijmu na porodne? Dceri budou v breznu 4 a jsem na RD. Diky za rady 🙂
Mě by zajímalo jestli se do porodného započítává i partner, který se mnou nežije, ale je zapsaný v RL. Slyšela jsem, že pokud je v RL, počítá se automaticky i jeho příjem, ale přijde mi to jako nesmysl. Nevíte někdo jak to je v tomhle případě?
@meksykanka obnovuji diskuzi a zajimala by me odpoved na posledni otazku, pokud nekdo vi, dekuji a pekny den
Ještě doplním, že zatím máme jedno dvouleté dítě (to, se kterým jsem nyní na RD).