Podle čeho jste si určily délku čerpání rodič. příspěvku?

Ahojte, v září by mi měla končit mateřská a budu nastupovat na rodičovskou dovolenou. Mám si rozložit 220 tisíc na měsíce. Jak jste si to rozložily vy? Podle nástupu dítěte do školky? Takže si to mám dát do září, co mi syn půjde do školky? Je narozený v březnu, takže až bude mít tři a půl roku zhruba - tj. 220 000/ 36 = 6 111 Kč/měsíčně?
Že by mi ho vzali ve dvou letech, to si můžu nechat stejně jenom zdát, u nás jsou školky přecpané a jesle žádné a asi bych to ani nechtěla ho poslat pryč tak brzo. Že by nový zaměstnavatel měl firemní školku, to se u nás taky moc nenosí, tak jediné východisko vidím na to září 2019. Jak jste si to naplánovaly vy?

izz76
14. čer 2016

Já jsem si to rozložila do dcery 3let,v té době nastupuji zpět do práce. Školku mám jistou 😉

cherris
14. čer 2016

já to chci na dva roky, do té doby plánujeme druhé 🙂

terry1512
14. čer 2016

No ono záleží i na tom zda plánujete pak druhé dítko nebo ne.První RP jsem si dala do 2,5 let dcery bylo to 9000,- měsíčně.Teď u druhého to budu dávat do 3 let dítěte.Taky záleží asi jak jste na tom finančně,jestli to prostě s 6000,- utáhnete .
Navíc pokud si zaměstnaná tak hlásit RD si můžeš jen do těch 3 let věku dítěte.potom by ti musel zaměstnavatel schválit neplacené volno.

teutoniapraha
14. čer 2016

Zaměstnavatel Ti do 3 a půl let nebude držet místo. Takže pokud to nemáš tak, že už se tam vracet nechceš a chceš si pak hledat jiné místo, tak si to dej do tří let dítěte. Školky taky často vezmou dítě v den jeho třetích narozenin.
To s tím plánováním druhého dítěte je dost ošemetné. Hodně kamarádek si takhle rozpočítalo RP do 2 let dítěte. Některým to pak nevyšlo (nešlo otěhotnět, 1. dítě začalo být hodně náročné a ony se na to najednou necítily, nesměly otěhotnět ze zdravotních důvodů...) a pak byly nahrané. Jedna kamardádka takhle zůstala bez příjmu 2 roky.

micaella23
14. čer 2016

Ja jdu zitra capnout po 2. lete variante, od zari zacinam chodit do prace 1-2x tydne, takze kdybych nahodou zustala po rodicaku doma, nebude to pro nas nic dramatickyho po financni strance, skolku/jesle snad sezenu, jejich tu hafo. A takhle brzo chci z toho duvodu aby se vic vyradila a byla spolecenska - ale to jsou jen plany..

koordinatorka_odboje
autor
14. čer 2016

@terry1512 zaměstnavatel mě laskavě propustil ve 3. měsíci, respektive mi z politických a gravidních důvodů neprodloužili smlouvu, i když jsem to měla slíbené (pak mi za měsíc volali a prosili, ať se vrátím zpátky na brigádu, kdy bych svou původní práci dělala za 4 tisíce - ale to je jiný příběh), takže se nemám kam vrátit. Druhé dítě teda bude až později. A jak říkám - u nás do školy dřív jak ve 3 letech nevezmou, jsou plné.
Jako vyžít se 6 tisíci - co jiného mi taky zbývá

koordinatorka_odboje
autor
14. čer 2016

@micaella23 máš dobré, že ti to takto umožnili v práci

terry1512
14. čer 2016

@koordinatorka_odboje Tak pokud se nemáš kam vrátit tak RD neřešíš.Tím pádem je to čistě na tobě jak si RP rozpočítáš.Výše se dá každé 3 měsíce měnit.
A ještě teda dotaz měla jsi mateřskou?Záleží taky jestli si můžeš volit délku RP.Jestli nespadáš do varianty 4 leté.

teutoniapraha
14. čer 2016

Tak to bych volila 3 a půl roku, je to nejjistější varianta a kdyžtak to můžeš "zrychlit".

koordinatorka_odboje
autor
14. čer 2016

@terry1512 ano, psala jsem, že mi končí mateřská.
to není tak úplně pravda, když vím, že do školky vezmou až od září, zápis je v dubnu, ale nástup v září, tak musím dobu čerpání řešit, abych pak nebyla úplně bez peněz několik měsíců, ale bez hlídání...

koordinatorka_odboje
autor
14. čer 2016

@teutoniapraha asi ano, kdyby se našlo nějaké hlídání dřív - že by třeba moje mamka byla ochotná a šla dřív do důchodu a já si našla práci, tak bych to zrychlila.
Ale je to mazec za 6 měsíčně

terry1512
14. čer 2016

@koordinatorka_odboje Promiň nevšimla jsem si.Psala jsem že nemusíš řešit RD u zaměstnavatele.RP řeš podle toho kolik minimálně budeš potřebovat brát.Takže jak psala maminka nede mnou volila bych rozpočítat tu částku do těch 3,5 let a případně pokud by ti vyšla školka dřív tak zkrátit a navýšit měsíční částku.

mysicka_lb
14. čer 2016

Ahojky, podle mě je nejlepší zvolit dvouletou variantu, vybrat téměř všechny peníze a poslední dva příspěvky pak rozpočítat na 3,5 roku do toho září nebo klidně do 4 let věku. Ty sama si pak z těch 11.500 spoříš na to období, kdy bude rodičák jen formální. To z toho důvodu, že 1. se může stát, že neplánovaně otěhotníš, tak abys stihla vybrat co největší částku RP. 2. Může se v průběhu rodičáku naskytnout možnost brigádky nebo práce a pak si můžeš dovolit utrácet i víc a spoříš z toho, co vyděláš. 3. Může se s tát, že budeš potřebovat neplánovaně více peněz na daný měsíc (např. odejde pračka, kauce na nájem v novém bytě apod.) a pak je lepší mít tu hotovost u sebe a ne ve státní kase. Já jsem to takhle udělala a opravdu nelituju. Teď teda už pobírám rodičák 520 Kč měsíčně a žiju z naspořených peněz, ale s tím se počítalo. Prostě pokud stát nabízí částku 220 tisíc a člověk není úplný jantar, tak je nejlepší si ji vybrat, co nejdříve je to možné, a pak si s ní hospodařit sám. Nemluvím teď samozřejmě o případech, kdy si maminka bezmyšlenkovitě zvolí dvouletou variantu, protože je to víc peněz, vše utratí a pak se diví, že nic nedostane. Jediný zádrhel je v tom, že podle nových pravidel posílají ty poslední dva příspěvky současně, takže musíš rozpočítat ty poslední dva a musíš na to včas myslet.

cherris
14. čer 2016

@mysicka_lb přesně takhle to mám vymyšlené, navíc budu mít příjem i v době rd a takže příspěvek si hodlám křečkovat na horší časy...

vendicka
15. čer 2016

@mysicka_lb Krásně napsáno 🙂 Já to vidím úplně stejně - vybrat si co nejvíc za co nejkratší dobu a v případě nutnosti se to dá prodloužit. Nikdo nám nezaručí, že naši zákonodárci nevymyslí nějakou (pro nás nevýhodnou) změnu a budem nahrané...

koordinatorka_odboje
autor
15. čer 2016

@mysicka_lb to je zajímavé, co říkáš. Něco na tom bude, když nám vládne defacto Babiš, tak je dost možné, že za dva roky žádná rodičovská nebude. Možná si to dám na dva a půl roku, teda. Protože já jsem člověk, co rád utrácí. Ne že bych si neuměla udržet peníze, jak laskavě na mě pokřikuje moje máti od puberty, to ne, ale když vidím někde akci nebo slevu, tak po tom jdu, i když aktuálně tu věc nepotřebuju, ale budu ji potřebovat třeba za měsíc dva - plenky apod. Na druhou stranu, takto jsem po výprodejích, bazarech apod. nakoupila během devíti měsíců zalevno celou výbavičku 🙂 ale to už je zase jiný příběh.

astyna
15. čer 2016

Já jsem si dala nejrychlejší variantu kvůli tomu, že přítel ještě studuje. Plánuju si to později snížit a rozdělit na víc měsíců, až bude mít práci a bude víc peněz.

koordinatorka_odboje
autor
15. čer 2016

jako je to dilema. Na jednu stranu chci chodit do práce a vydělávat, na druhou stranu se bojím opustit i syna, aby nestrádal, něco mu nechybělo apod. V těchto chvílích bych chtěla být OSVČ třeba kadeřnice, abych si dítě mohla brát s sebou do práce 😅

astyna
15. čer 2016

@koordinatorka_odboje

no já jsem se třeba rozhodla podnikat, protože se mi nechce do toho maratonu hledání práce a skloubení s tím, kdy končí školky 😒

koordinatorka_odboje
autor
15. čer 2016

@astyna v cem podnikas?

frufrunka
15. čer 2016

Já to udělala právě tak, jak je již nastíněno... Kvůli podnikání mám nejdelší možnou variantu, pak je podnikání vedlejší činnost a nemusí se platit zálohy na zdravotní a sociální (zjednodušeně řečeno, je to trochu složitější a neplatí to paušálně, ale pro začátek podnikání to tak je). Takže je čas na rozjezd podnikání, kdy bereš rodičák a zároveň neplatíš 4 tisíce měsíčně. Dítě můžeš dát normálně do školky od dvou let klidně na celý den a o rodičák stejně nepřijdeš. Já jsem takhle postupně při prvním rodičáku rozjela účetnictví, které mě teď živí a ještě budu asi rozjíždět výrobu mýdel (ale to spíš jako drobný přivýdělek, na tom člověk nezbohatne). Zatím mi to maximálně vyhovuje, když je jakékoliv z dětí nemocné, nemusím se o ničem dohadovat a prostě jsem s ním jak je potřeba. Dovolenou plánuju podle sebe, ne podle šéfa. S lidmi jsem v kontaktu taky, takže zatím spokojenost. Pravda - nejmladší ještě není ve školce, takže pracuju hlavně po nocích a občas trochu padám na hubu, ale neměnila bych. Pokud bys teď chtěla začít pracovat jako kadeřnice, tak směle do toho! Tam nebudeš potřebovat žádnou horentní sumu na rozjezd, dítě můžeš brát s sebou, jak už jsi psala a než se Ti to rozjede naplno, tak je hodně znát, když nebudeš platit to zdravotní a sociální... 🙂 Při rodičáku je na to nejvhodnější doba. Držím pěsti! 🙂

astyna
15. čer 2016

@koordinatorka_odboje

Podnikám jako firemní personalista na volné noze, pomáhám najít nové zaměstnance, řídím školení personalistů ve firmách 🙂 mám volné ruce a to mi sedí naprosto perfektně 🙂 Uvažuju i o vlastní eshopu - nápad teprve dolaďuju, tak neprozradím 😉

mysicka_lb
15. čer 2016

@koordinatorka_odboje Ideální je na to to podnikání, částečný úvazek nebo brigádky. Teď Ti to třeba nepřijde, protože máš dítě malé, ale z mé zkušenosti je pak od určitého věku i pro dítě mnohem lepší a zdravější, když s mámou netráví 25 hodin denně. Já mám možnosti hlídání jen velmi omezené, jsem tedy se synem prakticky pořád a už na něm úplně vidím, jak ho to někdy obtěžuje a byl by radši aspoň chvíli s někým jiným.

katerinap1978
15. čer 2016

Jako některé holky tady také podnikám. Podnikání jsem rozjížděla ještě jako zaměstnanec a teď, během rodičovské, jsem se do toho vrhla naplno 🙂. Rodičák jsem si dala do 3,5 roku věku malého. V tomto věku nastoupí do školky a já budu moct ve svém podnikání trošku víc přidat (bude víc času). Podnikám v účetnictví a vedu soukromou jezdeckou školu s ustájením a pony-klubem 🙂.

Jo, a také občas padám na hubu, ale práce mě baví a mám pocit, že díky seberealizaci jsem i spokojenější maminka 🙂.

koordinatorka_odboje
autor
15. čer 2016

to je super, že jste se takto našly 🙂

@frufrunka to byl jenom příklad, já na kadeřnici nemám 😀