Ahojky maminky mám takový dotaz, u mého současného zaměstnavatele mi končí smlouva. A byla jsem se ptát na úřadu práce ptát zda se mám přihlásit, bylo mi sděleno že nemusím protože jsem v ochranné lhůtě, ale řekla mi at si pak zažádám o podporu v nezaměstnanosti až budu na mateřské/rodičovské - že to budu mít jako příjem navíc. Nemáte někdo s tím prosím zkušenosti? Kdy si o to zažádat? Děkuji moc
@romanavitkova to je pekna blbost, co ti rekla. Podle me nemuzes pobirat mateřskou a k tomu podporu zaroven. Bud se staras o dite a mas nárok na mateřskou nebo zadas o praci a mas nárok za určitých podmínek na podporu. Prihlas se na UP po skonceni PP (at mas aspoň hrazeno ZP) a muzes pobirat podporu nez nastoupíš na mateřskou, když ti to vyjde v ochranne lhůte.
Mě zase bylo řečeno, že jako těhotnou mě nikdo nezaměstná, tedy z pohledu ÚP nejsem uchazečem o práci a tudíž nemám nárok na podporu v nezaměstnanosti. Je otázkou, jestli by se nevyplatilo po skončení PP jít na nemocenskou a to až do doby nástupu na mateřskou, tzn. po skončení PP do 7 dnů nastoupit na nemocenskou, pobírat tedy nemocenskou a pak přejít rovnou na mateřskou. Poradila bych se ale určitě ještě s někým na sociálce, kde by Ti měli říci, jaká varianta je pro Tebe nejvýhodnější....
@luj89 po rozumné dohodě napíše nemocenskou téměř každý lékař. Já se také dostala do nepříjemné situace , kdy to vypadalo, že s prckem zůstaneme bez peněz. Když jsem situaci popsala obvodní lékařce, tak s neschopenkou neměla problém a gynekolog si mě pak vzal do péče a s neschopenkou pokračuji u něj.
@antakka taky moznost, ale to by ji doktor musel uznat práce neschopnou s nejakymi komplikacemi. Taky dobrou blbost ti rekli, proc jako by jsi jako tehotna nemohla byt evidovana na uradu práce? Snad jsi tehotna, ne lezak nemohouci. Je plno praci, kde se třeba pracuje hlavou a tehotenstvi se při tom nevylucuje, i třeba kdyby to bylo na dobu určitou jako zaskok za nemoc ci tak. Kazdopadne si myslim, ze v te době je potřeba platit ZP a pokud nebude si hradit sama, neschopenka nebo evidovana na UP, vznikne v tom mezidobi nedoplatek u ZP.
@antakka Ano, děje se to, ale asi bych to moc nerozšiřovala, ,,nechlubila" se tím a neradila to. I lékař tím na sebe bere velké riziko. Je to trochu jako radit někomu ať se zaregistruje na pracáku a pracuje na černo. Taky se to finančně vyplatí, ale je to prostě podvod (i přes jakkoliv dojemné sociální důvody).
@luj89 To máš sice pravdu, ale za sebe říkám, že je náš sociální systém nespravedlivý a někdy si holt musíme pomoci sami. Ráda bych podotkla, že jsem jinak člověk, který za svou dosavadní 14 let dlohou pracovní kariéru (kdy jsem řádně odváděla daně, SP i ZP) byla na nemocenské asi jen jednou a to ne déle než týden.
No já právě na ni také čučela jak péro z gauče, když mi to řekla, řekla mi že to budu mít jako navíc k mateřské nebo rodičáku ted nevím ... ale zaevidovat na UP mě nemůže. I tak děkuji za info ;)
Také mi vypršela smlouva během rodičovské dovolené. Byla jsem se nahlásit na ÚP až poté, co mi doběhl rodičovský příspěvek a úřednice mi taky říkala, že jsem se klidně mohla přihlásit už dřív - jde pobírat rodičovský příspěvek a podpora v nezaměstnanosti zároveň. Ale dle mého bylo výhodnější si dobrat rodičák, a pak teprve pobírat podporu - než mít obojí zároveň. Vykryla jsem tím dobu bez příjmu, než jsem nastoupila do nové práce. Samozřejmě kdybych třeba chtěla být dál doma a nastoupit na další mateřskou, taky bych to třeba udělala jinak. Jinak myslím, že se to týká jen rodičáku - u mateřské se mi to nezdá, ale to je dotaz přímo na úředníky.
@zoyka tak mi to řekla že nemusím čekat 3 roky ale můžu to mít navíc k tomu rodičáku 🙂 no my bychom to chtěli asi pokrýt druhým mimčem, takže se zkusím poptat až to bude aktuální děkuji moc 🙂
@romanavitkova Neni to blbost, ja jsem to tak mela. Sla jsem na UP mesic pred nastupem na materskou, tam me normalne zapsali a zacali proplacet prvni podporu. Urednice me presne tohle rekla, ze kdyz uz jsem takhle blbe skoncila na UP pred porodem a timpadem nebudu mit narok na materskou na druhe dite, tak by byla skoda, abych prisla o tu celou podporu. Pri materske se to vyplacet nemuze, ale pri rodicaku ano, takze se ta vyplata po dobu materske zastavi a pak se to dovyplati pri rodicaku.
@romanavitkova Teda to jsem ještě neslyšela, že se dá pobírat MD/RD + podpora... To by se docela vyplatilo být nezaměstnaná 😀. Navíc si myslím, že i přes ochrannou lhůtu bys měla být buď registrovaná na ÚP nebo si platit zdrav. poj. Tak snad někdo odpoví jak to opravdu je.