Ahojky holky, měla bych otázku....
Máme 19 měs syna, rodičák končí někdy příští rok....jak to funguje, když bych otěhotněla a porodila dřív, než skončí původní rodičák?
Děkuji moc
@zuzka3112 tak to určitě nenechám propadnout....a jsem povinna to oznámit na úřádě, že čekám druhé?
@hankatrdlinka to si nejsem jistá... Ale určitě pak budete podávat žádost o řidičák, tak to bude logická návaznost... Pokud jste zaměstnaná, tak v zaměstnání asi zase nahlásit, případně pokud jste UP, tak pro jistotu také... Kamarádka to s tím rodicakem řešila minulý měsíc právě 😊
@zuzka3112 ok....děkuju 🙂
@hankatrdlinka Koukám, ze tu jsou zas scestné informace. Jsi zamestnana? Mela jsi u prvního nárok na mateřskou?
@xpila ano, měla jsem mateřskou, nejsem už zaměstnaná
@zuzka3112 jj, rovnou na rodičák...to je jediné, co vím
Pokud byl u prvního dítěte nárok na mateřskou a porod dalšího dítěte bude během rodičáku, pak vzniká opět nárok na mateřskou a následně až rodičovský příspěvek. Nevyčerpaný rodičovský příspěvek propadá. Nástup na mateřskou je potřeba nahlásit na ÚP, aby nedošlo k neoprávněnému čerpání.
@christtina i když nejsem už zaměstnaná? takže si to nemůžu navýšit? To bych pak musela vracet?
takže se zeptám...když se narodí další dítě, tak to zaniká, ale do té doby to pobírám, ne? Protože dítě narozené není, takže to navýšené být může...až se narodí, tak začnu znovu?
Chápu to správně? Právě zkoušíme druhé, tak ať vím, co a jak...děkuji moc
@hankatrdlinka je to přesně, jak píše @christtina , a tento výše uvedený dotaz+odpověď také. Navýšení záleží na výši denního vyměřovacího základu.
Já si šla na ÚP rodičov.příspěvek navýšit, když jsem u druhého těhotenství dostala průkazku, právě z nějakých zhruba 7000 na 11500Kč, což je maximum.
Pokud se přesto nestihne do porodu druhého dítěte příspěvek (celou částku 220000Kč) vyčerpat (např. děti narozené brzy po sobě), nevybraná částka bohužel propadá, a na druhé dítě se čerpá nový RP, dalších 220000kč.
Vše se musí nahlásit na ÚP včas.
@olusenka já hlavně chtěla vědět, jestli to vůbec jde...aby mi prostě neřekli, čekáte druhé, tak máte smůlu, do porodu budete dostávat částku, kterou máte doposud...
Takže si to můžu navýšit, to je fajn...děkuju moc
@christtina Není to tak. I když byl nárok na mateřskou u prvního, neznamená to, že je automaticky nárok na mateřskou u druhého.
@hankatrdlinka Nárok na druhou mateřskou už mít nebudeš. Do dne porodu druhého ti poběží RP na první, ode dne porodu budeš mít RP na druhé. Pokud si RP na první můžeš zvýšit (tj. měla jsi dostatečně vysoký příjem), tak si ho zvyš, abys ho stihla vybrat. Co vybrat nestihneš, to bohužel propadá.
Samozřejmě vše musíš včas hlásit na ÚP - je tvoje povinnost oznámit druhé dítě.
U druhého budeš mít automaticky 4letou variantu RP. Jedině, kdybys plynule přešla z prvního RP na druhý, tak si budeš moct RP zvolit až do výše 7600 Kč sama. Pokud bys chtěla víc, tak jedině přes otce dítěte, pokud on splňuje podmínky pro mateřskou.
Holky,tak jsem tam zašla....vyplnila papír a šla...na nic se neptali, všechno v pohodě....
@hankatrdlinka Na co by se taky měli ptát?
@j.a.n.i to netuším
@xpila pokud bude vše ok, druhé se narodí v prosinci a po zvýšení RP mi to končí v lednu, ale v ůnoru přijdou ještě peníze....ale podle mě v lednu dostanu ještě za prosinec a pak nic
a ta 4 letá varianta je kolik Kč? Nezeptala jsem se, zapomněla jsem....je to podle příjmu, co jsem měla, nebo je to částka pro všechny stejná? Moc děkuji za pomoc....jsem vděčná
@hankatrdlinka dle mě pro všechny stejná. 220tis děleno počty měsíců za ty dané roky...
@hankatrdlinka 4letá varianta není podle příjmu, ta je automaticky pro všechny stejná, tj. 7 600 Kč do konce 9. měsíce věku a následně ve výši 3 800 Kč do 4 let věku dítěte.
@zuzka3112 U 4leté to tak není.
@xpila to snad ne? A co jako budu dělat se 4000???? Tak to je síla teda....hnus..zajímalo by mě, jestli to tak mají všichni....i naši spoluobčané ☹
@xpila jako nevím, jestli mám brečet nebo se smát....ale popravdě mám slzy v očích....
@xpila musím si to zajít zjistit...ale každopádně děkuji
@hankatrdlinka myslím, že je to tak, že co nevycerpate, propada a začněte pobírat částku 220 tis od začátku znovu. Proto většina maminek pak navyšuje, aby zbytečně penizky nepropadly státu...