Porodné dotaz. Podle čeho se počítá, určuje?

5. lis 2020

Holky, kdyz mam trvale bydliste u mamky, s partnerem se spolu budem stehovat cca za rok. On u me mamky nezije jen tu obcas prespi a trvale bydliste ma nekde jinde. Termin mam v lednu. Chci se zeptat, porodne se pocita z prijmu me a partnera? Nebo z prijmu meho, mamky a osob zijicich s nama (mamkou). ? Partner uveden v rodnem liste samozrejme bude, ale prijde mi jako blbost to pocitat z prijmu nas dvou kdyz spolu nezijem. Dekuji za odpoved.

jitka_cv
5. lis 2020

Ty a otec dítěte.

darinka84
5. lis 2020

Ty a otec dítěte, přesně tak... A nárok má ten kdo nepřekročí nějakých 28 tisíc měsíční příjem.. Dohromady vás obou..

aanisecek
5. lis 2020

To je zajimavej dotaz 🙂 jestli nevadí,tak se přidám a zeptám se
Když jsem samoživitelka,tatínek zatím udán nebude..skrz broblemu s rodným listem.takze řešit se to bude až po porodu ..soudně.
Termín mám v únoru a jsem na nemocenské.mam nárok na porodné?

lachtanice86
5. lis 2020

@darinka84 mohu se vetrit s dotazem? Počítá se do příjmu RP?

autor
5. lis 2020

@aanisecek pry kdyz otec neni uveden v RL a pak se dodatečně napise, tak se ty penize musi vracet.. ze si to hlidaji, protoze by to tak delal kazdy

autor
5. lis 2020

@lachtanice86 pry ne 😄ale nevim to jiste

lachtanice86
5. lis 2020

No tak to by bylo ok, alespoň na druhé

jitka_cv
Autor odpověď smazal
Zobraz
jitka_cv
5. lis 2020

@lachtanice86 počítá se i rodičovský příspěvek
Jaké příjmy se započítávají při nároku na porodné?
Do rozhodných příjmů pro nárok na porodné se započítávají příjmy:

z pracovní činnosti (zaměstnání, práce na dohodu)
z podnikání
z kapitálového majetku
z pronájmu
z nemocenské
ze starobního důchodu
z invalidního důchodu
z podpory v nezaměstnanosti
z rodičovského příspěvku
Do příjmů se naopak nezapočítávají přídavky na děti a vratka na dani.
https://www.finance.cz/531246-zmeny-u-porodneho/

aanisecek
5. lis 2020

No ale..když je tatínek miminks potom napsaný do rodného listu,ale nebydlí snami? To pak teda nemám taky na nic nárok jo😟

takyjedna
5. lis 2020

@lachtanice86 Driv se rodicak do prijmu nepocital, od letošního jara uz se počítá..

jitka_cv
5. lis 2020
lachtanice86
5. lis 2020

@takyjedna aha, doprde...

darinka84
5. lis 2020

@lachtanice86 počítá. od února myslím tohoto roku

martaskaaa
5. lis 2020

@aanisecek Ale otce má, který vydělává a měl by se podílet na koupi výbavy. Že s vámi nebydli je jedno.

aanisecek
5. lis 2020

@martaskaaa ano jasný..jen tohodle se nějak zúčastňovat nechce.takze ho budu dávat k soudu ale až po porodu bohužel.

martaskaaa
5. lis 2020

@aanisecek Když se nechce účastnit ani pomocí na koupi výbavy, proč chce být v rodným listu?

aanisecek
5. lis 2020

@martaskaaa do rodného listu chci dát já ne on a chci pro to abych měla alimenty jinak nemám nárok na nic

martaskaaa
6. lis 2020

@aanisecek Aha, to chápu, pokud on nechce nic, je to blbé 🙄