Dobrý den, jsem momentálně na rodičovské dovolené s 9-ti měsíční dcerou a naskytla se mi příležitost podnikání z domu. Ráda bych toho využila kvůli vylepšení rodinného rozpočtu, ale vzhledem k tomu, že jsem nikdy nepodnikala a nejsem sběhlá v těchto věcech (úřady, povolení, apod.), obracím se na Vás z žádostí o radu a informace. Vlastně ani nevím, na co všechno bych se k této věci měla ptát, tak doufám, že mi budete moci uvést informace na pravou míru, kdo o tom něco ví.
Pobírám tedy rodičovský příspěvek 7.300 Kč/měs. (zvolila jsem tříletou variantu RD), zaměstnavatele již nemám (v době zaměstnání jsem měla smlouvu na dobu určitou a ta již skončila).
Pokud jde o podnikání z domu, věnovala bych se mu cca 2-3h denně, v době, kdy se mi o dceru plně postará manžel. Vím k tomu jen, že mohu začít na vedlejší činnost (jestli to říkám správně) a později se tomu věnovat i kariérově.
Můžete mi prosím říci, jaké povinnosti z toho pro mně vyplývají, pokud bych se závazně rozhodla pro práci?
(jaké úřady, oddělení, formuláře, veškeré vyřízení, eventuelně poplatky) a také jestli a jaké zálohy bych měla měsíčně hradit (soc., zdrav. poj., popř. jiné,..) + jak je to k tomu s daněmi, daňovým přiznáním?
Vím, že je těch dotazů mnoho, ale opravdu jsem v těchto věcech ,,lajk", tak doufám, že mi pomůžete se v mé situaci zorientovat.
Předem mnohokrát děkuji!
Ahoj, pokud jsi zatim na rodicovske dovolene, prvni te ceka zrizeni zivnosti na zivnostenskem urade, tam zaplatis 1000 Kc, z toho pak plyne povinnost ohlasit zrizeni zivnosti na FU, zdravotni pojistovne a CSSZ. Uradu prace to hlasit nemusis, po dobu rodicaku to mas jako vedlejsi pracovni cinnost, tak je to v podstate nezajima. Na vyplaceni rodicovskeho prispevku to nema vliv.
Holky, díky. A je povinností potom i podání daňového přiznání následující rok? A pokud bych se zabývala prací z domu, ale nebylo to nakonec jako OSVČ, ale smlouvou - dohoda, tak mě žádné vyřizování po úřadech nečeká a nikam tuto skutečnost (ani později hlásit nemusím)?? Ještě jednou předem děkuji za případně odpovědi.
Ahoj, já mám živnosťák od září 2012. Zašla jsem jen na živnostenský úřad, vyřídila si ŽL a tím veškeré papírování skončilo. Žádný FÚ, žádná sociálka, žádný pracák, prý si to všechno předají úřady mezi sebou samy. Teď jen schraňuji příjmové doklady a všechny faktury, které teď v lednu předám účetní, ta mi udělá daňové přiznání, které se má podat do konce března. A zas by měl být na rok klid. Zatím jsou ty formality mnohem jednodušší než jsem čekala. Akorát si musím zjistit, jak to bude dál se zálohami na pojištění, protože v červnu mi končí rodičák (mám dvouletý). Přeji hodně zdaru v podnikání 🙂.
Ahoj, Chtěla bych podnikat! Mám už vše vymyšlený!Podnikala bych již od 1.9:2014 ale nevím jak to budu mít s Rodičákem jeslti mi ho vemu nebo ne, když obchod bude na mě napsaný!
S malým to už mám také zařízené,bude plně zaneprázdněn bábi a dědou a také občas mou sestrou...
Podnikala bych asik 12 hodin denně a soboty a neděle asi poloviční!
Jen m i jde o to jeslti mi nevezmou rodičák, když ho mám na 2 léta a co vše musím si jít vyřídit.
Ano Živnostákem to začína,ale co dál??
Díky moc 😵
dle mých informací- mám to totiž taky v plánu...úřady, úrčitě začít živnostenskym a pak bych zašla na soc. a zdravot. - zálohy bys teoreticky neměla platit žádné, dokud jsi na rodičáku...snad se to neměnilo. ono to je každou chvíli jinak.
zřízení živnostáku je tuším za 1000kč.
pak by s tím měl asi co dočinění možná pracák...zkusila bych poslat pro zatím maila, že to máš teoreticky v plánu, abys to nenahlásila někde, kde to vědět nemusí 😀
Ale myslim, že při rodičáku by to mělo být každému jedno...jen se musíš pořád plně starat o mimi, ne, že bys jí dala třeba na celý den pryč do jeslí bo tak- ale to u takhle malýho stejně ani moc nejde 🙂