Podnikám, je potřeba někde nahlásit konec rodičáku?

dzannett
17. pro 2016

Holky poradte nektera.. ted mi bude koncit rodicak a ja podnikam na zivnost. Pojisteni si budu platit ted kdyz bude danov priznani...Je potreba to nekde nahlasit? na soc nebo zdravotni ? vubec nevim jak dal..

j.a.n.i
17. pro 2016

@dzannett Od konce rodičáku musíš platit plné zálohy na sociální a zdravotní, jak na ZP, tak na OSSZ bys měla nahlásit, že se tvá živnost stává hlavní činností.

citun
17. pro 2016

@dzannett Přesně tak jak píše @j.a.n.i . Jestliže ti končí např. dnes, tak sociálka ti ještě tento měsíc platí, ale zdravotní za tento měsíc už musíš zaplatit. Na VZP si můžeš nahlásit, že pečuješ o dítě do sedmi let a nemusíš pak platit plnou zálohu na zdravotní pojištění, ale nesmí dítě chodit do školky na celý den, je na dopoledne. 😉

dzannett
autor
17. pro 2016

Kdy tam mam zajet,staci den po ukonceni rodicaku? Budou po me neco chtit?

j.a.n.i
17. pro 2016

@citun Rodičák nikdy nemůže končit uprostřed měsíce, je na celé kalendářní.

dzannett
autor
18. pro 2016

Prosim vas a kdyz je mala narozena v prosinci,dostanu za prosonec penize?nebo uz sem se mela hlasit?dekuju vsem za pomoc

dzannett
autor
18. pro 2016

@j.a.n.i
@citun
Kdyz nahlasim v den narozenin (20.12) na ZP ze si chci uplatnit pojisteni v danocem priznani, kdyz podnikam na zivnost, nebudou po me chtit doplatit tech 20 dni?

citun
18. pro 2016

@j.a.n.i Ale VZP to bohužel nezajímalo☹ Syn je 23.7. a za červenec už jsem normálně musela zaplatit zdravotní a museli mě přihlásit od 24. Jen sociální mi brali až od 1.8.
@dzannett Za prosinec dostaneš rodičák a sociální ti platí do konce měsíce.

j.a.n.i
18. pro 2016

@citun Zalezi kdy ti koncil rodicak a nikoliv kdy melo dite 3 roky, to totiz u nekoho, kdo nema trvajici zamestnani nehraje zadnou roli.

Jo a vubec neni jiste, zda za prosinec doatane rodicak, zalezi totiz jakou zvolila castku a jak ji to bude vychazet.

j.a.n.i
18. pro 2016

@dzannett Jake pojisteni v danovem priznani, ani socialni ani zdravotni neni danove uznatelny naklad.

citun
18. pro 2016

@j.a.n.i Jo vlastně, oni měnili podmínky pro rodičák, to bylo až po mém ukončení, tak jsem na to zapomněla, omlouvám se. ☹