Dobrý den, potřebovala bych radu zkušenějších
Čekáme druhé dítko, které se narodí v říjnu, tzn. že čtvrtletí které je pro nárok na porodné rozhodující je červenec, srpen, září. ALE počítá se jako červenec výplata za červen, která vlastně přišla v tom červenci nebo výplata za červenec kterou dostane manžel v srpnu, tím pádem nám rozhodují příjmy ze srpen, září, říjen? Snad se ptám srozumitelně... Já jsem na RD, takže mě se příjmy netýkají (stejně už mám částku vyčerpanou), ale v říjnu už dostanu mateřskou a ta už by se do příjmu rodiny počítala...?
@blahova_andrea děkuju, takže teda peníze které přišly na účet červ.-září. A ta moje říjnová mateřská na to nemá vůbec vliv
@elinka89 přesně tak
Nam ucetni vyplnovali penize,ktere nalezi za ten mesic,ne ten predchozi.
Holky a jak oni si overuji ty prijmy? Ja tam napisu alimenty plus PN, jak dokazu, ze opravdu tolik mam? Pritel je OSVC a nevydelava nic a pry by tam teda mel napsat castku 50 % prumerne mzdy, ale furt nechapu, kde oni maji to overeni, ze to tak opravdu je?
@sisstin musíš doložit naprosto všechno, to si nemůžeš vyplňovat sama. tam musí být vždy razítka od příslušných institucí, které ti ty peníze vyplácí. v případě alimentů teda musíš doložit nějaký to soudní rozhodnutí, na základě kterého je ti to placené. PN myslím vyplní OSSZ, která ti ji vyplácí. mzdu zas vyplňují účetní v práci. co se týká OSVČ, tak v tom se nevyznám. ale jako OSVČ snad musí podávat daňové přiznání, takže se to dá dohledat přes finančák, ne? no jako porodné jsem nežádala, tak přesně nevím jak ty papíry vypadají, ale všechno, co jsem kdy žádala na SSP, tak bylo potřeba nechat vyplnit a orazítkovat a nebo si to vyplnit sama, ale potom doložit rozsudkama, smlouvama, výpisama atd.
@blahova_andrea no od "podnika" od brezna, takze zadne jeste nepodaval. Proste ma jen ZL, plati si odvody a to je cely, vydelek nema zadny doklad o vysi priznaneho vyzivneho mam, popr., muzu dat vypis z uctu a teda s tim dokladem o vysi prijmu budu muset zoetne na socialku, aby mi to potvrdili?
@blahova_andrea no a nekde jsem vycetla, ze OSVC bez prijmu proste uvadi prijem 50 % prumerne mzdy, i kdyz realne nema ani fň
@sisstin no díky tomu, že nemá příjmy, tak ti asi někdo řekl těch 50% průměru. v tom se fakt nevyznám. průměrná mzda je asi jasná, takže tu dokládat nebudete. spíš asi to, že podniká a nemá ty příjmy fakt nevím. na alimenty určo nestačí výpis z účtu, musí být ten rozsudek nebo něco úředního, na základě čeho ti to ex platí. až půjdeš o rodičák žádat, tak vezmeš vyplněný formulář a k tomu všechny ty doklady, co musíš dokládat a paní si to tam projde a okopíruje a založí k té tvé žádosti. pak ti dojde vyjádření zda ano či ne. já třeba na sociálce ani nebyla. dá se tam zavolat a domluvit se s tím pod koho spadáš zda by ti to poslali poštou
já to řešila dokonce přes mail. oni tam ty formuláře mají, takže ti vyplní tu svoji část a pošlou ti to a zbytek si tam pak vyplníš sama, jako tu hlavičku a tak. ale nevím zda je to tak běžné všude nebo jsem jen kápla na ochotnou hodnou úřednici
@blahova_andrea u nás ještě bude na houno, že budu odstěhovaná 70km a sociálka je dle zaměstnavatele, takže zas jezdit s tím sem, ale tam by mělo jít o jedno razítko no, že jsem za to kalendářní čtvrtletí od nich dostala tolik a tolik měsíčně, rozhodnutí o svěření dítě do péče a výše alimentů samozřejmě mám. Spíš fakt nevim, jak to OSVČ, prostě přítel nemá už od března příjem žádný, žije z toho, co měl našetřenýho a ještě si z toho platí ty odvody, aby teda měl hrazený sociální a zdravotní a ŽL aktivní. Hele, a počítá se do toho příjem třeba ze spoření? Páč ted mu přišlo asi 20. tisíc
Je to 3 mesice co jsem to resila a i kdyz manzel nema prijmy napsala tam pani na socialce pro osvc stanoveny prijem a to 12500,- kc. Bez jakehokoliv zajmu jak to opravdu je. Pry to tak maji stanoveno.
@sisstin jj, je to podle zaměstnavatele. ale právě proto si myslím, že to v klidu vyřídíš na dálku příjem ze spoření? to teda nevím co má za spoření, že mu jen tak přišly peníze
no musíš mrknout na ty papíry. třeba na posouzení příspěvku na bydlení se počítají i příjmy z pronájmů, důchody, výsluhy...prostě všechno, co do domácnosti to čtvrtletí přiteklo, ale u porodného nevím, to jsem nikdy nevyplňovala, já neměla nárok ani u jednoho. ale tak to uvidíš v těch kolonkách tam, jak moc je to podrobný, ne?
@blahova_andrea no měl nějaký spoření, který mu ted skončilo, nevím, zda z bývalý práce ještě něco nebo co to bylo jj, už to jdu študovat
@elinka89
Ahoj můžu vědět jak jsi dopadla? Konkrétně mě zajímá jestli započítávali do příjmu tu tvoji mateřskou, která náležela za září, ale vyplacena byla v říjnu. Študovala jsem trochu ten zákon a některé druhy příjmů se počítají do období, kdy byly zaúčtovány a jiné zase za období kdy byly vyplaceny. Pak se v tom vyznej. Díky
@matka_roku Ty jo, tak to už si nevzpomínám... Ale manžel si myslí, že ta moje mateřská do toho nešla. Ale nechci kecat
@elinka89
I tak díky
Zdtavim mam dotaz. Pocita se do vypoctu alimentu i vysluha nebo duchod?
jde o peníze, který ten daný měsíc dorazily do domácnosti
nejde o to, kdy na ně vznikl nárok, že jsou to peníze z minulého měsíce.