Dobrý den, nevíte kolik dostanu peněz, když chci po první MD končící 28.1.2010, ihned na druhý den nastoupit na neschopenku kvůli druhému těhotenství a mám pak nárok od zaměstnavatele dostat mateřskou ? Děkuji Jitka
Vojtíšku díky-Ano zaměstnavatel stále funguje , ale propouští a tak by mě to čekalo taky,z toho důvody chci jít na neschopenku i když diagnozu na to mám,(artroza kyčle), a pak na druhou mateřskou.Jen nevím jestli jít hned na druhý den co mi skončí rodičovák, nebo i dříve.
stačí až po skončení rodičáku, dnem nástupu do práce prostě nastoupíš na neschopenku
Ahoj mamky, můžu se zeptat, jak by to bylo v případě, že by si maminka na rodičáku přivydělávala? To by potom ten přivýdělek na RD ovlivnil i výši mateřské v tom prvním půl roce u druhýho prcka???
Mě teda teprv čeká nástup na první MD 😅 (teď jsem na PN), ale přemýšlela jsem o nějakým tom přivýdělku k RD a do dvou let bysme rádi druhýho prcka, ale kdyby to nevyšlo a nepřekrývalo se datum konce první RD a začátku druhé MD a já byla na konci první RD aspoň těhu, chtěla bych to vyřešit PN, protože moje práce se velmi mění a než bych se dostala do tempa, tak už by mi zase začínala nová MD, takže by ze mě v práci radost určitě neměli. 😀
Díky za odpověď
pospecka - no ono to záleží na tom, kdy bys nastupovala na tu druhou mateřskou - když by jsi to stihla ještě když budeš na rodičáku s prvním dítětem, budeš mít nárok na mateřskou, která ti vyjde líp (takže buď dostaenš tu samou jako u prvního nebo když by ti vyšla vyšší z toho přivýdělku, tak tu),ale kdybys na mateřskou nastoupit nestihla ještě při rodičáku, a třeba bys tam měla dva měsíce mezi neschopenku, nebo bys chodila třeba do práce, tak se ti vezme mateřská z toho přivýdělku.....
Taky bych seráda zeptala...Jak se počítá 2 MD, když si během 1. RD nic nepřivydělám a nestihnu nastoupit na MD během té 1. RD? Zatím se snažíme, takže je to jen hypoteticky-máme do září čas, ale co když to vyjde o měsíc nebo 2 po ukončení RD (RD mi končí 6/2010)? Z čeho se pak MD počítá? Není tam třeba ještě nějakád oba navíc, nebo seto musí stihnout nejpozději do konce RD?
Díky
jitulka - výše neschopenky se ti bude vypočítáva z platu před první mateřskou (jestli jsi si teda na rodičáku nepřivydělávala) a pak zase budeš mít nárok znovu na mateřskou -hlavně mít stále zaměstnavatele !!!!